Meghalt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 júniusában koronázták meg. Férje Fülöp herceg volt, akihez 1947-ben ment férjhez, és aki 2021-ben hunyt el 99 évesen.

Erzsébet négy gyermek édesanyja volt, közülük a most 74. életévét töltő Károly walesi herceg a trónörökös, Erzsébet halálával ő lesz az Egyesült Királyság következő uralkodója.

II. Erzsébet volt a leghosszabb ideig hatalmon levő brit uralkodó, aki már a második világháború idején is ellátott közfeladatokat. Uralkodóként olyan jelentős eseményeket élt meg, mint a Brit Birodalom végső széthullása, a falklandi háború, az Egyesült Királyság uniós csatlakozása, majd az EU-s tagság megszűnése, az ír-konfilktus, valamint az ahhoz kapcsolódó terrortámadások, az ír kérdés rendezése, és a skót függetlenségi népszavazás.

A brit alkotmányos monarchiában II. Erzsébet szerepe államfőként az államigazgatásban erősen korlátozott volt, kormányzati feladatokat egyáltalán nem látott el. A régóta uralkodó királynőt ugyanakkor rendkívüli tisztelet övezte, aki az egyes válságok során rendszeresen egyeztetett a brit miniszterelnökökkel - akikből egyébként 15 is volt hivatalban Erzsébet hosszú uralkodása alatt. A királynő uralkodása során népszerű volt a brit polgárok körében, ő töltötte be az Anglikán Közösség egyházfői szerepét.

A brit királynő kifejezetten ügyelt arra, hogy egyik ország belügyeibe se folyjon bele, így egy esetben sem élt alkotmányos jogával az egyes törvények megvétózására. Ettől függetlenül politikai súlya óriási volt, és halálának is lehetnek következményei, hiszen az egész brit királyságra nézve jelentős integrációs tényező volt személye (könnyen lehet például, hogy a skót függetlenségi törekvések lendületet kapnak a következő hónapokban).

Halála esetére már évtizedekkel korábban elfogadtak egy protokollt az Egyesült Királyságban, amelynek kidolgozásában egyébként maga Erzsébet is részt vett. A halálhírt először a családtagok, majd a miniszterelnök tudta meg, mielőtt nyilvánosan bejelentették azt (a kormányzati és királyi kódnyelven a "London Bridge is down" jelenti a királynő halálát). A brit hírportálok is jó ideje felkészültek az eseményre, a következő napokban így előre megírt cikkekkel és beszámolókkal találkozhatunk majd az angol nyelvű médiában.

A királynő temetésének lebonyolítása Norfolk hercegének feladata lesz, a temetés napjára az egész országban munkaszüneti napot rendelnek el.

Címlapkép: Getty Images





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....