Egy hárommilliárd forintnyi támogatást kapott projektet látsz a képeken... igen jól olvastad...

Két részletben hárommilliárd forintnyi támogatást kapott a projekt, mégsem találta a kiépült mosonmagyaróvári geotermikus rendszert Hadházy Ákos parlamenti képviselő. Mindössze „fúrtak egy lyukat a meleg víznek és egy másikat, ahová visszasajtolnák” – közölte. A város 2019-ben 20 éves szerződést kötött a beruházóval: a polgármester úgy tudja, az eredménytelen közbeszerzés miatt késhet a projekt befejezése, és a cég is ezt közölte.

„Tegnap odautaztam, mert nem akartam elhinni: ez itt egy geotermikus erőmű Mosonmagyaróváron, ami eddig 3 milliárd forint támogatást nyert el. Az első milliárdot 2012-ben nyerte, abból 252 milliót ki is fizettek, de erőmű sehol. Feljelentés helyett viszont 2017-ben kaptak még 2 milliárdot, immár nem az EU-tól, hanem a kormánytól (az önök pénzéből, nem a német adófizetőkéből)” – illusztrálta kedden fotókkal Hadházy a közösségi oldalán azt, amit a Lajta partján látott.

Tíz éve már, hogy a geotermikus energia hasznosítása komolyabban felvetődött Mosonmagyaróváron. A város jelenlegi távhőrendszere földgázt használ fűtőanyagként, s a tervek szerint egy megújuló geotermikus energiát hasznosító hőközpontot csatlakoztatnának a meglévő távhőellátó vezetékhez. Akkoriban a beruházásra alakult (négy tulajdonossal) egy projektcég, a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. A mintegy hárommilliárdos beruházáshoz egymilliárdos támogatást nyertek, s azt remélték, a 2015-ös fűtési szezonban már működni fog a rendszer.

Nem így lett, évek teltek el, mire 2017-ben az akkori beruházó szerződést kötött a 2300 méteres termelő kút fúrására, a 100 Celsius fokos termálvíz felhozatalára. „A beruházás első ütemében befejeződött az első termelőkút kivitelezése, majd ezt követően valósul meg a visszasajtoló kút. A hőenergia kinyerését követően ez vezeti majd vissza a lehűtött vizet a kívánt mélységbe. Ezután megkezdődhet a hőközpont, valamint a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítése. A teljes beruházás várhatóan az év végén fejeződik be” – jelezte még 2018 márciusában a beruházásban részt vevő EU-Fire Kft.

Ez volt az a „kétminiszteres alapkőletétel”, amiről Hadházy úgy fogalmazott, hogy „Nagy István és Varga Mihály tették le valahová az alapkövet, de jól lebetonozhatták, vagy a kis bádogsufniban volt, mert én nem találtam”.

2019-ben megállapodást írta alá a város a beruházó Geotherm Hungary Kft-vel. „A távhőt használó mosonmagyaróváriak biztonságosabb helyzetben vannak, mert őket a nemzetközi gázhelyzet kevésbé érinti, mert a geotermia a város alatt van, s akármi történik a nagyvilágban, nekik fűtésük és használati meleg vizük lesz” – jelentette ki akkor a Geotherm, hozzátéve, várhatóan több mint tízezer lakás és 200-nál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a projekt eredményeképpen, ezzel jelentősen csökkentve a város szén-dioxid kibocsátását. A geotermikus rendszer a város gázhálózatának 80 százalékát váltaná ki.

Hadházy szerint a projektgazda cégnek egy sor városban ígért olyat, amiből nem lett semmi (Tótkomlóst külön is megemlíti). „Ameddig mindkét helyen eljuthatott a projekt: fúrtak egy lyukat a meleg víznek és egy másikat, ahová visszasajtolnák. A kettő között: 10 év alatt semmi.”

„Egy nem túl bonyolult cégháló különböző tagjaihoz folynak a pénzek, itt Mosonmagyaróváron is egy másik cégnek ítélték az első milliárdot. Azt azóta bedöntötték, most egy másik cég »épít«️, de az összes cég egy szálon fut össze Kecskemétre. A lényeg, hogy egy igazán különleges magyar adottságot, a geotermikus erőművek lehetőségét is sikerül elszórakozni.” – folytatta Hadházy.

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a Telexnek azt mondta minderről, hogy „a kapott tájékoztatás szerint egy eredménytelen közbeszerzés miatt késik a projekt befejezése. Mivel nincs információnk arról, hogy a geotermia bekapcsolása a hőtermelésbe véglegesen meghiúsult volna, a hőszolgáltatási szerződés futamideje alatt ez bármikor megtörténhet”.

A Geotherm Hungary Kft – mely 2016 végén 2,1 milliárdos állami támogatást kapott a fűtőmű létesítésére, fenntartására és működtetésére – az uniós közbeszerzési közlönyben 2021 januárjában tett közzé nyílt tenderfelhívást a rendszer kiépítésére. Vélhetően ennek eredménytelenségére hivatkoztak a csúszás okaként.

Dr. Kovács Imre Zoltán, Geotherm Hungary Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére írásban azt közölte: „a »Mosonmagyaróvár területén geotermikus fűtőmű létesítése, fenntartása és működtetése«️ című projektünk I. és II. üteme sikeresen befejeződött. Elkészült a termelőkút és a visszasajtoló kút, befejeződtek a kúttesztek és a próbatermelések eredménye kiváló. A III. (utolsó) ütem már elkezdődött, a felszíni rendszer – a termál vezetékrendszer és a hőközpont – építésére kiírt közbeszerzésre azonban nem érkezett érvényes árajánlat, így jelenleg a következő közbeszerzési kiírás előkészítése folyik. Ennek alapján várhatóan tavasszal tudjuk megkötni a generál kivitelezési szerződést.”










Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....