Államadósság: Csak a tartozások kamataira 3000 milliárdot fizet az állam

Az államadósság terhe alatt: 3000 milliárd forint kamatfizetés és az új kínai hitel

A magyar állam pénzügyi helyzete aggasztó képet fest, hiszen az államadósság kamataira fizetett összeg már meghaladja az egészségügyre fordított kiadásokat. Az ország 55 ezer milliárd forintos államadósságából 3200 milliárd forint devizahitel formájában van a hitelezőknél, melynek nagy része euróban denominált. A Népszava jelentése szerint, csütörtökön derült ki, hogy a magyar állam áprilisban titokban egymilliárd eurós (körülbelül 390 milliárd forintos) hitelt vett fel három kínai banktól, amit 2027 áprilisáig kell visszafizetni.

Ez a hitel éppen akkora összeg, mint amit az ország az idén elveszít az uniós forrásokból. A napilap a hír után vizsgálta meg, milyen hitelei és kik felé vannak a magyar államnak. Gyakran az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank vagy az Európai Beruházási Bank a hitelnyújtó, melyekről közleményeket is kiadnak.

Azonban, amikor nem uniós ország vagy szerv a hitelező, az állam nem ver nagy dobra a hitelfelvételt. Például a kínai Budapest-Belgrád vasút vagy a Paks 2 orosz hitele esetében sem. Az áprilisban lehívott kínai hitelek létét hónapokig tagadták, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és az adósságkezelőt felügyelő Pénzügyminisztérium is hallgatott az ügyben. Végül a hitel ténye megjelent az ÁKK Excel-tábláiban, és ezzel le is tudták a tájékoztatást. - számolt be róla a 24.hu

Jelenleg az új egymilliárd eurós kínai kölcsön a legnagyobb tétel az ÁKK devizahitelei között. Ezt csak a kínaiaktól a Budapest-Belgrád vasútra felvett 917 millió dolláros hitel közelíti meg. A Paks 2 kivitelezésére az orosz állam 10 milliárd eurós hitelkeretet nyitott a magyar államnak, de ezt a magas kamata miatt az ÁKK a kötelező lehívott részletek után egyből újrafinanszírozza piaci forrásból. Így a paksi hitel jelenleg csak 44 milliárd forintos tartozást jelent.

A magyar állam folyamatosan vesz fel hiteleket a pénzpiacokról, nagyrészt nyilvános államkötvény-kibocsátásokkal. Ezek áttekinthetőek, az aukciók adatait naponta közli az ÁKK.

Összességében az állam többet költ az államadósságra (3000 milliárd forint), mint az egészségügyre (2553 milliárd forint), és GDP-arányosan a magyar állam költi a legtöbb pénzt az államadósságra az EU-ban. Ez a helyzet az adósság fenntarthatatlanságára utal, ami hosszú távon komoly gazdasági kihívásokat jelenthet az ország számára.