Még a börtönben is tovább gazdagodott a magyar gyárat építő koreai cég elnöke

Lee Dongche, a dél-koreai EcoPro elnök-vezérigazgatója, a magyarországi beruházás alapkőletételét követően rövid időn belül börtönbe került, ennek ellenére azonban nem gátolta meg abban, hogy gazdagságát jelentősen növelje, még Mészáros Lőrinc, a magyar sikertörténet egyik kiemelkedő alakja előtt is. Erről számol be a 24.hu.

A debreceni akkumulátoripari beruházás alapkövét tavaly áprilisban tették le Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében, de röviddel később a szöuli hatóságok letartóztatták Lee Dongche-t, mert bennfentes tőzsdei kereskedelemben való részvétellel vádolták meg, amiért két év börtönbüntetést kapott.

Börtönbüntetése ellenére az EcoPro részvényei szembetűnően emelkedtek, és januárban Lee Dongche bekerült Dél-Korea tíz leggazdagabb vállalattulajdonosa közé. A vállalatnak 2023-ban kötött 34 milliárd dolláros beszállítói szerződése a Samsunggal tovább növelte vagyonát.


Az EcoPro részvényei 2023 első félévében több mint 900 százalékkal emelkedtek, bár az árfolyam később visszaesett a túlzott érdeklődés miatt. A debreceni beruházás még mindig folyamatban van, a magyar kormány pedig 30 milliárd forint támogatást nyújt hozzá. Az új üzemben a próbagyártások 2024 végére vannak tervezve. Az RTL Híradó is foglalkozott a debreceni katódgyár beruházásával korábban.