Szabadrablás: Az eladó eltüntette a kisgyermekes pár 20 milliós házát - bárki járhat így és megoldás nincs...

Az érdi ingatlanpiac újabb sötét ügye rávilágít arra, hogy milyen könnyen válhatnak áldozattá a gyanútlan vásárlók a csalók kezei között. A legújabb eset, amely során egy kisgyermekes család vált N. László csalásának áldozatává, nem csak a család életét borította fel, de újra felhívja a figyelmet az ingatlancsalások súlyos társadalmi hatásaira is. - közölte a blikk.hu

Kozma Márk és felesége, Erzsébet egy közepes méretű, könnyűszerkezetes készház vásárlásával szerették volna biztosítani családjuknak az otthont. A tervek szerint a Zsámbékon vásárolt telken állították volna fel álmaik otthonát, ehhez hitelt is felvettek, s minden előkészületet megtettek, hogy valóra válthassák terveiket. Azonban a vásárlást követően hamarosan világossá vált, hogy az ígéretek csak illúziók voltak, a ház sosem készült el, és az eladó, N. László, minden felelősséget nélkülözve hagyta őket pénz és otthon nélkül.

A család tragédiája rámutat arra, mennyire fontos a kellő körültekintés és elővigyázatosság az ingatlanvásárlás során. Bár a hirdetés megbízhatónak tűnhetett, és az eladó minden bizalmat érdemlőnek látszott, a végeredmény egy elszomorító csalódás lett. Az ilyen típusú csalások sajnos nem ritkák, és gyakran azokat érik, akik a legkevésbé képesek viselni a következményeket: fiatal családokat, időseket, vagy éppen azokat, akik életük megtakarítását fektetik be az álmaik otthonába.

Az eset kapcsán felmerülő jogi és pénzügyi nehézségek – mint például a végrehajtási eljárás újraindításának magas költségei – csak tovább nehezítik a károsultak helyzetét. Az igazságügyi rendszer bonyolultsága és a végrehajtási eljárások hosszadalmas volta gyakran akadályozza a gyors és hatékony megoldást, így a csalás áldozatai hosszú ideig maradhatnak eredmény nélkül, miközben adósságuk egyre csak nő.

Ez az eset ismét rávilágít arra, hogy az ingatlanvásárlás során alapvető fontosságú a teljes körű ellenőrzés és a kockázatok alapos mérlegelése. A vásárlóknak mindig ajánlott jogi tanácsot kérniük, és alaposan ellenőrizniük az eladó hátterét, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó összes dokumentumot. Az ilyen típusú csalások elkerülésére az is kulcsfontosságú, hogy a vásárlók tájékozódjanak az ingatlanpiacra vonatkozó jogszabályokról és a védőhálókról, amelyek védelmet nyújthatnak számukra az ilyen jellegű átverésekkel szemben.

Nyitókép: Albérletben laknak, hitelt fizetnek a semmire, csúnyán átverte a vállalkozó az érdi házaspárt Fotó: Pozsonyi Zita