Népharag: nem akármiért kínoztak meg egy politikust a szomszédunkban - ilyen még nem volt Európában

Az ENSZ kínzási ügyekkel foglalkozó bizottságához sürgős beadványt nyújtottak be, mert állítólag Nikola Sandulović szerb ellenzéki politikust elrabolták és megkínozták, miután tiszteletét fejezte ki egy koszovói albán katona sírjánál. Sandulović Adem Jashari sírján koszorút helyezett el, és Szerbia nevében bocsánatot kért Jashari családjától. A család beszámolója szerint január 3-án megjelentek Sandulović háza előtt, és az elrabolták, majd a szerb Biztonsági Információs Ügynökség főhadiszállására vitték, ahol megkínozták.

Sandulović bordatörést szenvedett, és állítólag a fél oldalára lebénult. A politikus kórházba került, ahol videó is készült róla. Egy nappal később ismét elfogták, a belgrádi központi börtönbe vitték, ahol nem kap megfelelő orvosi ellátást. Sandulovićnak bíróság elé kell állnia, mivel tette gyűlöletkeltő lehet a Szerbiában élő etnikai közösségek között.

Az ENSZ bizottságához benyújtott beadványban kérik, hogy vigyék át Sandulovićot egy civil kórházba, vizsgálják meg a bizonyítékokat a megkínzására vonatkozóan, és biztosítsák védelmét. A szerb hírszerzés vezetője, Aleksandar Vulin elismerte, hogy ő rendelte el Sandulović elfogását, míg a politikus ügyvédje azt állítja, hogy a szerb elnök, Aleksander Vučić lehet az ügy hátterében.