Óriási botrány: jogerős ítélet szerint Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogával

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke ellen – írja a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy 2017-ben hiába rangsorolták kétszer is az első helyre a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói pályázaton Vasvári Csabát, Handó Tünde, az OBH akkori elnöke mindkét alkalommal érvénytelenítette Vasvári jelentkezését, méghozzá érdemi indoklás nélkül.

A pályázó nem hagyta annyiban az ügyet, munkaügyi pert indított az OBH elnöke, továbbá akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék és a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen.

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság első fokon kimondta, hogy

Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogával,

de a fellebbezést követően a Győri Törvényszék másodfokon úgy határozott: az OBH-elnök nem perelhető.

Így került a Kúriára az ügy, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A Győri Ítélőtábla ezt követően már jogerősen a Vasvári Csabának adott igazat.

A sértettet képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a honlapján összefoglalta az ügyet, ahol rámutat:

a jogerős bírósági ítélet „fontos garanciákat is lefektetett a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során".

A pályázatok érvénytelenítése ugyanis nem pusztán általános igazgatási kérdés, hanem a pályázók jogos érdekeit érintő egyedi munkáltatói intézkedés, amivel szemben biztosítani kell a bírósági jogorvoslatot – írja a TASZ.

Időközben Handót alkotmánybíróvá választották, így az OBH új elnökén, Senyei Györgyön múlik, hogy mit tesz. Az ítélet ugyanis arra kötelezte az OBH-elnököt, hogy érdemben orvosolja a jogsérelmet.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-