Győzike Kossuth-díjáról cikkez a magyar sajtó - megtörténhet?

A politikában minden cselekedetnek oka és szimbolikus üzenete van.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, Gáspár Győzőt felköszöntötte születésnapja alkalmából. A Fidesz szavazatfelhajtó reklámszakembereit nem érdekli különösebben a köztársasági elnöki hivatal tekintélye, és látszik, hogy a köztársasági elnök sem érzi magát kötelesnek betartani a hivatalával járó szigorú protokollt. Gáspár Győző, akinek közéleti státuszát nehéz meghatározni, betöltötte az 50. életévét, és a köztársasági elnök tollat ragadva felköszöntötte a "showmant". Novák Katalin úgy tűnik, mintha egy olyan esemény kapcsán, ami nemzetközi protokoll alapján nem igényelne hivatalos gratulációt, mégis sűrű elfoglaltságai közepette sem mulasztotta volna el a köszöntő levelének megírását.

Ebben az esetben is érdemes megvizsgálni a politikai cselekedetek mögötti okokat és a szimbolikus üzeneteket.

Az okok között észrevehető, hogy a Fidesz, figyelembe véve szavazótáborának összetételét, stratégiát váltott. Az értelmiség általában kevés szavazatot hoz a Fidesznek, és a celebek olyan rétegeket céloznak meg, akikhez az értelmiség nem jut el. Így a Fidesz inkább a könnyen befolyásolható és kifizethető celebek felé mozdult el. Novák Katalin gratulációja a Fidesz egy ilyen stratégiai váltásának a jele lehet.





Ezenkívül az is megfigyelhető, hogy a köztársasági elnök ezzel az üzenettel kifejezi, hogy az ő figyelme azokra irányul, akik szavazatokat hoznak a párt számára. Ez a gesztus azonban kihagyja azokat, akik a kormányzati politika veszteseiként nem részesülnek megbecsülésben, például a méltatlan bérekért dolgozó munkavállalókat vagy az állami alkalmazottakat.

Ez a szimbolikus üzenet azt mutatja, hogy a köztársasági elnök a párt számára stratégiai fontosságú személyeket helyezi előtérbe, és azokat köszönti, akikkel szemben a Fidesz irányítja az országot.

Ezzel Novák Katalin nemcsak azt mutatja meg, hogy nem tartja be az ígéreteit, hanem azt is, hogy a köztársasági elnöki hivatalát pártpolitikai érdekek szolgálatába állítja, és engedelmeskedik a Fidesz kommunikációs utasításainak. A politikai döntés szimbolikus hordereje azonban kritikus és morális következményekkel jár, és azt mutatja, hogy a szavazat megszerzése érdekében a hatalomtechnikusok készek figyelmen kívül hagyni a köztársaság méltóságát és tekintélyét.