A legdurvább szankciót tervezheti az USA Magyarország ellen Orbán Viktorra hivatkozva

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke, Ben Cardin, úgy nyilatkozott, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy Magyarország megérdemli-e a vízummentességet, és szükséges-e szankciókat kezdeményezni a korrupt magyar politikusokkal szemben. Cardin mély aggodalmát fejezte ki a magyar kormány politikája miatt, különösen a Biden elnököt és az amerikai nagykövetet ért támadások miatt. A szenátor szerint a Biden-kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban megbízható partner-e, és érdemes-e részt vennie a vízummentességi programban. Cardin továbbá utalt a Magnitsky-törvényre, amely lehetővé teszi az USA számára, hogy megtagadja a belépést és befagyassza a vagyonát azoknak, akik emberi jogokat sértettek.

Cardin szerint Orbán Viktor ismételten bizonyította, hogy a NATO legkevésbé megbízható tagja, késleltetve az Ukrajnának nyújtandó segítséget. A szenátor arra is rámutatott, hogy Magyarországnak véget kell vetnie a svéd NATO-tagság akadályozásának.

A szenátor említést tett a szuverenitásvédelmi törvényről is, amelyet közvetlen támadásnak nevezett az Orbán-rezsim kritikusai, az újságírók és a civilek ellen. Cardin továbbra is aggodalmát fejezte ki Magyarországon a demokratikus normák folyamatos hanyatlása miatt.