Demokrácia Magyarországon: Felmentették egy magyar Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett a polgári engedetlenségben

Korábban levélben fenyegették meg a tanárokat.

Felmentette pozíciójából a tankerület Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi György a Telexnek elmondta: a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy

hétfőtől visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását.

Indoklás a levélben nem volt, csupán annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti, amit a pedagógus már meg is tett.

A tankerület igazgatója szóban azt mondta Dezsőfinek, hogy a felmentésének az az oka, hogy

élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi elmondta, hogy ő csak részt vett benne, és nem állt élére a tiltakozásnak. Számára a döntés azért is volt meglepő, mert az előző félévben is csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akkor meg is kérdezte erről az iskola igazgatóját, aki azt mondta:

mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

Az iskola igazgatóhelyettese szerint menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel. Ennek ellenére az iskolában szeretne maradni, mint matematika-fizika tanár, mert szeretik a gyerekek, kollégái. Mint mondta, mindenkit váratlanul ért a döntés és most emiatt több dolgot újra kell tervezni az iskolában.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára a lapnak elmondta:

ők petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítséget is igénybe fognak venni.

Az esettel kapcsolatban elmondta, hogy kijöttek a tankerülettől, összehívták azokat, akik részt vettek a polgári engedetlenségben, és mindenkinek kiosztottak egy levelet.

Ez volt az a levél, amiben a tankerület kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat.

Mindezek mellett felszólítja őket, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól a jövőben. Ezt a tankerületek azzal indokolták, hogy a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

A Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken javasolt gördülő polgári engedetlenséget. A tanárok a polgári engedetlenséggel

munkakörülményeik javítását,

egy jobb,

szabadabb,

demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Ezen a héten több iskolából is csatlakoztak tanárok a sztrájkhoz.

Korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben magyarázta el a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget “erkölcsileg aggályosnak” tartja, és a csatlakozó tanárok “rossz példát mutatnak a diákoknak”.

(telex.hu)

(Kiemelt kép: eszakhirnok.com)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen