Főoldal Feliratkozás Magyarország    2018-12-10
Botrány: szándékosan hajtott a fának ez a busz sofőrje!
Ennyit költöttek a képviselők üzemanyagra: csak erős idegzetűeknek!
Nem sajnálták maguktól az üzemanyag-támogatást sem a parlamenti képviselők: júliusi fizetésemelésükkel a közlekedésre fordítható keret összege is (tovább) nőtt. Az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján a benzinfalók legtöbbje relatív távol lakó egyéni képviselő, de azért akad, aki közelebbről, saját választókerület híján is köröket verne egy utazó ügynökre.

Havi 345 ezer forintot – a bruttó magyar átlagkeresetnél 50 ezer forinttal többet – költhet benzinre az augusztustól megemelt képviselői üzemanyag-költségtérítés alapján a fideszes V. Németh Zsolt – derül ki az Országgyűlés Hivatalának a hvg.hu-nak megküldött összesítéséből. A kimutatás szerint ezzel a kormánypárti politikusé a legmagasabb havi üzemanyagkeret, de frakciótársa, Vitányi István is csak huszonnyolcezer forinttal marad le mögötte. Ennyi pénzből 400 forintos üzemanyagárral számolva egy 8 literes fogyasztású benzines autóval 10 780 kilométert, egy 426 forintos gázolajból 6 litert fogyasztó dízellel pedig 13 200 kilométert lehetne megtenni. Azaz benzinessel négyszer, dízellel ötször megjárhatnánk vele Rómát oda-vissza egy hónapon belül (vagy Párizst háromszor-négyszer).

A képviselői alapilletmény (és vele az egyéb juttatások) nagy vihart kavart, júliusi megemelése előtt egy budapesti képviselő 2000, egy Budapesttől 101-150 kilométerre lakó 3000, egy 151-200 kilométerre lakó 3500, egy 201-250 kilométer közötti távolságról bejáró pedig 4000 kilométerre elegendő üzemanyag-költségtérítésre volt jogosult, míg a 251 és 300 kilométer távolságban lakók 4500, a 251-300 kilométerre élők 5000, a 300 kilométeren is túliak pedig 5500 kilométernek megfelelő üzemanyag-mennyiségre. (A keretüknek megfelelő összeget 2014 óta készpénz helyett üzemanyagkártyáról vehetik fel. )

A nyári illetményemeléssel a budapestiek 2000 kilométeres kerete 500 kilométerrel, 2500-ra, a többi pedig 1000, illetve 1500 kilométerrel emelkedett meg, a legtávolabb élő honatyák így már összesen 6500 kilométerre elegendő üzemanyagra jogosultak – mármint alapértelmezésben, mert egyéni képviselők esetén ez a választókerület nagyságától függően 10-50 százalékkal is megemelkedhet.

Az alábbi táblázat oszlopaiban a képviselő neve mellett olvasható az az összeg, amely a választókörzete távolsága és nagysága alapján kalkulált havi kerete, a korábbi hónapokban el nem autózott maradékösszeg, és a szeptemberben autózásra felhasznált összeg:

A rekorder V. Németh Zsolt például nem a legtávolabb élő képviselők egyike – a vagyonnyilatkozata szerint a 210 kilométerre lévő Vasváron él, övé viszont az egyik legnagyobb, 127 települést magában foglaló magyarországi választókerület.

A második legmagasabb – 322 ezer forintos – keret birtokosa, fideszes Vitányi István a 270 kilométernyire fekvő Berettyóújfalun lakik, és 44 település képviselője, ahogy a frakciótársa, a Magyarország majdnem legkeletibb csücskéből, Géberjénből járó (290 km) toplista 3. Kovács Sándor is.

Az évek óta a benzinfogyasztás dobogósai között szereplő Vitányi István nem vette jó néven, amikor az üzemanyag-felhasználásáról kérdeztük:

„Minden évben megírják, hogy benzinfaló képviselő vagyok, de azt nem, hogy a fél megye az enyém Hajdú-Biharban. Csak ma 207 kilométert mentem eddig a választókörzetemben, most jövök a harmadik rendezvényről, és még csak délután 3 van. Holnap pedig Pestre is megyek, és hétfőn is voltam – két pesti út nekem 1200 kilométer, de egy hónapban van vagy 6 pesti utam, tessék kiszámolni”

– magyarázta némi indulattal a hangjában a politikus.

Hasonlóan érvelt a 210 kilométernyire fekvő Győr-Sopron megyei Csepregen lakó, Ágh Péter is, akit egyébként – mint utólag kiderült, tévesen – a parlament legnagyobb benzinfogyasztójaként hozott ki a szeptemberi összesítés. A fideszes képviselő nevénél a 276 ezer forintos havi keret mellett meghökkentő, közel négyszázezer forintos felhasználás szerepelt (az adott hónapban megmaradt összeget át lehet vinni a következőre). Az összegről azonban kiderült, hogy az Országgyűlés Hivatala beleszámolta – szeptemberre könyvelte el – annak a 250 ezer forintos, valamennyi magyarországi vonalra érvényes éves vonatbérletnek az árát is, amelyet szintén igényelhetnek munkájukhoz a képviselők. Enélkül „csak” 150 ezer forintot költött a képviselő benzinre szeptemberben.

„Vas megye távol van, a megyén belül pedig 77 település tartozik hozzám. Megválasztásom óta azon vagyok, hogy minél többükre eljussak: csak a mai napom programjában 4 rendezvény szerepel – magyarázta a hvg.hu-nak a politikus, aki szerint a Facebook-oldalán dokumentált események visszapörgetésével is igazolható, hogy nemcsak választások közeledtével, hanem „nyugalmi időszakban” is ilyen aktívan jár a körzetéhez tartozó településekre.

Az Országgyűlés Hivatalának kimutatása szerint ugyanakkor mintha nem lenne általános érvényű az összefüggés a távolság, a választókerület és az üzemanyagkeret nagysága, valamint a fel is használt üzemanyag között: míg Vitányi István például 44 ezer forint híján elköltötte a rendelkezésére álló havi 322 ezer forintot szeptemberben (pedig abban a hónapban csak két ülésre kellett felutazniuk Budapestre a képviselőknek), addig a keretösszeg nagyságában utána következő Kovács Sándor csak a neki járó 287 ezer forint alig több mint harmadát, 105 ezer forintnyit tankolt el, és a legmagasabb keretű V. Németh Zsolt is több mint 125 ezer forintot meghagyott a lehetséges 345 ezerből.

Ugyanígy, míg a 100 kilométerről, Jászapátiról bejáró fideszes Pócs János a lehetséges 165 ezerből 66ezer forintnyit tankolt el szeptemberben, addig hatvani frakciótársa, Szabó Zsolt 206 ezret, a 110 kilométernyire, Salgótarjánban élő Becsó Zsolt pedig annak ellenére is több mint 150 ezret, hogy országos listáról jutott a parlamentbe, vagyis saját választókörzete sincsen.

Az ellenzéki képviselők közül az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó végzett az üzemanyag-toplista legelőkelőbb helyén – de róla is kiderült, hogy tévesen: Ágh Péterhez hasonlóan az ő éves vonatbérletét is szeptemberre könyvelte el az Országgyűlés Hivatala, a 210 kilométerre lévő Kabáról bejáró, de Mosonmagyaróvári és nyíregyházi irodát is fenntartó szocialista politikus csak 68 ezer forintot tankolt el a kártyájáról szeptemberben.

Az üzemanyagkártyát igénylő 145 képviselőből összesen egyébként heten költenek havi 200 ezer forintnál is többet benzinre vagy gázoljara, míg ötvenhárman 100 és 200 ezer, ötvenöten pedig 50-100 ezer forintból tankolnak, húszuknak pedig 20-50 ezer forint is elég a közlekedésre. Tíz képviselőnél – változatos okból – 0 forintos felhasználás mellett több százezer forintos felhalmozást mutat az összesítés: néhányan azért nem vették igénybe a hivatalos keretet, mert más jogcímen – például frakció-tisztségviselőként – jár nekik autó, néhányan későn, csak szeptember végén vették át az üzemanyagkártyájukat, néhányan pedig nem használták az autót – mint a független Bősz Anett például, aki bevallása szerint a jó időben szinte kizárólag biciklivel közlekedett.

Csak tömegközlekedésre szóló költségtérítést mindössze 3 képviselő, a KDNP-s Juhász Hajnalka, a független Szabó Szabolcs és a DK-s Vadai Ágnes igényelt magának.

A törvény értelmében a képviselők – részben vagy egészben – lemondhatnak a tömegközlekedési és üzemanyag-támogatásról a frakciójuk javára, de automatikusan a képviselőcsoportokra száll december 31-én a keretüket ki nem merítő honatyák számlájának maradványösszege is.

https://hvg.hu/

Kiakadtak a franciák a reklámon, amelyben Orbán is szerepel!
Tragédia: Defektet kaptak előzés közben, hatan haltak szörnyet! + Fotók!
Itt a teljes interjú: részletesen beszámoltak a történtekről a megerőszakolt ceglédi kislány szülei! + Videó!
Borzalom: Hátulról fejbe lőtte a nagyit a 11 éves gyermek, miközben az asszony a tévét nézte!
Mára az egyik legnagyobb munkaadó lett a Mészáros-birodalom!
Halott csecsemő Nyíregyházán: Halva született a kukák mellé tett baba!
Saját autója ölt meg egy embert Kunszentmiklóson!
Tesitanárt bántalmazott az újkígyósi nagymama!
Orbán Viktor félmeztelenül hadonászik egy baseballütővel a francia hetilapban! + Fotó!
Szerelme árulta el Freddie Mercuryt!
Halálos baleset: Lerobbant az autójuk az M3-ason, letarolta őket egy kamion! + Videó!
Tragédia a ringben: Akkora ütést kapott a bunyós, hogy belehalt! + Videó!
NAV: Milliárdos adócsalás Borsodban!
Génmódosítás és ember kísérlet: meddig játszunk még Istent?
Egyesült Államok káosz: havazás és áram kimaradás!
Rabolni akart de nem tudott kiszaladni az ajtón ez az észlény!
Elkapta a rendőrség az állatkínzó kutyafutárt!
Munka nyugdíj mellett, ez kell a megélhetéshez!
Orbánnak egy új üzenete van: Túlórázzon az anyád!
Durván megszívatták a bunkó autóst!
Nyomozás: hangok mondták Barbinak hogy mit csináljon!
Tragédiával indult a reggel Székesfehérváron!
Ilyen amikor Orbánnal szembe megy a saját média birodalma!
RTL botrány: egymásnak estek a mentorok az X-faktorban!
Piramis tetején kapták rajta a fiatal párt! + videó
Ezt a BMW-t találták egy eldugott garázsban!
Orbán Ráhel így piheni ki magát: fél milliós táskával sétálgat Bécsben!
Csatornába csapódott ez az autó Fejér megyében!
Videón a BMW ami szakadékba zuhant!
Szörnyű: videó rögzítette ahogy vonat elé lökik ezt a férfit!
Magyar iskola terror: ez a fiú tartotta rettegésben a társait!
Mészáros Lőrinc most az 1 milliárdos parkolójával dicsekszik!
Orbán kemény üzenete azoknak akik ellene vannak!
BMW x5 VS tengerparti homok! + videó
Elfogták az iskolai fenyegető videó készítőjét!
Orbán fél: Minden reggel azzal kelek hogy valahol megtámadnak!
Újabb tragédia: ez az autó csapódott a családi háznak!
Orbán újabb kijelentésén nevet mindenki!
Újabb rommá tört BMW: ki gondolta hogy megcsúszik??
Milliókat nyert egy vetélkedőn a csomagtartós gyilkos!
Durva baleset: terepjáró és vonat rohant egymásba!
Hihetetlen felvétel: delfinek kezdtek a partra ugrálni!
Öt embert lecsuktak, pedig Ők csak vicceltek!
Előzésben lévő autót előzött, brutális baleset lett a vége!
Látnod kell mit művel a befagyott tavon ez a BMW-s!
Újabb statisztika: 3 millióan vannak Orbánék mellett!?

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Durva nyilatkozat: Schumacherről beszélt a Forma-1 ura!
1 év alatt 250 milliárdra hízott a Mészáros birodalom!
Idióta: Játékbankot akartak kirabolni ez a betörő!
Ez okozta a hétvégi tragikus karambolt!
Alig ment 80-al mégsem tudta megfogni a BMW-t!
Orbán-Chuck Norris videó: el sem hiszed hogyan mutatta be magát Orbán!
Orbán veje újabb 13 luxus lakást vásárolt meg!
Orbán Ráhel kifinomult ízléséről beszélnek a hozzáértők...!
Ezek a szurkolók fogtak össze az állatokért az állatkínzók ellen!
Pancser: majdnem 7 évet kapott patikarablásért ez a férfi!
Botrány: szándékosan hajtott a fának ez a busz sofőrje!
Két év börtönt kapott Orbán jóbarátja!
Letartóztatták a viccelődő utast a repülőn!
Látnod kell: körbepárnázta a BMW-t koccanás ellen!
Rommá törte a BMW-t a türelmetlen sofőr!
Felhívta a rendőrséget, hogy meg akarja ölni Orbán Viktort
Videó: Egy lavórban él a 19 éves lány, akinek csak feje van
Házilag barkácsolt hamis rendszámmal futkározott ez a SEAT!
Olyan pofont kapott Orbán amilyet még soha!
Ilyen amikor egy kosaras túl sok Michael Jackson videót néz!
Pancser: feleségének küldte el a szeretőnek szánt üzenetet ez a férfi!
Ilyen amikor együtt él az ex-feleség és a mostani!
Rohamosan nő a betöltetlen állások száma!
Alfa Romeo amit nem engedtek gyártani!
Kínos vége lett a magamutogatásnak! + videó
Az új M3 tartogat még meglepetéseket!
Köszönet az állatvédők munkájáért! - rengeteg állatka hálás nektek!
Híres lett a cica aki bonyodalmat okozott az esküvőn!
Csokis-karamellás omlós keksz sütés nélkül!
Munkabaleset: meghalt a Nógrád megyei gyári munkás!
Idióta: elkülönítette a tanár a rákos kisfiút a többiektől!
Kúp osztó: Suzuki Swift Sport 2018
Pécsi tűzoltók mentették meg ezt a kiscicát!
Bűncselekmény hiányában: a cél az Orbán család meggazdagodása!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Több ezer év börtönt kapott ez a katona!
Időjárás: köd, hideg és figyelmeztetés több megyére!
Vonat gyürte alá ezt az autót!
Új fejlemények a VV Fanni ügyben!
Mi jöhet még?- egyenesedik a pisai ferde torony
Bolondok vagyunk: nálunk a legdurvább a Black Friday?
Durva: a nyílt utcán lőtték agyon az óvónőt!
A megmentett cica le sem száll a megmentőjéről!
Durva: íme az Audi R8 ami kettészakadt!
Videó rögzítette milyen rövid idő alatt lopták el a BMW terepjárót!
Durva balesetet szenvedtek a helyszínre kiérkező rendőrök!
Romantika: 120 as tempónál esett egymásnak ez a pár a magyar autópályán!
Nem fogod elhinni mit vásárolt Orbán!
Szombathelyi trafikrablás: kétgyermekes családanyát lőtt arcon ez a férfi!
VV Radics:bizonyos nőket meg lehet verni!
Ennyi pénzt ér Orbán feje!
Méregdrága de túl könnyen törik az új iPad!
Elrendelték a Soros-hajó lefoglalását!
Bennszülöttek ölték meg az amerikai turistát!
A facebook leállásáról cikkez a sajtó!
Ittasan vezetett:vádat emeltek a Viszkis ellen!
Elfogták a férfit aki lelőtte a magyar nőt ma reggel!
Ez egy zseni: 1,5 milliárdos nyereséget fialt Mészáros biztosítója!
Továbbra is felvette halott édesanyja nyugdíját ez a nő!
Hóhelyzet: három megyére adtak ki figyelmeztetést!
Will Smith fia vallott a másságáról!
Megrázó: elkerülhetetlen volt a vonatszerencsétlenség!
Repülő motorokkal támad a rendőrség!
Százhatvanöttel száguldozott Budapesten ez az autós!
Nyugodt vagy? - nézd meg mire költené a nyereményt VV Vivien!
Lezavarták a totál részeg csapatot a pályáról!
Újabb terrortámadás Brüsszelben!
Ismét üzemanyagár-változás lesz!
Újabb magyar áldozata van a kaliforniai tűzvésznek!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad
Íme a BMW M5 800+ lóerővel!
Hihetetlen: megmászta Lengyelország legmagasabb hegyét és egy mosakodó cica várta ott!
Brutális véget ért a hétvégi gyorsulás!
Isten szekere az Alfa Romeo Montreal!
Íme N. Zoltán az ország legpancserebb autó tolvaja!
Íme az igazi cigánypecsenye receptje!
Munkaerőhiány: több mint 80 ezer betöltetlen állás van!
Ezért vagy depressziós az együttlét után!
7 jel amiből tudod, hogy ki az igazi lelki társad!
Robot nagyhatalommá válhat a KIA!
Kóbor kutyusokat engedett be az IKEA a zord időjárás miatt!
Újabb fejlemény a bántalmazó matektanár ügyében!
Tűzvész: napokig őrizte a magára hagyott házat ez a kutyus!
Ez a télapós alkalmazás durván megfenyegette a gyerekeket!
Újra leszállunk a Marsra!
Ismét nőket támadtak meg Budapest belvárosában!
2 hét alatt 50 ezer gyorshajtás volt ebben a kis faluban!
Nézd meg a sofőr nélküli hótolót! + videó
13 ember fagyott meg alig két hónap alatt!
Külföldi buszsofőrök szelik majd a magyar országutakat!
Késett a vonat? - mutatjuk mennyi pénz jár vissza!
Nézzük ebből hogy mászik ki Orbán! + videó
Renault botrány: letartóztatták a cégvezért!
Megint itt tartunk: sorra dölnek be a jelzáloghitelek!
Beszélt a szökevény: új információk kerültek nap világra észak-koreáról!
Ennyire retteg Orbán? Kormányzása eddigi leggyávább intézkedését készül meghozni!
Kiesett egy férfi az 1-es villamos ajtaján! Eszméletlenül feküdt a földön hosszú percekig! + Fotó!
Ettől hülyébb balesetet jó ideig nem fog látni! + Videó!
Tűkkel szurkálta tele a földiepret az elvetemült asszony!
Orbán ezután bármikor lekapcsolhatja az internetet!
Megérkeztek az isaszegi horrorbaleset képei! Egy nő meghalt!
Pásztói horror: Ő lehet a pásztói lefejezett baba édesapja!
Tragédia: Meccs közben halt meg a 28 éves csornai focista!
Több milliárd forintot ad az Orbán-kormány a török menekültügynek!

thepost.hu

aki lemarad, az kimarad

THE POST.HU
KATEGÓRIÁK
SZTÁROK / GASZTRO
POLITIKA
RENDŐRSÉGI HÍREK
FELNŐTT HÍREK
AUTÓ HÍREK
KÖZÖSSÉG
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE +
YOUTUBE
INSTAGRAM
Amit látsz, az a hír,
amit tudsz, az a háttér,
amit érzel, az a vélemény.