10 milliárd forinttal gazdagodtak Orbán Viktor szülei alig pár év alatt

A miniszterelnök családjában nem csak a kormányfőnél fiatalabb generáció gazdagodik rohamtempóban a vállalati jövedelmekből. Orbán Viktor szülei a bányabizniszből tíz év alatt több mint 10 milliárd forintot vettek ki.

Mi történt? Közzétették beszámolóikat az Orbán-család bányacégei. Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek két olyan vállalkozása is van, amely ebben a szegmensben ténykedik: a Gánt Kő Kft.-nek 100, míg a jóval nagyobb Dolomit Kft.-nek valamivel több, mint 51 százalékát birtokolja.


A család egészen 2014-ig visszafogottan bánt a vállalati jövedelmekkel. Bár a Dolomit Kft. már a korábbi években is milliárdos árbevétellel és több százmilliós nyereséggel működött, a pénzt jellemzően nem vették ki a cégből.

A második Fidesz-kétharmad után azonban változtatott a korábbi gyakorlaton Orbán Viktor családja. Néhány éven belül még a korábbi évek profitjának nagy részét is kisöpörték a cégekből, nagyon jelentős jövedelemre szert téve így.

Számokban: Orbán Győző cégei a 2004 és 2013 közötti tíz évben összesen 856 millió forint osztalékot fizettek, az ezt követő évtizedben, 2014 és 2023 között azonban ennél közel 10 milliárd forinttal többet.

A Dolomit Kft. nagyon dinamikusan fejlődött ebben az időszakban. Ez még akkor is igaz, ha tavaly épp csökkent a társaság bevétele és profitja is. Panaszra azonban így sem volt okuk: a cég 4,8 milliárdos forgalommal az egyik legnagyobb kőbányászattal foglalkozó vállalat az országban.

A profitabilitása pedig egészen lenyűgöző: korábban írtunk már róla, hogy a Dolomit háromszor annyi nyereséget termel, mint a konkurensei. Míg a szektorban jellemzően 10-15 százalék között alakul az árbevétel-arányos adózott nyereség, addig a Dolomitnál nem ritkán a 35 százalékot is meghaladja. Tavaly például 39 százalék volt.

A Gánt Kő Kft.-nek a korábbi évek profitjának kisöprése óta nem megy ilyen jól. Két éve például veszteséges volt, és az idén is csak 9 milliós nyereséget hozott össze.


Felülnézet: a piaci átlagnál magasabb nyereséggel nem lenne semmi baj, ha annak a forrása igazolhatóan a többi cégnél hatékonyabb működés lenne. A hazai építőiparban – és annak beszállítóinál – azonban jellemzően nem ez a helyzet, itt sokszor a politikai kapcsolatokra épülő járadékvadászatról van szó.

Bár Orbán Viktor sokáig igyekezett – legalábbis látszólag – távol tartani családját a közbeszerzésektől, a Direkt36 néhány éve több olyan esetet is feltárt, amikor beszállítóként állami pénzhez jutottak az Orbán-család cégei. Sőt, 2020-ban közbeszerzésen megnevezett alvállalkozóként is feltűnt a Dolomit Kft.