A New York Times keményen véleményezte Orbán Viktor törekvéseit

A Fidesz erős marad hazai terepen, de külföldön gyengül a befolyása - erre hívja fel a figyelmet a New York Times egy elemzésében. A cikk szerint Orbán Viktor külpolitikai célja, hogy egy illiberális páneurópai szövetség élére álljon, kevésbé valószínűvé válik.

Az elemzés említi, hogy Orbán Viktor örömmel köszönte meg a lengyelországi konzervatívok és más külföldi "barátok" támogatását negyedik választási győzelme után. Azonban a lengyelországi választásokon a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elvesztette a választásokat, ami jelentős csapás volt Orbán szövetségeseinek.

A cikk további példákat hoz, hogy a Fidesz szövetségesei más európai országokban is veszteségeket szenvedtek el, például Spanyolországban, Szlovéniában és a Cseh Köztársaságban. Emellett megemlíti, hogy Olaszországban is változások történtek, és Giorgia Meloni, aki osztja Orbán nézeteit, elfordult tőle az orosz-ukrán háború kapcsán.

A cikk emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor látogatást tett Kínában, ahol találkozott Vlagyimir Putyinnal, és kijelentette, hogy Magyarország soha nem akart konfrontálódni Oroszországgal, mindig szívesen bővítette a kapcsolatokat.

Az RTL Híradó által említett parlamenti kérdésre Orbán Viktor válaszolva Oroszországról azt mondta: "Magyarország nem akar konfrontálódni Oroszországgal, és mindig szívesen bővítette a kapcsolatokat."