Szintet lépett Tiborcz István - a magyarok vérplazmáján 18 milliárd forint nyereség folyik Dubajba

A Tiborcz Istvánhoz köthető Plasma Expert Kft. jelentős lépést tett előre az üzleti területén, a cég 2022-es évi adózás utáni nyeresége elérte a 18,3 milliárd forintot. A vállalkozás a vérplazmaiparban tevékenykedik, és az emírségek adóparadicsomával kombinálja üzleti tevékenységét.

A 2016-ban alapított cég korábban is stabil teljesítményt nyújtott, az osztalékai évről évre emelkedtek. 2022-re azonban a profitjuk megtízszereződött, elérve az 1,845 milliárd forintot. A cég a Golden Bay Trading FZE tulajdonában van.

- közölte a 24.hu

A Plasma Expert késve nyújtotta be mérlegét a cégbírósághoz, fél évvel a kötelező határidő után. A dokumentumok nem részletezik, hogy a 18,3 milliárd forintos profittal mi történik: kiveszik-e osztalékként, vagy az eredménytartalékba helyezik.

A cég mögötti tulajdonosi struktúra nem teljesen tisztázott. A dubaji székhelyű Atlantis International Holding L.L.C.-F.Z. nevű cég ügyvezetője Molnár László, és a cég tevékenysége a gyógyszer- és gyógyászati termékek nagykereskedelmére összpontosul. A dubaji adózási előnyöket élvező cégek esetében az adó magánszemélyek számára nulla lehet, így az osztalék adómentesen kivehető.

A Plasma Expert beszámolója nem ad részletes információkat az óriási nyereség forrásáról. Az látszik, hogy a cégnek 3,3 milliárd forintos normál bevétele mellett 16,3 milliárd forint egyéb bevétele is származik, amely kapcsolt vállalkozásoktól érkezik. A vállalat körül egyre növekvő cégháló látható, és a mérleg szerint a Plasma Expertnek már egy tucat leányvállalata van.

Szabados-Szilvási Árpád ügyvezető irányítja ezeket a leányvállalatokat, amelyek közül néhány a Prothya Biosolutions Hungary Kft.-hez tartozik. A tulajdonosi szálak végül egy brüsszeli bejegyzésű anyacéghez vezetnek.