Itt a lista: 50 terméket nem támogat tovább a TB - rengetegen kiakadtak Orbánra

50 gyógyászati termék lesz sokkal drágább.

Például a felnőttpelenka, a sztómazsák, de a gurulós járókeret is lekerült a tb-támogatással vásárolható termékek listájáról. A forgalmazók ugyanis sok gyógyászati segédeszközt nem tudnak annyiért beszerezni, mint amennyiért az állam engedélyezi a továbbadásukat, ezért az elmúlt hónapokban

50 terméket töröltettek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) listájáról.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint emelni kellene a támogatás összegét, hogy helyreálljon az ellátás. A Belügyminisztérium azt mondta: vizsgálják a lehetőségeket. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a törölt termékekkel kapcsolatban elmondta:

“Ennek az az oka, hogy azon az áron, amit az állam meghatároz, nem tudják értékesíteni ezeket a termékeket. Jellemzően azért, mert a világpiacon drágábban vagy jóval drágábban tudják ezeket beszerezni, vagy olyan kicsi árréssel, amivel nem tudja biztosítani a termékek eljuttatását a betegekhez”.

Plavecz Lívia, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Korzett Kft. ügyvezetője szerint a megszokott termékek lekerülése a NEAK-listáról a kereskedőket is nehéz helyzetbe hozta. Emellett az egyik legnagyobb probléma, hogy sok segédeszköz hónapok óta hiánycikk.

“Vannak helyettesítő termékek. Egy-két új termék van a NEAK-listán, aminek nem tudjuk, hogy milyen a minősége, tehát hogy megfelel-e a régebben kivont termék helyettesíthetőségének”

— mondta Plavecz Lívia.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a megoldás az lenne, ha az állam többet fizetne a forgalmazóknak ezekért a termékekért. Javaslatukat elküldték a NEAK-nak és az egészségügyi államtitkárságnak is.

A Belügyminisztérium az RTL-nek azt mondta, hogy vizsgálják a javaslatok indokoltságát, költségvetési forrásigényét és a forrásteremtés lehetőségét.

Az RTL Híradó riportja itt tekinthető meg:









Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen