A legnagyobb magyar Offshore botrány: ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla került elő

2023. szeptember 7-én különös események zajlottak le a Székesfehérvári Törvényszék egyik földszinti tárgyalójában, amelyről a Direkt36 készített beszámolót.

A bíróság egy olyan bűnügyet tárgyalt, amely korábban nem kapott jelentős figyelmet a sajtó részéről. Az ügy elsőrendű vádlottja Nagy János, egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára. A vád szerint Nagy János közreműködésével az Agrárminisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot fizetett ki két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság állítása szerint nem végeztek érdemi munkát.

Az Agrárminisztérium háttércégének 2019 tavaszán felszámolás előtt álló vagyonából történt kifizetés valójában a cég maradék vagyonának megszerzésére irányult, és látszattevékenységet takart. Az ügyvédi irodák állítólag semmilyen érdemi munkát nem végeztek, és a dokumentumok, amelyeket teljesítésként leadtak, semmilyen hasznos információt nem tartalmaztak, és a minisztériumban figyelmen kívül hagyták azokat.

A Direkt36 képviselője a szeptember 7-i tárgyaláson vett részt, mivel hónapok óta követik a kormányzati érintettsége ellenére kevés figyelmet kapó eljárást. Az ügy háttere szerint Nagy János 2019 februárjában egy nem nyilvános előterjesztésből értesült arról, hogy a kormány megszünteti a Nemzeti Kataszteri Program (NKP) NKft. nevű állami céget.

A vád szerint Nagy úgy döntött, hogy megelőzi a pénz visszafolyását a költségvetésbe, és ügyvédi irodákon keresztül kimenekíti a pénzt. A vádirat alapján utasította az NKP ügyvezetőjét, hogy kössön szerződést Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás ügyvédi irodáival.
Az ügyészség szerint minden résztvevő tudta, hogy a szerződések nem valódi munkára vonatkoztak. Az Astonish Zrt. 2019-ben az ügyvédi irodáktól beérkező összegeket "napokon belül" továbbította egy svájci bankszámlára, amelynek tulajdonosa a Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore cég volt. A cég egy magyar milliárdos üzletemberrel, Nobilis Kristóffal kapcsolható össze.