Orbán embere úgy látja, katonailag kell felkészülnie Magyarországnak — Keletről és nyugatról, is fenyegetnek minket

Úgy véli, “nyomások érnek minket északról, délről, nyugatról, keletről”.

A térségünket érő fenyegetések a jövőben erősödni fognak, a közép-európai együttműködésnek még válságállóbbnak kell lennie — mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön a lengyelországi Krasiczynben megrendezett 5. lengyel-magyar nyári egyetemen.

A rendezvényen Tomasz Grosse lengyel politológia-professzor bemutatta Orbán Balázs “A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye” című könyve lengyel fordítását, amelyet a nyári egyetem szervezője, a varsói Waclaw Felczak Intézet adott ki. A közönség kérdéseire válaszolva, Orbán elmondta: földrajzi adottságok miatt különbség van a lengyel és a magyar stratégiai gondolkodás között.

“Mindazonáltal történelmileg a középkorban – amikor szintén eltérő volt a lengyel és a magyar állam helyzete – is felismerték azt,

»hogy az euroázsiai kontinens közepén vagyunk, így folyamatos nyomások és hatások érnek minket északról, délről, nyugatról, keletről, és éppen ezért érdemes együttműködni, szövetségekre lépni«”

— idézte fel Orbán.

Orbán Balázs szerint a 21. században is “ugyanaz a logika”, a két nemzet stratégiai együttműködése – taktikai különbségek mellett – azért nem tud abbamaradni, “mert az a gravitációs erő, amely az első visegrádi királyi találkozót (1335) is létrehozta, tolja össze ezeket az erőket”.

Orbán megítélése szerint a térségünket a különféle földrajzi irányból érő fenyegetések a következő évtizedekben erősödni fognak.

“Ezért a közép-európai együttműködésnek még erősebbnek, még válságállóbbnak, összeforrottabbnak kell lennie”

— mondta.

Egy másik kérdésre reagálva azt mondta: meg kell erősíteni a térségbeli katonai együttműködést, “Közép-Európának képesnek kell lennie megvédeni magát”.

Kifejtette: keleti irányból elsősorban katonai fenyegetés éri a régiót, amellyel szemben

“katonai módon érdemes felkészülni”, a nyugati irányú fenyegetések pedig “a szuverenitás korlátozásában jelentkeznek”.

“Az utóbbi kapcsán politikai, gazdasági és diplomáciai együttműködésre van szükség”

— mondta el Orbán.

Szavai szerint ebben a témában “együttgondolkodás van a lengyel és a magyar politika, legalábbis annak jobboldali tömbje között”.

Hozzátette: stratégiai eltérések vannak “például abban, mi következik az éppen aktuális helyzetből,

az Ukrajnával szembeni elfogadhatatlan orosz agresszió vonatkozásában”.

Ez azonban “nem írja felül azt a hosszú évtizedekig felépülő közép-európai együttműködést és együttgondolkodást, amelyre mindannyiunknak szüksége van a saját nemzeteink szuverenitásának megerősítése és megőrzése kapcsán” — tette hozzá Orbán Balázs.

(MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....