1,8 milliárd közpénzt költöttek a szigetszentmiklósi szellemstadionra. Gaz benőtte, felelős nincs

### Elhagyatottan Áll a Milliárdokból Kezdett Stadion Szigetszentmiklóson

Szigetszentmiklóson egy tervezett stadion projektje, amely egykor nagy reményekkel indult, ma már csak elhagyatott területként tükrözi a félbehagyott álmokat. A stadion építése 2018-ban állt le, miután már 1,5 milliárd forint tao támogatást felemésztett. Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő Facebook-videójából kiderül, hogy a terület ma még elhagyatottabb, mint valaha, és a korábban létesített műfüves pályák is eltűntek.

#### Milliárdok a Sárban

A projekt eredetileg 3,5 milliárd forintos költségvetéssel indult, és egy 1700 fős stadiont, valamint két élő füves és egy műfüves nagypályát terveztek a helyszínre. A stadion a regionális utánpótlásközpont otthona lett volna, de a munkálatok nagyjából 60%-os készültségnél hirtelen megálltak. A félbemaradt projekt nemcsak a területet hagyta magára, hanem a helyi focicsapatot is kritikus helyzetbe sodorta, amely végül 2,7 milliárd forintos tartozással szűnt meg létezni.

#### A Tao-rendszer és a Sportfinanszírozás

A tao-rendszer – amely a vállalatok számára lehetővé teszi, hogy adójuk egy részét sportegyesületek támogatására fordítsák – 2011-ben jött létre, és 2019-ig több mint 600 milliárd forintot pumpált a sportágakba. Ezen belül a futball vette fel a legnagyobb szeletet a tortából, körülbelül 275 milliárd forinttal. A felcsúti Puskás Ferenc Akadémia kiemelkedően sok, mintegy 68 milliárd forint támogatást kapott ezen a rendszeren keresztül, ami megmutatja, hogy bizonyos projektek milyen jelentős összegekhez jutottak.

#### Visszaélések és Kritikák


Bár a tao-rendszer eredeti célja a sportfinanszírozás új alapokra helyezése volt, számos esetben visszaélések történtek a közpénznek számító támogatások felhasználásával. A Magyar Labdarúgó-szövetség 30 esetben tett feljelentést, ami rávilágít a rendszer átláthatóságának és ellenőrizhetőségének hiányosságaira.

#### Következtetések

A szigetszentmiklósi stadionprojekt kudarca és a tao-rendszer körüli viták fontos kérdéseket vetnek fel a sportfinanszírozás etikájáról és hatékonyságáról Magyarországon. A projekt nem csak pénzügyi erőforrások pazarlását jelenti, hanem az álmodozók és a sport szerelmeseinek csalódását is. Ahhoz, hogy hasonló beruházások a jövőben ne váljanak fantomprojektté, fontos lenne a nagyobb átláthatóság, szigorúbb ellenőrzés, és a felelősségvállalás megerősítése a sportfinanszírozás területén.