thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.20
THE POST
           
20
Ennyit költöttek a képviselők üzemanyagra: csak erős idegzetűeknek!
Ez is érdekelhet:
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Nem sajnálták maguktól az üzemanyag-támogatást sem a parlamenti képviselők: júliusi fizetésemelésükkel a közlekedésre fordítható keret összege is (tovább) nőtt. Az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján a benzinfalók legtöbbje relatív távol lakó egyéni képviselő, de azért akad, aki közelebbről, saját választókerület híján is köröket verne egy utazó ügynökre.

Havi 345 ezer forintot – a bruttó magyar átlagkeresetnél 50 ezer forinttal többet – költhet benzinre az augusztustól megemelt képviselői üzemanyag-költségtérítés alapján a fideszes V. Németh Zsolt – derül ki az Országgyűlés Hivatalának a hvg.hu-nak megküldött összesítéséből. A kimutatás szerint ezzel a kormánypárti politikusé a legmagasabb havi üzemanyagkeret, de frakciótársa, Vitányi István is csak huszonnyolcezer forinttal marad le mögötte. Ennyi pénzből 400 forintos üzemanyagárral számolva egy 8 literes fogyasztású benzines autóval 10 780 kilométert, egy 426 forintos gázolajból 6 litert fogyasztó dízellel pedig 13 200 kilométert lehetne megtenni. Azaz benzinessel négyszer, dízellel ötször megjárhatnánk vele Rómát oda-vissza egy hónapon belül (vagy Párizst háromszor-négyszer).

A képviselői alapilletmény (és vele az egyéb juttatások) nagy vihart kavart, júliusi megemelése előtt egy budapesti képviselő 2000, egy Budapesttől 101-150 kilométerre lakó 3000, egy 151-200 kilométerre lakó 3500, egy 201-250 kilométer közötti távolságról bejáró pedig 4000 kilométerre elegendő üzemanyag-költségtérítésre volt jogosult, míg a 251 és 300 kilométer távolságban lakók 4500, a 251-300 kilométerre élők 5000, a 300 kilométeren is túliak pedig 5500 kilométernek megfelelő üzemanyag-mennyiségre. (A keretüknek megfelelő összeget 2014 óta készpénz helyett üzemanyagkártyáról vehetik fel. )

A nyári illetményemeléssel a budapestiek 2000 kilométeres kerete 500 kilométerrel, 2500-ra, a többi pedig 1000, illetve 1500 kilométerrel emelkedett meg, a legtávolabb élő honatyák így már összesen 6500 kilométerre elegendő üzemanyagra jogosultak – mármint alapértelmezésben, mert egyéni képviselők esetén ez a választókerület nagyságától függően 10-50 százalékkal is megemelkedhet.

Az alábbi táblázat oszlopaiban a képviselő neve mellett olvasható az az összeg, amely a választókörzete távolsága és nagysága alapján kalkulált havi kerete, a korábbi hónapokban el nem autózott maradékösszeg, és a szeptemberben autózásra felhasznált összeg:

A rekorder V. Németh Zsolt például nem a legtávolabb élő képviselők egyike – a vagyonnyilatkozata szerint a 210 kilométerre lévő Vasváron él, övé viszont az egyik legnagyobb, 127 települést magában foglaló magyarországi választókerület.

A második legmagasabb – 322 ezer forintos – keret birtokosa, fideszes Vitányi István a 270 kilométernyire fekvő Berettyóújfalun lakik, és 44 település képviselője, ahogy a frakciótársa, a Magyarország majdnem legkeletibb csücskéből, Géberjénből járó (290 km) toplista 3. Kovács Sándor is.

Az évek óta a benzinfogyasztás dobogósai között szereplő Vitányi István nem vette jó néven, amikor az üzemanyag-felhasználásáról kérdeztük:

„Minden évben megírják, hogy benzinfaló képviselő vagyok, de azt nem, hogy a fél megye az enyém Hajdú-Biharban. Csak ma 207 kilométert mentem eddig a választókörzetemben, most jövök a harmadik rendezvényről, és még csak délután 3 van. Holnap pedig Pestre is megyek, és hétfőn is voltam – két pesti út nekem 1200 kilométer, de egy hónapban van vagy 6 pesti utam, tessék kiszámolni”

– magyarázta némi indulattal a hangjában a politikus.

Hasonlóan érvelt a 210 kilométernyire fekvő Győr-Sopron megyei Csepregen lakó, Ágh Péter is, akit egyébként – mint utólag kiderült, tévesen – a parlament legna

gyobb benzinfogyasztójaként hozott ki a szeptemberi összesítés. A fideszes képviselő nevénél a 276 ezer forintos havi keret mellett meghökkentő, közel négyszázezer forintos felhasználás szerepelt (az adott hónapban megmaradt összeget át lehet vinni a következőre). Az összegről azonban kiderült, hogy az Országgyűlés Hivatala beleszámolta – szeptemberre könyvelte el – annak a 250 ezer forintos, valamennyi magyarországi vonalra érvényes éves vonatbérletnek az árát is, amelyet szintén igényelhetnek munkájukhoz a képviselők. Enélkül „csak” 150 ezer forintot költött a képviselő benzinre szeptemberben.

„Vas megye távol van, a megyén belül pedig 77 település tartozik hozzám. Megválasztásom óta azon vagyok, hogy minél többükre eljussak: csak a mai napom programjában 4 rendezvény szerepel – magyarázta a hvg.hu-nak a politikus, aki szerint a Facebook-oldalán dokumentált események visszapörgetésével is igazolható, hogy nemcsak választások közeledtével, hanem „nyugalmi időszakban” is ilyen aktívan jár a körzetéhez tartozó településekre.

Az Országgyűlés Hivatalának kimutatása szerint ugyanakkor mintha nem lenne általános érvényű az összefüggés a távolság, a választókerület és az üzemanyagkeret nagysága, valamint a fel is használt üzemanyag között: míg Vitányi István például 44 ezer forint híján elköltötte a rendelkezésére álló havi 322 ezer forintot szeptemberben (pedig abban a hónapban csak két ülésre kellett felutazniuk Budapestre a képviselőknek), addig a keretösszeg nagyságában utána következő Kovács Sándor csak a neki járó 287 ezer forint alig több mint harmadát, 105 ezer forintnyit tankolt el, és a legmagasabb keretű V. Németh Zsolt is több mint 125 ezer forintot meghagyott a lehetséges 345 ezerből.

Ugyanígy, míg a 100 kilométerről, Jászapátiról bejáró fideszes Pócs János a lehetséges 165 ezerből 66ezer forintnyit tankolt el szeptemberben, addig hatvani frakciótársa, Szabó Zsolt 206 ezret, a 110 kilométernyire, Salgótarjánban élő Becsó Zsolt pedig annak ellenére is több mint 150 ezret, hogy országos listáról jutott a parlamentbe, vagyis saját választókörzete sincsen.

Az ellenzéki képviselők közül az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó végzett az üzemanyag-toplista legelőkelőbb helyén – de róla is kiderült, hogy tévesen: Ágh Péterhez hasonlóan az ő éves vonatbérletét is szeptemberre könyvelte el az Országgyűlés Hivatala, a 210 kilométerre lévő Kabáról bejáró, de Mosonmagyaróvári és nyíregyházi irodát is fenntartó szocialista politikus csak 68 ezer forintot tankolt el a kártyájáról szeptemberben.

Az üzemanyagkártyát igénylő 145 képviselőből összesen egyébként heten költenek havi 200 ezer forintnál is többet benzinre vagy gázoljara, míg ötvenhárman 100 és 200 ezer, ötvenöten pedig 50-100 ezer forintból tankolnak, húszuknak pedig 20-50 ezer forint is elég a közlekedésre. Tíz képviselőnél – változatos okból – 0 forintos felhasználás mellett több százezer forintos felhalmozást mutat az összesítés: néhányan azért nem vették igénybe a hivatalos keretet, mert más jogcímen – például frakció-tisztségviselőként – jár nekik autó, néhányan későn, csak szeptember végén vették át az üzemanyagkártyájukat, néhányan pedig nem használták az autót – mint a független Bősz Anett például, aki bevallása szerint a jó időben szinte kizárólag biciklivel közlekedett.

Csak tömegközlekedésre szóló költségtérítést mindössze 3 képviselő, a KDNP-s Juhász Hajnalka, a független Szabó Szabolcs és a DK-s Vadai Ágnes igényelt magának.

A törvény értelmében a képviselők – részben vagy egészben – lemondhatnak a tömegközlekedési és üzemanyag-támogatásról a frakciójuk javára, de automatikusan a képviselőcsoportokra száll december 31-én a keretüket ki nem merítő honatyák számlájának maradványösszege is.

https://hvg.hu/

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
Idén 22 millió fát ültetnek el Magyarországon!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Hírhez tartozó kép:
Idén 22 millió fát ültetnek el Magyarországon!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Mutatjuk milyen amikor két idióta találkozik az úton!
Nincs vádalku: 12 év várhat Lajcsira!
Romokban a kórház rendszer: 1 hónap alatt 5 milliárdos adósság!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Buszmegállóban élesztették újra az idős nőt ezek a tűzoltók!
Halálra taposott egy embert egy elefánt, mert kövekkel megdobálták a kicsinyét!
Festmény készült Orbán Ráhelről: megihlette a művészeket a miniszter lánya! - ezt látnod kell!
Beismerték: Letelepedést árul Orbán Ráhel vendéglátója!
Mészáros: hogy idáig eljutottam, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor!
Orbánt Tiborcz sikereiről kérdezték, de még válaszolni sem volt hajlandó!
Az év politikai botránya: rejtett kamerás felvétel buktatta le Orbán leendő partnerét!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
Elkapták a Budapesten lövöldöző férfit, döbbenetes dolog derült ki róla!
A szülők még mindig keresik az eltűnt kisfiút!
Orbán: jó magam is 72 évig fogok dolgozni és ezt várom el mindenkitől!
Botrány: 46 éves rendőrt lőtt fejbe a hungarista vezér!
A facebook kivégezte a kormánypárti médiát! Rengeteg oldalt törölt!
Mónika YouTube csatornája népszerűbb mint anno a műsora volt!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Tilos arcot mosni zuhanyzás közben!
Öngyilkos lett a kislány, miután az Instagramon megszavazták!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Hazánkba is ér­ke­zett az al­ler­giát okozó cu­kor­ból!
Orbánék közel 10 milliárdot fizettek ki ennek az orosz fővállalkozónak!
Mészáros vagyona már kétszer akkora, mint az angol királynőé!
Sok körzetben nem lesz ellenzéki szavazatszámláló!
Matolcsy fiai pont jókor menekítették ki pénzüket a bedőlt bankból!
Külföld: Trump megsimogatta Orbán buksiját!
Rekordszennyezés: semmi nem okoz akkora kárt mint az emberiség!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Így fogadta Trump Orbán Viktort!
Hivatalos: törvénysértő volt a Fidesz kampány!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Orbán gépe biztonságban megérkezett Washingtonba!
Hihetetlen: 31 fok van az északi sarkkörnél!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
Drogot találtak a mosonmagyaróvári taxisnál! - kattant a bilincs!
Denevér harapott meg egy kisgyereket Újpesten! - keresik az anyukát!
Tragédia: több mint 20 ember fulladt a Tiszába!
A Honvédkórház egy része teljesen leállt! - nincs rá pénz!
Orbán volt bizalmasa nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Beviszik a kórházi betegekhez a szavazó urnákat, nehogy lemaradjanak a szavazásról!
Az EU közleményt adott ki arról, hogy Orbán hazudik!
A Fidesz szerint Soros György áll az Orbánt kritizáló amerikaiak mögött!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A Fidesz egy virtuális valóságban él! - eldurvult a kampány!
Segíts egy megosztással: eltűnt egy 12 éves kislány Budapesten!
Gumi nélkül ment ez a BMW-s az autópályán!
Közel 8 milliós bírságot kapott a TV2!
Trump háborút kezdett: minden kínai termékre jön a büntetővám!
Romokban a babaváró hitel: Brüsszel nem ad rá pénzt az országnak!
Ismeretlen rádiójelet fogtak a Tejútrendszeren túlról!
Hivatalosan a gazdag Tiborcz tartja el a csóró Orbánt!
Titkos Orbán magánrepülőzése, a magán élet védelme miatt!
Az anyuka a telefonját nyomkodta, amíg a kisfiát elgázolta egy teherautó! - sokkoló videó!
Két szirénázó rendőrautó ütközött össze, így emlékeznek a balesetben elhunyt rendőrre!
Fogak nőttek egy kisfiú agyában!
Gyerekekkel kampányol a miniszterelnök úr!
Elfogták a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi esszékérdéseit!
Közel 2800 templomot újított fel az Orbán-kormány!
Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletéről beszél mindenki!
Már egészségbiztosítást is árul Mészáros Lőrinc!
Szujó emberi okok miatt távozott az M4 Sporttól!
Kis híján halálra éheztették ezt a kislányt a szülei!
Lefotóztak egy madarat ami elvileg 100 ezer éve kihalt!
Jégeső és erőteljes lehűlés a következő négy napra a jóslat!
Orbán ajándékként osztogatják az EU-s forrásból vásárolt élelmiszer csomagokat!
Több százezren látták már az Orbán családról készült videót!
Orbán nyilatkozatai pusztán szósaláták!
Nevetgélős műsort csinált a Hír TV a férfival, aki agyonvert egy 16 éves kislányt!
Mészáros Lőrincnél landoltak ezek a reklám cégek is!
Vihar és eső miatt adtak ki veszélyjelzést az országra!
Orbán közölte, hogy nem hajlandó vállalni a tévés vitát amire felkérték!
Közterületes dulakodott az MSZP-s aktivistával! + videó
Orbán kampány: rajongtak a kisgyerekek Viktor bácsiért!
Megint Kína: élő kiskutyákat lehet nyerni egy játékgépből!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva