Robbant a hír: megszólalt a magyar kórház, ahol egymás után két kismama is meghalt

„A két sajnálatos eset között semmilyen összefüggést nem tárt fel a vizsgálat. Mindkettőnél olyan visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok indultak el a kismamák szervezetében, amit a legszakszerűbb és a leggondosabb beavatkozás ellenére sem tudtak orvosaink visszafordítani”


– mondta Vitkai Éva, a nyíregyházi kórház kommunikációs vezetője a Gyereszoba.hu-nak az intézményben egymás után meghalt két kismama ügyében. A két szülést nem ugyanaz az orvos, és nem is ugyanaz az ügyeletes csapat vezette le.

Mint múlt héten beszámoltunk róla, két napon belül két kismama halt meg szülés után a nyíregyházi kórházban. A kórház már akkor kijelentette, hogy mindkét esetet vizsgálják, de szerintük nincs összefüggés a két tragédia között.

Az egyik nő rokonai beszámolója szerint mindkét esetben a szülészeti megfigyelőben voltak, és nem sok különbséggel vesztették életüket. A terhes nőnek a terhesség végére véralvadási problémái alakultak ki, ami miatt a szülést előre kellett hozni. Ő a harmadik gyermekét várt, és most férje vagy rokonai fogják felnevelni.




Az egyik haláleset kapcsán rendőrségi vizsgálat is elindult. A kórház álláspontja szerint szülészeti osztályuk „a megye vezető kórházi osztálya, ahol évente több mint ötezer szülés zajlik, köztük számos komplikált és súlyos állapotú anyáé is. Bár minden emberi élet elvesztése megterheli a gyógyító-ápoló személyzetet, a szomorú esetek okainak feltárása segíti a további gyógyító munkát.”