A börtönben ülve 189 milliót keresett Schadl György

Schadl György: Börtönben Ülve 189 Millió Forintot Keresett, Ügyészség 200 Millióra Büntetné

Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl György ellen. Az érdekes fordulat az ügyben, hogy Schadl, aki 2021 novemberétől két éven át börtönben ült házi őrizetéig, az idő alatt összesen 189 millió forintot keresett az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal.

A Börtönben Szerzett Jövedelem

Schadl György, a végrehajtók korrupcióval vádolt korábbi elnöke, letartóztatása ideje alatt is jelentős jövedelemre tett szert. Az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodák révén a két év alatt 189 millió forintot keresett. Ez különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta ellene. Így gyakorlatilag Schadl már szinte megkereste a lehetséges büntetés összegét.

Az Irodák Működése és Jövedelmezősége

Schadl György nemcsak saját végrehajtói irodájában rendelkezik érdekeltséggel, hanem a szintén vádlott felesége irodájában is. Bár mindkettőjüket felfüggesztették, az irodák továbbra is nyereséget termelnek számukra. A helyettesítési megállapodások értelmében a helyettesek 10 százalékos tulajdonrészt kaptak az irodákban, a nyereség 90 százaléka azonban továbbra is a Schadl házaspárt illeti. Az elmúlt két évben ez az összeg meghaladta a 425 millió forintot.

Takács Katalin, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetője engedélyezte a cégátalakítást, amely lehetővé tette, hogy az irodát egy másik végrehajtó működtesse tovább. Az iroda nyereségéből származó bevételek 90 százaléka továbbra is Schadl Györgyhöz folyt be. Az ügyben kérdésekkel fordultak a végrehajtói karhoz és a hivatalvezetőhöz, de választ nem kaptak.

Jogi és Etikai Kérdések

Schadl végrehajtói megbízatása 2022-ben, bebörtönzése alatt lejárt, de továbbra is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékében. A hosszabbítási kérelmekről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága dönt, és nem világos, hogy miért nem fosztották meg Schadlt a folytatás lehetőségétől. A hatóságok nem nyilatkoztak arról, hogy folyik-e fegyelmi eljárás ellene, de a 24.hu értesülései szerint valóban van ilyen eljárás.

A Korrupciós Ügy


Schadl mellett a korrupciós per másik fővádlottja Völner Pál volt igazságügyi államtitkár. A vád szerint Schadl rendszeresen pénzt adott át Völnernek, aki befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint Schadl és hét társa több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. A vád lényege, hogy Schadl elérte, hogy bizonyos végrehajtók kinevezést kapjanak, cserébe a végrehajtói irodák nyereségéből részesedést kért vissza. - számolt be róla a 24.hu

Záró Gondolatok

Schadl György ügyének részletei sokakat megdöbbentettek. Az, hogy börtönben ülve is jelentős jövedelmet tudott szerezni, és hogy a végrehajtói rendszerben ilyen mértékű korrupcióra volt lehetőség, komoly kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás és a végrehajtói rendszer működésével kapcsolatban. Az ügyészség által indítványozott büntetés, valamint a folyamatban lévő fegyelmi és büntetőeljárások várhatóan meghatározóak lesznek a jövőbeni végrehajtói gyakorlat szempontjából.