Óriási a mozgolódás - Csúcstechnológiás védelmirendszert kapott Kövér házőrsége

A Holografikus optikai irányzék, egy olyan speciális célzóberendezés, ami a vadászboltok és fegyverboltok számára ismeretlennek tűnik. Ez nem csupán egy egyszerű fegyvertávcső, és nem is az akciófilmekből ismert vörös lézerpontos irányzék, a Red Dot. Az Országgyűlési Őrség, mely Kövér László házelnök irányítása alá tartozik, novemberben 7,4 millió forint értékben vásárolt ilyen optikai irányzékokat a százhalombattai Best Shot Kft.-től.

A célzóberendezések képességeit és a házőrök által használható darabszámot megpróbálták kideríteni, de a bolt tulajdonosa és ügyvezetője nem adott választ a kérdéseikre, hivatkozva arra, hogy ezek az információk üzleti titoknak számítanak. Azonban elárulták, hogy a típust főként rendvédelmi szervek rendelik.


A holorafikus optikai irányzékokat elsősorban fegyveres harcban, katonai és rendőrségi akciók során alkalmazzák. A Red Dot-hoz képest az előnye, hogy kijelzője tisztább képet nyújt, a holografikusan kivetített célkeresztet vagy jelet pedig csak az irányzék használója látja. A készülék képes követni a célpont mozgását, így a fegyveres könnyedén célozhat mindkét szemével, nem szükséges hunyorognia a biztos találat érdekében.





Ezen felül az Országgyűlési Őrség kiképzési lőszereket is beszereztek, ebből idén 13,3 millió forint értékben a Reintex Kft.-től. Az Őrség fegyverkezése már korábban is ismert volt, arzenáljuk pedig olyan elemeket tartalmaz, amelyek egy elit kommandó számára is megfelelőek lennének. A testület felfegyverzése 2017-ben kezdődött, a Belügyminisztérium akkor a terrorfenyegetettség fokozódásával indokolta a döntést. 2021-ben pedig például többféle géppisztolyt, gépkarabélyt, mesterlövész puskát és tömegoszlatásra alkalmas gránátvetőket is rendszeresítettek a több mint 400 fős őrségnél. Bérköltségük ebben az évben nettó 3,4 milliárd forintot tett ki.