Kiderült mit mondott az a bizonyos rendőr Schadlnak - komédia a tárgyaláson, óriási bajban Völner?

„Kálmán Rendőr” – ezen a néven jegyezte el telefonjában egyik bizalmasát Schadl György. A nyomozati iratok szerint Sz. Kálmán kapcsolata Schadl életében hasonló volt M. Viktorhoz, a sofőrhöz, aki szintén a vádlottak között szerepel: Sz. Kálmán állítólag pénzt szállított ide-oda a végrehajtói kar volt elnöke, a végrehajtók, valamint a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál között.

Csütörtökön Sz. Kálmánt hallgatta meg tanúként a bíróság a Schadl-Völner-ügyben. Völner Pál, szabadlábon, otthonról érkezett a bíróságra. Schadl György novemberig letartóztatásban volt, azóta házi őrizetben van. A vád szerint Schadl „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot.

A vád szerint Völner cserébe elintézte Schadl kéréseit a pozíciójából eredő befolyásával, például a végrehajtói kinevezéseket. Schadl pedig az így szerzett pénzből finanszírozta tevékenységét. Összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.


Sz. Kálmán a nyomozati iratok szerint 2018-2019 környékéig vitte a pénzeket, szervezte Schadl életét, vezette a naptárát. A végrehajtói kar volt elnöke általában megírta Sz. Kálmánnak, kivel mikorra ütötte le a találkozóját. Ezekről általában ilyen módon kommunikáltak:


2017. augusztus 8.
Schadl György üzenete Kálmán Rendőrnek:
„Szerda 13.30 Völner”

2017. augusztus 9.
Kálmán Rendőr üzenete Schadl Györgynek:
„Ne feledd; Szerda 13.30 Völner!”


2018. január 11.
Kálmán Rendőr az asztali naptárról küld képet Schadl Györgynek:
„10:30 Völner Pál”

2018. június 4.
Schadl György üzenete Kálmán Rendőrnek:
„Június 11., 12.00 Hold utca Kovács Pali+ Völner Pali”

2018. június 11.
Kálmán Rendőr üzenete Schadl Györgynek:
„Ne feledd; Június 11., 12.00 Hold utca Kovács Pali+ Völner Pali!”


A perben többször említett "Házipénztár" és "EgyenlegMoncsi" elnevezésű Excel-táblázatok is terítékre kerültek. Schadl másik bizalmasa, F. Vivien, a bíróságon heteken keresztül meghallgatva, ezekbe dokumentálta a pénzmozgásokat, ideértve Völner Pál állítólagos kenőpénzeit is. F. Vivien szerint Schadl és mások is kölcsönkérték tőle a pénzt.

Sz. Kálmánt a nyomozás során is hallgatták. Schadl Györgyöt és feleségét, Schadl Baranyai Helgát 2021 novemberében Dubai repülőterén kapcsolták le diplomata útlevelekkel. Sz. Kálmán telefonját 2020 decemberétől figyelték meg, az ügy releváns kommunikációjának reményében. Azonban a lehallgatott számok közül egyik sem volt az övé, és egy másikat három hónappal később már le is kapcsoltak.

Sz. Kálmán a bíróságon elismerte, hogy hosszú ideje ismeri Schadlt, és 2011-ben került budaörsi irodájába. Az ügy körüli bizalmas tevékenységekről vallott, beleértve a pénzmozgások szervezését és fuvarozását is. A bíróság során Sz. Kálmán kifejtette, hogyan dolgozott a budaörsi irodában és hogyan kezelte a pénzügyeket Schadl Györggyel kapcsolatban.