325 millió forintot kapott a Mészáros Lőrinc tulajdonsában lévő külföldi fociakadémia

A Bethlen Gábor Alap idén márciusban és szeptemberben jelentős összegeket juttatott különböző határon túli futballakadémiák és sportegyesületek számára. A korábbi döntések visszavonásával és új határozatok elfogadásával a támogatott összegek megduplázódtak, minden esetben kétszeres szorzót alkalmazva.


A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő eszéki központ (NK Osijek) 325 milliót kapott


A további támogatási összegek a következők:

- Sepsi OSK Akadémia (Románia): 350 millió forint
- KFC Komárno (Szlovákia): 500 millió forint
- Football Club Lendva 1903 (Szlovénia): 500 millió forint
- NK Osijek Labdarúgó Akadémia (Horvátország): 650 millió forint
- DAC Akadémia (Szlovákia): 900 millió forint
- TSC Labdarúgó Klub (Szerbia): 900 millió forint
- Csíkszeredai Futbalakadémia (Románia): 1 milliárd 50 millió forint


A kassai Futballakadémia (Szlovákia) és a nagyváradi Club Sportiv Academia Partium (Románia) kimaradtak a pénzosztásból, és csak az eredetileg nekik adott összegekkel, 185 illetve 170 millió forinttal gazdálkodhatnak.

Emellett a Bethlen Gábor Alap a jégkorong utánpótlást sem hagyta figyelmen kívül. A csíkszeredai Mens Sana Alapítvány, ami működteti a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, jelentős összegeket kapott az alapítvány működésének és beruházásainak támogatására.

Továbbá, az MBPA Csíkszereda sportegyesületet is támogatták, 5 millió 700 ezer forinttal, hogy a "Konzul kupa" szervezési költségeit fedezze, amelynek célja a diplomaták egészségére való odafigyelés és a sportdiplomácia előmozdítása.