2018. március 24. szombat, Emőke
2 év alatt 20 milliárdot szórtak el határon túli focira Orbánék!
Dőlt a pénz a határon túli futball támogatásába az elmúlt két évben. Leginkább azok a klubok jártak jól, melyek kapcsolatban vannak a felcsúti akadémiával.

Nagyon beindult a magyar kormány a határon túli futball támogatásában. Az elmúlt két évben nyolc csapatnak 20 milliárd forint jutott a magyar állami költségvetésből, ennek a pénznek a fele olyan akadémiákhoz és klubokhoz került, melyek szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, esetleg Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.

A pénz másik fele is alapvetően „baráti” helyekre került, például Seszták Miklós kedvenc Kisvárdájának ukrán terjeszkedését vagy a felcsúti telephellyel is rendelkező Pharos 95' Zrt. tulajdonosának szlovéniai kalandját segíti.

A támogatások legnagyobb részét az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják. A BGA Zrt.-t a határon túli magyarság azonosságtudatát és kultúráját erősítő, illetve szülőföldjén való boldogulását segítő beruházások támogatására hozták létre. A határon túli foci számára a 2016-os, illetve 2017-es év végi „nagy pénzszórás" során különítették el a támogatások döntő többségét.

Az elmúlt két évet tekintve a legtöbb pénzt a szerb harmadosztályban szereplő Topolya kapta. A csapat természetesen a Puskás Akadémia szerződött partnere, a tulajdonosa pedig Zsemberi János, aki az Orbán Viktor által személyesen támogatott Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) önkormányzati képviselője.
A Topolya 2015-ben lett a felcsútiak partnere, egy évre rá pedig már kaptak is 3 milliárd forintot a Délvidéki Futball Akadémiára. A pénz annyira hamar jött, hogy ekkor még a nevezett intézmény nem is létezett.

A Topolya felnőttjei között ekkor egyetlen magyarul beszélő játékos volt.

A második legtöbb pénzt – szigorúan az elmúlt két évet tekintve – a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és annak alközpontjai kapták, közel 4 milliárd forintot.

A csíkszeredai focicsapat 2013 őszén nyitotta meg a székelyföldi akadémiát, illetve annak Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Baróton és Sepsiszentgyörgyön lévő alközpontjait. A beruházás a kezdetektől fogva a magyar állam segítségének köszönhette létét. Hogy pontosan mennyi pénzt kaptak a magyar adófizetőktől az induláshoz, azt sajnos nem közölték a nyilvánossággal, és a Bethlen Gábor Alap honlapján sem sikerült megtalálnunk az erre vonatkozó információt. Alsó hangon is több százmillió forintról lehet szó.

A székelyföldi akadémia indulása óta a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai felügyeletével és anyagi támogatásával működik. A 2016-ban elkészült, lelátóval kombinált kollégiumi épületre maga Mészáros Lőrinc is adott 300 milliót, kiegészítve a magyar állam 1,2 milliárd forintos támogatását.

A magyar–székely együttműködés legígéretesebb gyümölcsének jelenleg az a 17 éves Tamás Nándor tűnik, aki 2017 nyarán került Felcsútra, ám ott egyelőre csak a klub III. osztályban játszó tartalékcsapatában szerepelt, viszont bemutatkozott már a román U18-as válogatottban is, és a felnőtt csapatban is szerepet kaphat hamarosan.

A Munkácsi Labdarúgó Akadémia a Kisvárda ukrán partnerintézménye, ahonnan egyre nagyobb mennyiségben érkeznek ukrán tehetségek a kisvárdai utánpótlásba, illetve a nagycsapat keretébe. Seszták Miklós városának tao-pénzekből felturbózott csapata az alsóbb osztályú FC Munkács képében talált külföldi partnerre. A beruházás nemcsak a 2,65 milliárd forintos magyar támogatásból Ukrajnában épülő akadémiát foglalja magába, szorosan kapcsolódik hozzá a hamarosan elkészülő kisvárdai akadémia is. Munkácson a magyar lakosság aránya nem éri el a 9 százalékot.

Az Orbánnal jó kapcsolatot ápoló Világi Oszkár dunaszerdahelyi csapatának akadémiája 2,1 milliárdhoz jutott a magyar költségvetésből. A DAC-ot emellett a magyar olajmulti, a Mol is bőkezűen támogatja, a nevét viselő Mol Aréna építésére 2 millió eurót költött a cég.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Eszék 2 milliárd forinthoz jutott a költségvetésből, természetesen ez a csapat is a Puskás Akadémia partnere. Mészárosék 2016 elején vették meg a csődközelben lévő klubot, és olyannyira nem aprózzák el a horvát projektet, hogy 2017-ben már dobogón végzett a csapat, aminek rögtön két stadiont is építenének, meg persze egy akadémiát.

Szerencséjükre az eszéki fejlesztés a magyar kormány nemzetpolitikai stratégiájának részeként bízvást számíthat a magyar adófizetők milliárdjaira is, noha a 2011-es cenzus adatai szerint
a 108 ezres lélekszámú városban 0,91 százalék volt a magyar lakosság koncentrációja, ami egészen pontosan 979 főt jelent.

A KFC Komárno stadionjára, illetve akadémiájára 1,94 milliárd forint jutott. A koncepcióról eddig nem sok derült ki, sőt, a főszponzorát épp elvesztő, kiesés ellen küzdő FC Komárom csapatánál nem kis meglepetést okozott, amikor decemberben kiderült, hogy a magyar kormány egy új stadiont ajándékozna nekik majd' 6 millió euróból. A bejelentésnek semmi előjele nem volt, de ettől még persze nagyon hálásak érte, és cserébe megpróbálnak bent maradni a másodosztályban.

Bár a futball terén még várni kell a befektetés eredményeire, a milliárdok valószínűleg jól kamatoznak majd határon túli szavazatokban a tavaszi választásokon.

A diósgyőri csapat partnereként fejlesztésre érdemesnek talált rimaszombati akadémiára 1,5 milliárd forintot különített el a magyar kormány, így hamarosan két magyar pénzen futtatott szlovák akadémia is vetélkedhet a helyi tehetségekért. Már legalábbis azokért, akik valamiért nem maradnának inkább a magyarnál sokkal jobb, nemzetközileg is jegyzett játékosokat termelő szlovák utánpótlásban (Skrtel, Hamsik, Skriniar, hogy más ne mondjunk).

Ez a projekt még szinte el sem indult, nem úgy a Zalaegerszeg tulajdonosának szlovéniai vállalkozása. Végh Gábor, a Pharos 95' tulajdonosa 2017 nyarán lett a lendvai Nafta 1903 labdarúgóklub elnöke. A Pharos 95' készítette a felcsúti akadémia pályáit, telephelye is van a településen, a tulajdonosa szoros üzleti kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, a cég a stadionépítések nagymenője, és nem mellesleg ők adományozták a felcsúti akadémiának az ott található Puskás Ferenc szobrot. A magyar állam 1,3 milliárd forinttal segíti a lendvai akadémiát, de hogy mit remélnek a dologtól, miközben Szlovénia mind futball, mind gazdasági téren Magyarország előtt jár, az nem igazán egyértelmű.

Forrás: Index

SZTÁROK / GASZTRO
Recept: Krémes-kókuszos finomság 5 perc alatt
Győzike miatt bukta be a 10 milliós nyereményt!
Egy újabb döbbenetes kép VV Fanniról! Rá sem lehet ismerni a lányra! + Fotó!
Rá sem lehet is­merni a no­vem­ber 20-án el­tűnt No­vo­zánszki Fan­nira!

Döbbenetes fot
Csak külföldön tudnak segíteni a súlyosan beteg Gáspár Beának!
Budapest – Lányát kérte meg Győzike felesége, hogy kerítsen egy külföldi szakembert pajzsmirigy prob
Rabosították Győzikét adócsalás vádjával!
Gáspár Győzőt (43) ötvenmilliós adócsalással vádolják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatás
Botrány: Gáspár Győzi mindent kitálalt a Győzike Showról!
Gáspár Győző lerántotta a leplet házasságáról. A showman a PotyaUtas, avagy Gurul a Garami című soro
Győzike állítólagos szeretője mindenről kitálalt!
Gáspár Evelint megverte a barátja de Győzike reakciója még ennél is felháborítóbb!
Alekosz összerúgta a port az állatvédőkkel: súlyos beteg a celeb kutyája!
Most már 90 milliós csalásban nyomoznak Győzike ellen!
Recept: Sült húsokhoz kiváló köret, de önmagában fogyasztva is nagyon finom!
Recept: Fahéjas cukorba forgatva isteni, ráadásul 20 perc alatt kész van!
Durván beszólt Gáspár Bea a rosszakaróknak!
Recept: Töltött sült kifli. Pikk pakk kész és levesz a lábadról!
1 milliót ajánlott Győzike apja, ha valaki bebizonyítja fiai bűnösségét!
Recept: Egy pár hete találtam rá erre a receptre, azóta már kétszer megsütöttem!

FELNŐTT HÍREK
Félholtra erőszakolt egy stoppos férfit két nő!
Busztragédia: már 18-ra emelkedett a halottak száma! 18+
Boszorkánynak öltözött majd gyerekeket kínzott az elmebeteg nagymama! 18+
A nagymama válogatott módszerekkel terrorizálta hétéves unokáját.

Geneva S. Robinsont k
A focista belehalt az ütközésbe: mindent letarolt az Audi ami az útjába került! 18+
Orosháza - A balesetben egy 23 éves focista halt meg.

Ahogy a Blikk is beszámolt róla,
Hihetetlen fordulat a buszmegállós gázolással kapcsolatban! 18+
Elképesztő fordulat a Dózsa György úti baleset ügyében: kiderült, hogy mindkét halálos áldozat a koc
Arat a halál több megyében is, az okokat még keresik!
Hét olyan megye is van az országban, ahol vagy későn fedezik fel a daganatos betegségeket, vagy nem
Veronai buszbaleset: kiborult a kártérítésen a gyászoló szülő: csak 4 milliót ér a lányom élete?
Megrázó képek a hajnalban történt halálos autó-balesetről! 18+
18+ szentendrei gyilkosság: végighallgatta édesanyja sikoltozását a tini!
Szívszorító történet: “A halott gyermekemmel a táskámban várattak órákig a kórházban...”
12 éves fiú erőszakolta meg 4 éves testvérét bújócskázás közben!
Íme a legfrissebb fotók a szentpétervári terrortámadásról! 18+
Horror: Kettévágta a kismamát a kórházi lift!
Saját szülinapi bulijára készült a buszmegállóban elgázolt fiatal srác! 18+
Zalaegerszeg: hiába kapaszkodott a korlátba a tini mégis lezuhant! 18!
18+: kettős halállal végződött a hajnali horror baleset!

KÖZLEKEDÉSI HÍREK
Hét éve rozsdásodik a rendőrségi telepen ez a Mercedes!
Magyar autósról beszél a fél világ! + videó
Kátyúba hajtott Ferrarijával most kártérítést kap a magyar államtól!
Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után
Kamera rögzítette az M0-son történt brutális balesetet!
Egy teljesen ártalmatlan helyzetből lett komoly baleset, ami végül kilométeres torlódást okozott.
Ledöbbentette a rendőröket egy 28 éves autós!
Nincs és soha nem is volt gépjárművezetői jogosítványom – jelentette ki az őt igazoltató csíkszereda
Tragédia: 12 éves kislány halt meg egy főút közepén tántorgó ittas ember miatt!
A Jánosháza felé tartó német rendszámú Hyundai vezetője későn vette észre a sötétben a főúton botork
Tuning: végre láthatod a legdurvább Halálos iramban koppintásokat!
Hatalmas balesettől mentett meg jónéhány autót ez a BMW-sofőr! + Videó!
Halálos tragédia Vácon: több tíz métert repült, majd a földnek csapódott ez a BMW! 18+
Sok autós kiborul majd a kormány legújabb döntésén!
Letarolta a fél utcát a részeg magyar BMW-s, majd a rendőröket is szidalmazta!
Erről a budapesti repülő BMW-ről beszél az egész ország!
Tizenöt millióért árulnak egy rommá tört Alfa Romeot!
Mutatjuk miért kapott 750 ezres bírságot ez az autós!
Újabb rommá tört BMW: ki gondolta hogy megcsúszik?
Durva frontális ütközést rögzített a kamera!

RENDŐRSÉGI HÍREK
Hajdúszoboszlói tragédia: Megtalálták a búcsúlevelet, együtt végezhettek a kisfiukkal a szülők!
Döbbenetes változás: Meglepő fotó került fel a netre Fanniról!
18+ Kegyetlenül kivégezték János bácsit és Gizi nénit Szikszón!
A 83 éves János bá­csit és a 79 éves Gizi nénit a szék­hez kö­töz­ték, és addig ütöt­ték őket, amíg
Horror Budapesten: fékezés nélkül rohant a BMW-be a részeg milliomos!
Budapest — Erre nincsenek szavak! Fékezés nélkül, s a Blikk információi szerint részegen hajtott bel
Tragédia: Fejbe lőtte magát egy rendőr a Duna-parton!
A Nemzeti Védelmi Szolgálat embere fejbe lőtte magát.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat munka
Véres családi dráma: Nejét leszúrta, 3 éves kislányukat megfojtotta Csaba!
Mint arról kedden este beszámoltunk, véres családi dráma színhelye volt a békés elitnegyed a németor
Újabb részletek: Krisztofer édesanyja végignézte, ahogy a körhinta földhöz csapta a fiát!
Újabb részletek: Kiderült hol és hogyan gyilkolhatta meg az elkövető VV Fannit!
Gyermekhalál Vésztőn: Cigit sodort az anya, amíg vízbe fulladt a 17 hónapos kisfiú?
Kiderült, hova rejthették el Fanni holttestét!
Meghalt VV Fanni!
Kistarcsai gyermekhalál: Angliába menekültek a 4-dikről kizuhant Pannika szülei!
Megöltek egy másfél éves kislányt és apját Mezőcsáton!
Begyógyszerezte 13 éves lányát László, majd az ájult tinit teherbe ejtette!
Döbbenet Somogyban: megöltek egy kisbabát, az édesanyja öngyilkos lett! + Fotók!
Hajdúszoboszlói családi tragédia: Az évnyitóról vitte a halálba elsős fiát az apa!

GAZDASÁGI HÍREK
Orbán Sára barátja is kabinet tag lett!
Botrányos: Így reagált a miniszterelnök arra hogy Trump egyszerűen arrébb lökte!
Olyat üzent Rékasi fia Orbánnak, hogy az egész magyar nemzet büszke lehet rá! + Videó!
Kevesen tudják, hogy Détár Enikő és Rékasi Károly közös fia, Rékasi Zsigmond elhivatott ligetvédő. A
Elképesztő, amit a fiatal fideszeseknek énekelniük kell Orbán Viktorról! + Videó!
Egész egyszerűen a hihetetlennel határos az, ami a jobboldalon történik. Az egy dolog, hogy mára a t
Változtatás nélkül közöltük ennek a Fidesz szavazónak a levelét!
Próbáltunk, próbáltunk, de nem tudtunk ellenállni a kísértésnek, egyszerűen muszáj megosztanunk talá
Bécs elbukásától hangos a sajtó!
Az osztrák főváros egyik legfőbb nevezetességének környékén nem érdemes egyedül mászkálni, főleg nem
Több mint 100 lefoglalt autót bocsájt árverésre a NAV!
Körkép a magyar valóságról: Nézd meg, miért Orbán Ráhel Viktorunk szeme fénye!
Rohamtempóban terjed a neten egy kép Kövérről, amitől biztos ki fog akadni, ha meglátja! + Fotó!
Orbán első titkárnője nyilatkozott: Az Isten óvja meg tőlük Magyarországot!
Holtan találták az Orbán-kormány legfőbb bizalmasát!
Sokkoló posztot tett közzé az újságíró, aki feltárta Orbán vejének mocskos ügyeit!
Óriási a botrány Angliában: félniük kell a kint élő magyaroknak?
Ebböl botrány lesz: nyilvánosságra hozták Orbán sorait!
260 ezer határon túli alig várja, hogy Orbán mellett szavazzon!
Orbán lesütött szemmel tért ki a válasz elől!
Újabb szavazatvásárló technikát találtak ki Orbánék a határon túlra!
Súlyos a helyzet, mentőt riasztottak Hódi Pamelához!
Több száz autót zúzott szét a hatalmas vihar! + Videó!
Antonio Banderas felismerhetetlen: haja és szemöldöke sincs már! + Fotók!
Recept: Hiányzik még valami a húsvéti sütik közül? Próbáld ki ezt! Mákos, csokis, krémes finomság!
Feltörték Kiss Ramóna Instáját, 160 ezer követőt bukott!
Pánik: vészcsúszdán menekültek az emberek egy repülőből Ferihegyen!
Szörnyű véget ért a 7 éves kislány tréfája!
Recept: Nyűgözd le a családot valami különlegessel! Alig 30 perc alatt!
A szülők megkérdezése nélkül rakták rá az ovisokat Orbán Viktor facebookos kampányvideójára!
Vajna Timi elárulta mi élete álma, csodálkozni fogsz!
Fegyverrel támadtak parkolóőrökre Pécsen!
Na ez az igazi horror: így zúznak be a roncstelepen egy tökéletes állapotban lévő 70 milliós Ferrarit!
Recept: Egyszerűbb, mint a klasszikus rétes és legalább annyira finom!

THE POST.HU
KATEGÓRIÁK
SZTÁROK / GASZTRO
POLITIKA
RENDŐRSÉGI HÍREK
FELNŐTT HÍREK
AUTÓ HÍREK
KÖZÖSSÉG
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE +
YOUTUBE
INSTAGRAM
Amit látsz, az a hír,
amit tudsz, az a háttér,
amit érzel, az a vélemény.