Minden lakásban ott van ez a használati tárgy, és nagyon betegek lehetünk tőle

Az ünnepi időszakban és azt követően is a Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője nemcsak a mesterséges, hanem a természetes illatosítók és illatgyertyák használatának mérséklését is javasolja. A szakértő figyelmeztet, hogy ezek az illatosítók nemcsak potenciálisan egészségkárosítók lehetnek, hanem felesleges terhet is rónak az amúgy is gyakran túlterhelt szervezetünkre.

Mivel az időnk nagy részét beltérben töltjük, a beltéri levegő minősége kulcsfontosságú a közegészségünk szempontjából. A beltéri szennyezők jelentős része a lakásban keletkezik, és ez a terület, amelyen tudunk változtatni. A szakértő hangsúlyozza, hogy minden vegyi anyag, amit a lakásba bevisszünk, növeli a beltéri környezet okozta betegségterhet.

Dr. Pándics Tamás, a tanszék vezetője rámutat arra, hogy a téli időszakban különösen népszerű illatgyertyák és illatosítók jelentenek szennyezőforrást. Ezekből származó vegyi anyagok fokozatosan szabadulnak fel, és a rendszeres használat során a mennyiségek összeadódnak, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.


Magyarországon a teljes betegségteher körülbelül 10-16%-a a beltéri levegőminőséghez köthető. Dr. Pándics Tamás szerint ez egy olyan hatás, amelyet saját magunk okozunk, és dönthetünk úgy, hogy csökkentjük a vegyi anyagok használatát. Az illatgyertyák hosszú távon légúti megbetegedéseket, migrént, szem- és torokirritációt, valamint hormonrendszeri zavarokat okozhatnak, különösen azoknál, akik alapbetegségekkel rendelkeznek.

A tanszékvezető rámutat, hogy a tisztítószerek, bútorok és festékek által kibocsátott anyagok is hozzájárulnak a beltéri levegő szennyezettségéhez. A túlzott fertőtlenítőszer-használat is aggasztó, mivel a kémiai biztonság értékelése egyetlen vegyi anyagra vonatkozik, és a háztartásokban egyidejűleg több vegyi anyag használata számottevő egészségkockázatot jelenthet.

A szakértő javasolja, hogy a természetes illóolajok használata helyett, amelyek szintén nem mindig veszélytelenek, inkább kerüljük el az illatosítók és hasonló termékek rendszeres használatát. A kémiai hatások szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a vegyi anyag vagy vegyület mesterséges vagy természetes forrásból származik-e.

A szakértő hangsúlyozza, hogy minden testidegen anyag kémiai kockázatot jelent, függetlenül attól, hogy mesterséges vagy természetes eredetű. Az illóolajok több tucat, akár több száz komponensből állhatnak, és toxikus hatású anyagok is előfordulhatnak közöttük.

Az Egészségügyi Világszervezet és más kutatóintézetek rendszeresen tájékoztatják a lakosságot a használt vegyi anyagok kockázatairól, de a hosszú távú és összetett hatásokról kevés információ áll rendelkezésre. Dr. Pándics Tamás hangsúlyozza, hogy nem a fajtája vagy mennyisége a lényeg, hanem az illatosítók használatának kerülése, mivel ezek felesleges kémiai terhelést jelentenek, amire nincs szükségünk. A szakértő a rendszeres szellőztetés mellett nedves takarítást is javasol a beltéri levegő minőségének javítása érdekében.