Főoldal Feliratkozás Magyarország    2018-12-10
Botrány: szándékosan hajtott a fának ez a busz sofőrje!
Állásinterjú: mit lehet és mit nem! + egy videó amit ne vegyél komolyan!
Állásinterjún vannak olyan mondatok, gesztusok, amelyekkel álláskeresőként elvághatjuk magunkat a cég képviselője előtt. Felkészületlenség a vállalatból, előre nem jelzett késés, tegezés, mobiltelefon felvétele és beszélgetés interjú alatt. Kirívó eseteket, tanulságos bakikat gyűjtöttünk HR tanácsadóktól.

Mire kell figyelnem az állásinterjún ahhoz, hogy pozitív kép alakuljon ki rólam a beszélgetőpartneremben? - teszi fel magának a kérdést a pályázók zöme. A válasz viszonylag egyszerű: először is tanácsos üzleti öltözetben, ápoltan megjelenni, időben megérkezni, és felkészültnek mutatkozni. Az interjún emellett ajánlott kerülni a fecsegést, ahogy a túlzott kérdezősködést is jobb mellőzni ilyenkor. Bár mindezek nem túl magas elvárások, ennek ellenére jelöltek százai pont az ellenkezőjét cselekszik, amikor a beszélgetésre kerül sor.

Késni nem érdemes
A baki már az érkezésnél kezdődik, ugyanis késni nem illik. "Többször előfordult, hogy a pályázó a megbeszélt időponthoz képest fél órával később érkezett, de volt olyan is, aki egy órát késett. Ez negatív fényt vet az illetőre, hiszen ebből úgy tűnik, hogy nem érdekli az állás" - kezdi a felsorolást Gárdus Zsuzsanna, az munkaerőközvetítéssel foglalkozó Adecco ügyvezetője.

Ennél súlyosabb probléma - teszi hozzá Imreh Erika, a ProfiPower személyzeti tanácsadója, ha a jelöltek egyszerűen elfelejtenek eljönni interjúra, és amikor felhívjuk őket, akkor azt mondják: "azt hittem, hogy hétfőről volt szó", miközben e-mailben kapott értesítést az interjú időpontjáról. "Ez már olyan negatívum, amelyet nagyon nehéz a későbbiekben elfeledtetni" - figyelmeztet a tanácsadó.

Azt sem tudja, milyen állásra jelentkezett
Ám ez még mind semmi. "Találkoztunk olyan jelölttel is, aki azt sem tudta, milyen állásinterjújára érkezett. Sokan a hirdető céggel sincsenek tisztában, és amikor azt kérdezzük, mit tud a vállalatról, a válasz röviden ennyi: semmit" - sorolta a bakikat Gárdus Zsuzsanna. "Vannak, akik próbálják menteni a menthetőt, és azt válaszolják: "nem volt időm utánanézni" vagy "nem volt időm megnézni a honlapot". Viszont ezzel sem javítanak túl sokat a helyzeten" - állítja Imreh Erika. Ennél már csak egy kellemetlenebb, amikor belezavarodnak saját önéletrajzukba. Keverik a dátumot, a céget, a betöltött pozíciókat.

Öltönyben érkezett, rövidnadrágban távozott
A pályázók az öltözködéssel kapcsolatban is hajlamosak elrugaszkodni a valóságtól. A farmer-sportcipő összeállítás egy informatikus esetében még elfogadható. Viszont ha egy közép- és felsővezetői munkakör leendő betöltője jelenik meg ilyen ruhában, az elfogadhatatlan. "Egy jelöltem egyszer farmernadrág, cowboycsizma, póló és bőrdzsekiben jelent meg az interjún" - mesélte Imreh Erika.

Kiss Gabriella, a Porta Labore személyzeti tanácsadó iroda ügyvezetője ennél is meglepőbb esetről számolt be. "Egy elegáns, öltönyös úriember sporttáskával a kezében sétált be az irodába. Ezzel még nem is lett volna semmi gond. Viszont amikor vége lett az interjúnak, megkérdezte, használhatja-e a mosdót. Igent mondtam természetesen. Ekkor jöttünk rá a táska valódi szerepére. Az úr bement, vitte magával a táskát, és tíz perc múlva teljesen más ruhában jelent meg: sortban, pólóban, rövidnadrágban lépett ki az ajtón. Látva megdöbbenésünket elmondta, hogy a munkahelyén nem tudják, hogy pályázik, ezért kellett e trükkhöz folyamodnia. Ilyen esetekben sokkal jobban teszi a jelölt, ha talál egy köztes megoldást, és nem a tanácsadók szeme előtt intézi el mindezt" - tanácsolja Kiss Gabriella.

Nemcsak a farmer, hanem a piercing és a hasat szabadon hagyó felső is gyakori, főleg a fiatalabbak körében. Mint megtudtuk, az orrkarikát jobb kivenni ilyenkor, és ajánlott egy kosztümöt is beszerezni a hölgyeknek.

A megjelenés azonban csak egy szelete a pályázóról kialakult képnek. Az, hogy mit mond, még nagyobb jelentőséggel bír - különösen, ha egyfolytában beszél az illető. "Egy pályázót alig tudtunk elhallgattatni, folyamatosan beszélt, kérdezett. Nagyon zavaró volt. Ugyanakkor az ellenkezőjére is volt példa. Hiába vártuk a kérdéseket, a jelölt csak ült csendben és nem szólt egy szót sem. Véleményem szerint a kettő közötti középút a megfelelő. Vagyis, hagyni kell az interjúztatót beszélni, és akkor kell tőle kérdezni, amikor erre lehetőséget ad" - tanácsolja Gárdus Zsuzsanna.

Imreh Erika a kérdés-válasz problémakörrel arról számolt be: vele olyan is előfordult, hogy egy kérdésére kérdéssel válaszolt a jelölt, ráadásul nem is akármilyennel. Az álláskereső a következőket mondta: "Most muszáj ezt kérdezni? Szükség van erre most tényleg?" Pedig az interjúztató csak arról érdeklődött: "Mi volt a váltás oka?".

"Fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit..."
Tanácsos odafigyelni a pénzzel, fizetéssel kapcsolatos válaszokra is az álláskeresőknek. Vannak jelöltek, akik a motivációs tényezőre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolják, hogy a "pénz". Fontos a fizetés, de érdemes más motiváló eszközöket is említeni és a pénzt a végére hagyni a felsorolásnak.

"Amikor az egyik pályázót arról kérdeztem, mennyi a fizetési igénye, akkor azt felelte, hogy jelenleg ... nettót keres, és ezt legalább 50 százalékkal szeretné emelni. Mikor jeleztem neki, hogy ez túlzás erre a pozícióra, akkor azt válaszolta, hogy "amúgy fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit én is". Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy körülbelül mennyi a piaci fizetés egy adott pozícióra, akkor inkább jelezze azt, hogy mennyit keres most, mintsem kellemetlen helyzetbe kerüljön" - ad tippet Imreh Erika.

Mellőzzük a tegezést és a túlzott lazaságot
Ruha Anikó, a Kelly Services tanácsadója további negatívumként említette, amikor a jelölt kortól függetlenül letegezi a vele szemben ülő tanácsadót. Ez illetlenség, még akkor is, ha idősebb a pályázó, mint az interjúztató. "Az sem jó, ha túlzottan elengedi magát az illető. Emellett a testbeszédre is figyelni kell. "Zavaró, ha folyamatosan dobol a lábával a jelölt, kattogtatja a tollát, vakargatja a fejét" - értettek egyet a megkérdezettek.

Az álláskeresők egyébként néha egészen érthetetlen dolgokat is elkövetnek. "Volt, aki bevásárlószatyrokkal a kezében érkezett, egy másik jelölt pedig bonbont, csokit és kávét hozott, amit mindenáron át akart adni, ezzel elérve, hogy segítsek" - avatott be a tanácsadók mindennapjaiba Kiss Gabriella.

Aki felvette a mobiltelefont, és fél órát beszélt
Vannak azonban még ezeknél is meghökkentőbb esetek. "Egy szimpatikus hölgy érkezett interjúra, a beszélgetés nagyon jól haladt. Ekkor azonban megcsörrent a telefonja. Megkérdezte, hogy felveheti-e, és én igent mondtam. Gondoltam, gyorsan elnézést kér a hívótól és folytathatjuk az interjút. Hát nem egészen ez történt. A hölgy elkezdett diskurálni - munkaügyben - a barátnőjével, majd elővette a füzetét és szorgosan jegyzetelt, mintha én ott se lennék. Öt percit vártam, majd kimentem a szobából. Mikor néhány perc múlva bekukucskáltam az irodába, a hölgy még mindig telefonált, időközben levette a kardigánját, egyszóval nagyon otthonosan érezte magát. Így telt el mintegy negyed óra, amikor jelezte a pályázó, hogy már végzett, jöhetek. Közöltem vele, hogy sajnos nem fog folytatódni az interjú, és ami még meglepőbb: nem értette, hogy miért" - mesélte a történetet Kiss Gabriella.

Imreh Erika egy ügyfelétől hallott vicces történettel zárta a beszámolót: az egyik hölgy jelölt interjún vett részt, melynek az első felében általában a HR-es kolléga, míg az interjú második felén a szakmai vezető vesz részt. Lejárt az első fele az interjúnak, és akkor jelezte a HR-es, hogy mindjárt szól a szakmai vezetőnek, majd jelezte, hogy még tíz perc türelmet kér. Tíz perc után felállt a jelölt, azzal a mondattal, hogy "ő soha nem vár tíz percnél többet senkire, nemhogy egy férfira", majd elviharzott.Hogyan tehet jó benyomást állásinterjún?
Érkezzen meg időben, ne késsen
Készüljön fel a cégből
Tudja, hogy milyen pozíció állásinterjújára érkezett
Ismerje saját önéletrajzát
Vegye ki testékszereit, öltözzön fel üzletiesen
Ne beszéljen túl sokat
Hagyja az interjúztatót beszélni
Motivációs tényezőként ne csak a pénzt említse
Ne tegezze le az interjúztatót
Ne vegye fel a telefonját az interjú közben

https://www.monster.hu/
Kiakadtak a franciák a reklámon, amelyben Orbán is szerepel!
Tragédia: Defektet kaptak előzés közben, hatan haltak szörnyet! + Fotók!
Itt a teljes interjú: részletesen beszámoltak a történtekről a megerőszakolt ceglédi kislány szülei! + Videó!
Borzalom: Hátulról fejbe lőtte a nagyit a 11 éves gyermek, miközben az asszony a tévét nézte!
Mára az egyik legnagyobb munkaadó lett a Mészáros-birodalom!
Halott csecsemő Nyíregyházán: Halva született a kukák mellé tett baba!
Saját autója ölt meg egy embert Kunszentmiklóson!
Tesitanárt bántalmazott az újkígyósi nagymama!
Orbán Viktor félmeztelenül hadonászik egy baseballütővel a francia hetilapban! + Fotó!
Szerelme árulta el Freddie Mercuryt!
Halálos baleset: Lerobbant az autójuk az M3-ason, letarolta őket egy kamion! + Videó!
Tragédia a ringben: Akkora ütést kapott a bunyós, hogy belehalt! + Videó!
NAV: Milliárdos adócsalás Borsodban!
Génmódosítás és ember kísérlet: meddig játszunk még Istent?
Egyesült Államok káosz: havazás és áram kimaradás!
Rabolni akart de nem tudott kiszaladni az ajtón ez az észlény!
Elkapta a rendőrség az állatkínzó kutyafutárt!
Munka nyugdíj mellett, ez kell a megélhetéshez!
Orbánnak egy új üzenete van: Túlórázzon az anyád!
Durván megszívatták a bunkó autóst!
Nyomozás: hangok mondták Barbinak hogy mit csináljon!
Tragédiával indult a reggel Székesfehérváron!
Ilyen amikor Orbánnal szembe megy a saját média birodalma!
RTL botrány: egymásnak estek a mentorok az X-faktorban!
Piramis tetején kapták rajta a fiatal párt! + videó
Ezt a BMW-t találták egy eldugott garázsban!
Orbán Ráhel így piheni ki magát: fél milliós táskával sétálgat Bécsben!
Csatornába csapódott ez az autó Fejér megyében!
Videón a BMW ami szakadékba zuhant!
Szörnyű: videó rögzítette ahogy vonat elé lökik ezt a férfit!
Magyar iskola terror: ez a fiú tartotta rettegésben a társait!
Mészáros Lőrinc most az 1 milliárdos parkolójával dicsekszik!
Orbán kemény üzenete azoknak akik ellene vannak!
BMW x5 VS tengerparti homok! + videó
Elfogták az iskolai fenyegető videó készítőjét!
Orbán fél: Minden reggel azzal kelek hogy valahol megtámadnak!
Újabb tragédia: ez az autó csapódott a családi háznak!
Orbán újabb kijelentésén nevet mindenki!
Újabb rommá tört BMW: ki gondolta hogy megcsúszik??
Milliókat nyert egy vetélkedőn a csomagtartós gyilkos!
Durva baleset: terepjáró és vonat rohant egymásba!
Hihetetlen felvétel: delfinek kezdtek a partra ugrálni!
Öt embert lecsuktak, pedig Ők csak vicceltek!
Előzésben lévő autót előzött, brutális baleset lett a vége!
Látnod kell mit művel a befagyott tavon ez a BMW-s!
Újabb statisztika: 3 millióan vannak Orbánék mellett!?

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Durva nyilatkozat: Schumacherről beszélt a Forma-1 ura!
1 év alatt 250 milliárdra hízott a Mészáros birodalom!
Idióta: Játékbankot akartak kirabolni ez a betörő!
Ez okozta a hétvégi tragikus karambolt!
Alig ment 80-al mégsem tudta megfogni a BMW-t!
Orbán-Chuck Norris videó: el sem hiszed hogyan mutatta be magát Orbán!
Orbán veje újabb 13 luxus lakást vásárolt meg!
Orbán Ráhel kifinomult ízléséről beszélnek a hozzáértők...!
Ezek a szurkolók fogtak össze az állatokért az állatkínzók ellen!
Pancser: majdnem 7 évet kapott patikarablásért ez a férfi!
Botrány: szándékosan hajtott a fának ez a busz sofőrje!
Két év börtönt kapott Orbán jóbarátja!
Letartóztatták a viccelődő utast a repülőn!
Látnod kell: körbepárnázta a BMW-t koccanás ellen!
Rommá törte a BMW-t a türelmetlen sofőr!
Felhívta a rendőrséget, hogy meg akarja ölni Orbán Viktort
Videó: Egy lavórban él a 19 éves lány, akinek csak feje van
Házilag barkácsolt hamis rendszámmal futkározott ez a SEAT!
Olyan pofont kapott Orbán amilyet még soha!
Ilyen amikor egy kosaras túl sok Michael Jackson videót néz!
Pancser: feleségének küldte el a szeretőnek szánt üzenetet ez a férfi!
Ilyen amikor együtt él az ex-feleség és a mostani!
Rohamosan nő a betöltetlen állások száma!
Alfa Romeo amit nem engedtek gyártani!
Kínos vége lett a magamutogatásnak! + videó
Az új M3 tartogat még meglepetéseket!
Köszönet az állatvédők munkájáért! - rengeteg állatka hálás nektek!
Híres lett a cica aki bonyodalmat okozott az esküvőn!
Csokis-karamellás omlós keksz sütés nélkül!
Munkabaleset: meghalt a Nógrád megyei gyári munkás!
Idióta: elkülönítette a tanár a rákos kisfiút a többiektől!
Kúp osztó: Suzuki Swift Sport 2018
Pécsi tűzoltók mentették meg ezt a kiscicát!
Bűncselekmény hiányában: a cél az Orbán család meggazdagodása!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Időjárás: köd, hideg és figyelmeztetés több megyére!
Vonat gyürte alá ezt az autót!
Új fejlemények a VV Fanni ügyben!
Mi jöhet még?- egyenesedik a pisai ferde torony
Bolondok vagyunk: nálunk a legdurvább a Black Friday?
Durva: a nyílt utcán lőtték agyon az óvónőt!
A megmentett cica le sem száll a megmentőjéről!
Durva: íme az Audi R8 ami kettészakadt!
Videó rögzítette milyen rövid idő alatt lopták el a BMW terepjárót!
Durva balesetet szenvedtek a helyszínre kiérkező rendőrök!
Romantika: 120 as tempónál esett egymásnak ez a pár a magyar autópályán!
Nem fogod elhinni mit vásárolt Orbán!
Szombathelyi trafikrablás: kétgyermekes családanyát lőtt arcon ez a férfi!
VV Radics:bizonyos nőket meg lehet verni!
Ennyi pénzt ér Orbán feje!
Méregdrága de túl könnyen törik az új iPad!
Elrendelték a Soros-hajó lefoglalását!
Bennszülöttek ölték meg az amerikai turistát!
A facebook leállásáról cikkez a sajtó!
Ittasan vezetett:vádat emeltek a Viszkis ellen!
Elfogták a férfit aki lelőtte a magyar nőt ma reggel!
Ez egy zseni: 1,5 milliárdos nyereséget fialt Mészáros biztosítója!
Továbbra is felvette halott édesanyja nyugdíját ez a nő!
Hóhelyzet: három megyére adtak ki figyelmeztetést!
Will Smith fia vallott a másságáról!
Megrázó: elkerülhetetlen volt a vonatszerencsétlenség!
Repülő motorokkal támad a rendőrség!
Százhatvanöttel száguldozott Budapesten ez az autós!
Nyugodt vagy? - nézd meg mire költené a nyereményt VV Vivien!
Lezavarták a totál részeg csapatot a pályáról!
Újabb terrortámadás Brüsszelben!
Ismét üzemanyagár-változás lesz!
Újabb magyar áldozata van a kaliforniai tűzvésznek!
Káosz és teljes útlezárás az M7-esen!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Hihetetlen: megmászta Lengyelország legmagasabb hegyét és egy mosakodó cica várta ott!
Brutális véget ért a hétvégi gyorsulás!
Isten szekere az Alfa Romeo Montreal!
Íme N. Zoltán az ország legpancserebb autó tolvaja!
Íme az igazi cigánypecsenye receptje!
Munkaerőhiány: több mint 80 ezer betöltetlen állás van!
Ezért vagy depressziós az együttlét után!
7 jel amiből tudod, hogy ki az igazi lelki társad!
Robot nagyhatalommá válhat a KIA!
Kóbor kutyusokat engedett be az IKEA a zord időjárás miatt!
Újabb fejlemény a bántalmazó matektanár ügyében!
Tűzvész: napokig őrizte a magára hagyott házat ez a kutyus!
Ez a télapós alkalmazás durván megfenyegette a gyerekeket!
Újra leszállunk a Marsra!
Ismét nőket támadtak meg Budapest belvárosában!
2 hét alatt 50 ezer gyorshajtás volt ebben a kis faluban!
Nézd meg a sofőr nélküli hótolót! + videó
13 ember fagyott meg alig két hónap alatt!
Külföldi buszsofőrök szelik majd a magyar országutakat!
Késett a vonat? - mutatjuk mennyi pénz jár vissza!
Ennyit költöttek a képviselők üzemanyagra: csak erős idegzetűeknek!
Nézzük ebből hogy mászik ki Orbán! + videó
Renault botrány: letartóztatták a cégvezért!
Megint itt tartunk: sorra dölnek be a jelzáloghitelek!
Beszélt a szökevény: új információk kerültek nap világra észak-koreáról!
Ennyire retteg Orbán? Kormányzása eddigi leggyávább intézkedését készül meghozni!
Kiesett egy férfi az 1-es villamos ajtaján! Eszméletlenül feküdt a földön hosszú percekig! + Fotó!
Ettől hülyébb balesetet jó ideig nem fog látni! + Videó!
Tűkkel szurkálta tele a földiepret az elvetemült asszony!
Orbán ezután bármikor lekapcsolhatja az internetet!
Megérkeztek az isaszegi horrorbaleset képei! Egy nő meghalt!
Pásztói horror: Ő lehet a pásztói lefejezett baba édesapja!
Tragédia: Meccs közben halt meg a 28 éves csornai focista!
Több milliárd forintot ad az Orbán-kormány a török menekültügynek!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad

THE POST.HU
KATEGÓRIÁK
SZTÁROK / GASZTRO
POLITIKA
RENDŐRSÉGI HÍREK
FELNŐTT HÍREK
AUTÓ HÍREK
KÖZÖSSÉG
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE +
YOUTUBE
INSTAGRAM
Amit látsz, az a hír,
amit tudsz, az a háttér,
amit érzel, az a vélemény.