Orbánék újabb húzása: A legszegényebbek járnak pórul - sokan fognak ezen kiakadni

Az Orbán-kormány így védi a családokat.

Több helyről is arról kaptunk jelzést, hogy az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak augusztus elseje óta — írta meg a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy

a legszegényebbeknek méri a legdrágábban az áramot az MVM .

Ennek okáról a Technológiai és Ipari Minisztérium egészen a lap cikkének megjelenéséig nem tájékoztatta a lakosságot:

„Augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a kedvezmény. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan

lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban”

— írta a minisztérium.

Vagyis míg az átlagfogyasztó leghamarabb az első számlája kézbesítése után kell, hogy piaci árat fizessen, addig a jellemzően nehéz körülmények között élő feltöltőkártyásoknál – akik előre kénytelenek kifizetni jövőbeni fogyasztásukat – már rögtön az első vásárláskor, augusztus elején befigyelhet a piaci ár,

ráadásul vastagon.

Áramot jellemzően nem naponta vesznek az emberek, hanem egy hónapra előre. De ha ez most történik, mert szükséges, akkor a nagyobbik részéért piaci árat kell, hogy fizessenek. A továbbiakban valószínűleg már nem fog ez gondot okozni, csak fejben kell tartani, hogy hány nap telt el az utolsó vásárlás óta, az hány kWh rezsicsökkentett áron (vagy másképp fogalmazva a napi 7 kWh-át fel kell szorozni a napok számával, és annyi kWh-t lehet venni kedvezményesen), és ez alapján kiszámolni, hogy legközelebb akkor hány forintért érdemes áramot venni, ráfizetés nélkül.

Csütörtökön már az MVM is szolgált tájékoztatással, az ő számításuk szerint

napi 6,9 kWh-ra jut a kedvezményes ár, a napi használt áram kiszámításához a két vásárlás között eltelt napok számát veszik majd figyelembe.

Ahhoz tehát, hogy a szokásos hó eleji 5 ezer forintos feltöltését (ami egyébként egy hónapra 133 kWh volt eddig, azaz átlag alatti fogyasztásnak felel meg, hiszen kevesebb, mint 210 kWh) teljes egészében rezsicsökkentett áron kapja meg, augusztus 20-áig kell várnia. Akkorra telik el ugyanis annyi nap, hogy beleférjen az 5000 forintnak megfelelő rezsicsökkentett mennyiséggel (kb. 133 kWh) a napi legfeljebb 7 kWh-s rezsicsökkentett limitbe.

Augusztus 12-éig azonban esélytelen lehet feltöltőhelyen teljes egészében rezsicsökkentett áron venni áramot, mert a 3 ezer forintért vásárolható 84 kWh (12 nap-7 kWh) ekkor fér bele először a rezsicsökkentési limitbe.

Az E.On-nál eltérő rend van, ott 2023. július 31-ig addig tölthetnek fel rezsicsökkentett áron, amíg az éves limitet, a 2523 kWh-t el nem érik.

(via 24.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....