thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.23
THE POST
           
23
Állásinterjú: mit lehet és mit nem! + egy videó amit ne vegyél komolyan!
Ez is érdekelhet:
Botrány: kimentek a teremből mert Kövér Lászlóra nem voltak kíváncsiak!
Keresztény botrány: 395 katolikus papot vádolnak szex*ális zaklatással! - Minden hétre jut egy ilyen ügy!
A képen valójában egy BMW-van! - bebizonyítjuk!
Állásinterjún vannak olyan mondatok, gesztusok, amelyekkel álláskeresőként elvághatjuk magunkat a cég képviselője előtt. Felkészületlenség a vállalatból, előre nem jelzett késés, tegezés, mobiltelefon felvétele és beszélgetés interjú alatt. Kirívó eseteket, tanulságos bakikat gyűjtöttünk HR tanácsadóktól.

Mire kell figyelnem az állásinterjún ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki rólam a beszélgetőpartneremben? - teszi fel magának a kérdést a pályázók zöme. A válasz viszonylag egyszerű: először is tanácsos üzleti öltözetben, ápoltan megjelenni, időben megérkezni, és felkészültnek mutatkozni. Az interjún emellett ajánlott kerülni a fecsegést, ahogy a túlzott kérdezősködést is jobb mellőzni ilyenkor. Bár mindezek nem túl magas elvárások, ennek ellenére jelöltek százai pont az ellenkezőjét cselekszik, amikor a beszélgetésre kerül sor.

Késni nem érdemes
A baki már az érkezésnél kezdődik, ugyanis késni nem illik. "Többször előfordult, hogy a pályázó a megbeszélt időponthoz képest fél órával később érkezett, de volt olyan is, aki egy órát késett. Ez negatív fényt vet az illetőre, hiszen ebből úgy tűnik, hogy nem érdekli az állás" - kezdi a felsorolást Gárdus Zsuzsanna, az munkaerőközvetítéssel foglalkozó Adecco ügyvezetője.

Ennél súlyosabb probléma - teszi hozzá Imreh Erika, a ProfiPower személyzeti tanácsadója, ha a jelöltek egyszerűen elfelejtenek eljönni interjúra, és amikor felhívjuk őket, akkor azt mondják: "azt hittem, hogy hétfőről volt szó", miközben e-mailben kapott értesítést az interjú időpontjáról. "Ez már olyan negatívum, amelyet nagyon nehéz a későbbiekben elfeledtetni" - figyelmeztet a tanácsadó.

Azt sem tudja, milyen állásra jelentkezett
Ám ez még mind semmi. "Találkoztunk olyan jelölttel is, aki azt sem tudta, milyen állásinterjújára érkezett. Sokan a hirdető céggel sincsenek tisztában, és amikor azt kérdezzük, mit tud a vállalatról, a válasz röviden ennyi: semmit" - sorolta a bakikat Gárdus Zsuzsanna. "Vannak, akik próbálják menteni a menthetőt, és azt válaszolják: "nem volt időm utánanézni" vagy "nem volt időm megnézni a honlapot". Viszont ezzel sem javítanak túl sokat a helyzeten" - állítja Imreh Erika. Ennél már csak egy kellemetlenebb, amikor belezavarodnak saját önéletrajzukba. Keverik a dátumot, a céget, a betöltött pozíciókat.

Öltönyben érkezett, rövidnadrágban távozott
A pályázók az öltözködéssel kapcsolatban is hajlamosak elrugaszkodni a valóságtól. A farmer-sportcipő összeállítás egy informatikus esetében még elfogadható. Viszont ha egy közép- és felsővezetői munkakör leendő betöltője jelenik meg ilyen ruhában, az elfogadhatatlan. "Egy jelöltem egyszer farmernadrág, cowboycsizma, póló és bőrdzsekiben jelent meg az interjún" - mesélte Imreh Erika.

Kiss Gabriella, a Porta Labore személyzeti tanácsadó iroda ügyvezetője ennél is meglepőbb esetről számolt be. "Egy elegáns, öltönyös úriember sporttáskával a kezében sétált be az irodába. Ezzel még nem is lett volna semmi gond. Viszont amikor vége lett az interjúnak, megkérdezte, használhatja-e a mosdót. Igent mondtam természetesen. Ekkor jöttünk rá a táska valódi szerepére. Az úr bement, vitte magával a táskát, és tíz perc múlva teljesen más ruhában jelent meg: sortban, pólóban, rövidnadrágban lépett ki az ajtón. Látva megdöbbenésünket elmondta, hogy a munkahelyén nem tudják, hogy pályázik, ezért kellett e trükkhöz folyamodnia. Ilyen esetekben sokkal jobban teszi a jelölt, ha talál egy köztes megoldást, és nem a tanácsadók szeme előtt intézi el mindezt" - tanácsolja Kiss Gabriella.

Nemcsak a farmer, hanem a piercing és a hasat szabadon hagyó felső is gyakori, főleg a fiatalabbak körében. Mint megtudtuk, az orrkarikát jobb kivenni ilyenkor, és ajánlott egy kosztümöt is beszerezni a hölgyeknek.

A megjelenés azonban csak egy szelete a pályázóról kialakult képnek. Az, hogy mit mond, még nagyobb jelentőséggel bír - különösen, ha egyfolytában beszél az illető. "Egy pályázót alig tudtunk elhallgattatni, folyamatosan beszélt, kérdezett. Nagyon zavaró volt. Ugyanakkor az ellenkezőjére is volt példa. Hiába vártuk a kérdéseket, a jelölt csak ült csendben és nem szólt egy szót sem. Véleményem szerint a kettő közötti középút a megfelelő. Vagyis, hagyni kell az interjúztatót beszélni, és akkor kell tőle kérdezni, amikor e

rre lehetőséget ad" - tanácsolja Gárdus Zsuzsanna.

Imreh Erika a kérdés-válasz problémakörrel arról számolt be: vele olyan is előfordult, hogy egy kérdésére kérdéssel válaszolt a jelölt, ráadásul nem is akármilyennel. Az álláskereső a következőket mondta: "Most muszáj ezt kérdezni? Szükség van erre most tényleg?" Pedig az interjúztató csak arról érdeklődött: "Mi volt a váltás oka?".

"Fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit..."
Tanácsos odafigyelni a pénzzel, fizetéssel kapcsolatos válaszokra is az álláskeresőknek. Vannak jelöltek, akik a motivációs tényezőre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolják, hogy a "pénz". Fontos a fizetés, de érdemes más motiváló eszközöket is említeni és a pénzt a végére hagyni a felsorolásnak.

"Amikor az egyik pályázót arról kérdeztem, mennyi a fizetési igénye, akkor azt felelte, hogy jelenleg ... nettót keres, és ezt legalább 50 százalékkal szeretné emelni. Mikor jeleztem neki, hogy ez túlzás erre a pozícióra, akkor azt válaszolta, hogy "amúgy fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit én is". Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy körülbelül mennyi a piaci fizetés egy adott pozícióra, akkor inkább jelezze azt, hogy mennyit keres most, mintsem kellemetlen helyzetbe kerüljön" - ad tippet Imreh Erika.

Mellőzzük a tegezést és a túlzott lazaságot
Ruha Anikó, a Kelly Services tanácsadója további negatívumként említette, amikor a jelölt kortól függetlenül letegezi a vele szemben ülő tanácsadót. Ez illetlenség, még akkor is, ha idősebb a pályázó, mint az interjúztató. "Az sem jó, ha túlzottan elengedi magát az illető. Emellett a testbeszédre is figyelni kell. "Zavaró, ha folyamatosan dobol a lábával a jelölt, kattogtatja a tollát, vakargatja a fejét" - értettek egyet a megkérdezettek.

Az álláskeresők egyébként néha egészen érthetetlen dolgokat is elkövetnek. "Volt, aki bevásárlószatyrokkal a kezében érkezett, egy másik jelölt pedig bonbont, csokit és kávét hozott, amit mindenáron át akart adni, ezzel elérve, hogy segítsek" - avatott be a tanácsadók mindennapjaiba Kiss Gabriella.

Aki felvette a mobiltelefont, és fél órát beszélt
Vannak azonban még ezeknél is meghökkentőbb esetek. "Egy szimpatikus hölgy érkezett interjúra, a beszélgetés nagyon jól haladt. Ekkor azonban megcsörrent a telefonja. Megkérdezte, hogy felveheti-e, és én igent mondtam. Gondoltam, gyorsan elnézést kér a hívótól és folytathatjuk az interjút. Hát nem egészen ez történt. A hölgy elkezdett diskurálni - munkaügyben - a barátnőjével, majd elővette a füzetét és szorgosan jegyzetelt, mintha én ott se lennék. Öt percit vártam, majd kimentem a szobából. Mikor néhány perc múlva bekukucskáltam az irodába, a hölgy még mindig telefonált, időközben levette a kardigánját, egyszóval nagyon otthonosan érezte magát. Így telt el mintegy negyed óra, amikor jelezte a pályázó, hogy már végzett, jöhetek. Közöltem vele, hogy sajnos nem fog folytatódni az interjú, és ami még meglepőbb: nem értette, hogy miért" - mesélte a történetet Kiss Gabriella.

Imreh Erika egy ügyfelétől hallott vicces történettel zárta a beszámolót: az egyik hölgy jelölt interjún vett részt, melynek az első felében általában a HR-es kolléga, míg az interjú második felén a szakmai vezető vesz részt. Lejárt az első fele az interjúnak, és akkor jelezte a HR-es, hogy mindjárt szól a szakmai vezetőnek, majd jelezte, hogy még tíz perc türelmet kér. Tíz perc után felállt a jelölt, azzal a mondattal, hogy "ő soha nem vár tíz percnél többet senkire, nemhogy egy férfira", majd elviharzott.Hogyan tehet jó benyomást állásinterjún?
Érkezzen meg időben, ne késsen
Készüljön fel a cégből
Tudja, hogy milyen pozíció állásinterjújára érkezett
Ismerje saját önéletrajzát
Vegye ki testékszereit, öltözzön fel üzletiesen
Ne beszéljen túl sokat
Hagyja az interjúztatót beszélni
Motivációs tényezőként ne csak a pénzt említse
Ne tegezze le az interjúztatót
Ne vegye fel a telefonját az interjú közben

https://www.monster.hu/
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Bajban a Volkswagen vezérigazgatója: náci mondata miatt rúghatják ki!
Sokkoló eredmény: az autó kormánya sokkal koszosabb mint bármely wc ülőke!
Segíts egy megosztással: keresik az eltűnt fiatal magyar lányt!
Hírhez tartozó kép:
Mészáros Lőrincé volt a leégett épület!
Óvodások előtt parádézott a Fidesz! - a kampányért mindent!
Óvodások előtt parádézott a Fidesz! - a kampányért mindent!
Határon túli magyarok: Orbánra is leadjuk a voksunkat!
Orbán: arra kérem az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak!
A több mint húszezer külföldi magyarban bízik a kormány!
Deutsch pert vesztett: bocsánatot kell kérnie!
Kormány statisztika: több ember tért haza mint amennyi elvándorolt!
Bedugott telefontöltő rázott meg egy kislányt!
Gyulladáscsökkentő szuperételek, melyeket rendszeresen kell ennünk!
Magyarország: lerakták majd felszedték a síneket mert mégsem lesz jó!
A gazdi meghalt és kívánságára a kutyusát is elaltattak!
Egyik papot megverte, a másikat kivégezte a törökbálinti gyilkos!
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Kiabálnak, koldulnak, maguk alá vizelnek a hajléktalanok!
Ez a tolvaj kapta ki a telefont az utas kezéből a buszon! + videó
Afrikai újságban reklámozza a magyar kormány a letelepedési kötvényt!
Elégedetlenek a fizetéssel a külföldi vendégmunkások Magyarországon!
Milliárdokat kér vissza az unió a szabálytalan közbeszerzések miatt!
Szeretlek: itt a hős légiutaskísérő utolsó SMS-e halála előtt!
Ingyen Viagrát osztogat a polgármester, hogy a faluban egyre több gyerek szülessen!
Palik vezeti a választási műsort a TV2-n!- Egy fontos verseny, egy fontos választás!
Durván odaszóltak Orbán Ráhelnek: milyen érzés lopni? - nézd meg a reakciót!
Mészáros 6 milliárd forintnyi állami tenderben volt győztes csak májusban!
Orbánék elviccelik az osztrák botrányt, szerintük a volt alkancellár áldozat!
EU-s szégyenlista: nálunk a legkönnyebb betelepülni!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
A magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez!
Az EU-nak elege van a magyar közbeszerzésekből, vaskos büntetés jön!
Beismerte bűnösségét a Fideszes vállalkozó: megúszta a börtönt!
Kijátszható a választási rendszer: ezekre kell figyelni!
Orbán elsöprő győzelmét mutatják az első felmérések!
Zaklatták az iskolában, ezért öngyilkos lett a 16 éves tini!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Orbán fél: nem vagyok optimista de szeretném meggyőzni az embereket!
Börtönt kért az ügyész Berki Krisztiánra!
Meghalt Niki Lauda, ilyenek voltak az utolsó hónapok!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
A génmódosított élelmiszerek okozzák az ismert népbetegségeket!
Építőkockákat találtak egy elhunyt magyar férfi gyomrában!
Elindult a nyomozás Orbán ellen az ausztriai botrány miatt!
Idén 22 millió fát ültetnek el Magyarországon!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Balavány: Kövér László már egyáltalán nem normális
Mészáros ügyeit vizsgálja a CRCB korrupciós hivatal!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Több mint 10 milliót kérnek a lakásukért a Hős utcai lakók!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
Több mint 10 millió forint adományt küldünk Srí Lankának!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Ma este 21 órától EP-választási vita közvetítése élőben nálunk!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Közel 300%-kal nőttek a képviselői fizetések!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Váratlanul fiatalon meghalt a férfi, aki a Quaestor-ügyben nyomozott!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva