70 milliárdot csoportosított át Orbán - határon túli intézmények, egyházak és sportszervezetek támogatása is érintett

Cikk: Magyarország: Több Pénz Az Egészségügyre és Nemzetpolitikára

Magyarországban újabb pénzügyi átcsoportosításokat jelentett be a kormány, amelyek érintik az egészségügyet és a nemzetpolitikát is. A szerdán megjelent kormányrendelet alapján összesen bő 70 milliárd forintot irányítanak át különböző célokra. A Bethlen Gábor Alapnak (BGA) például 8,2 milliárd forinttal többet juttatnak a Központi Maradványelszámolási Alap terhére. A BGA célja a határon túli magyar intézmények, köztük egyházak és sportszervezetek támogatása.

A kórházi adósságok rendezése is része ennek a folyamatnak. A kormányrendelet 63,4 milliárd forintot különített el április végéig az állami, önkormányzati, egyházi és egyetemi intézmények február 29-én fennálló adósságainak kifizetésére. Ez az összeg azonban alacsonyabb, mint az aktuális tartozások, amelyek összege meghaladja a 110 milliárd forintot. A kifizetést a legrégebben lejárt tartozásokkal kell kezdeni, és csak rendkívüli esetekben térhetnek el ettől a szabálytól.

A kórházaknak azonban nem lehetőségük beruházásokra vagy fejlesztésekre használni ezt az összeget. Ehelyett a szállítói tartozások rendezésére kell fordítaniuk, így segítve a különböző magánvállalkozásokat, amelyek a kórházakkal szerződnek. Ez az intézkedés része annak a törekvésnek, hogy megakadályozzák a magánvállalkozások csődjét és ezzel együtt az egészségügyi ellátás zavarait.

Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy ez a lépés elég-e ahhoz, hogy a kórházak és az egészségügyi intézmények pénzügyi helyzete javuljon. Március végén az egészségügyi intézmények tartozása már közel 110 milliárd forintot tett ki, és ez az adósság egyre csak nő. Ezért a kormány további intézkedéseket tervez, amelyeknek célja a kórházak fenntarthatóságának biztosítása.

Mindez a nagyobb összegű átcsoportosítások része, amelyeket a kormány az egészségügy és a nemzetpolitika területén hajt végre. Ez a lépés része egy szélesebb stratégiának, amelynek célja az ország egészségügyi és kulturális intézményeinek támogatása, valamint a határon túli magyar közösségek támogatása és erősítése. A Bethlen Gábor Alap emelt támogatása is ennek a stratégiának a része, amelynek célja a határon túli magyar közösségek számára nyújtott támogatások növelése és hatékonyságának javítása.