Orbán megkapta Biden ajándékát: ennek nem fog örülni

Az amerikai szenátus megszavazta David Pressman, új budapesti amerikai nagykövet kinevezését, ami az elképzelhető legnagyobb csapás Orbánnak, aki az elmúlt tizenkét évben dúskálhatott a neki kedves amerikai nagykövetekben, akiket rendre az ujja köré csavart. Az egyetlen kivétel André Goodfriend volt, aki rövid ügyvivősége alatt többet tett az amerikai értékek képviselete terén, mint az összes volt budapesti amerikai nagykövet 2010 óta. A legtragikusabb, bohózatba illő teljesítményt Trump embere, David Cornstein bácsi nyújtotta, merüljön feledésbe örökre a neve.

David Presman azonban felülmúlhatja minden korábbi elődjét, és azzal a magabiztossággal érkezhet Budapestre, hogy ehhez minden támogatást megkap a Biden kormányzattól, amely éppen azért választotta őt a posztra, hogy ezt megtegye. Joe Biden hivatalba lépése óta minden alkalommal élesen bírálta az Orbán-rendszert és nem rejtette véka alá a véleményét Orbánról. Magunk között szólva, Orbánt egy közveszélyes oroszbarát fasisztának tartja, aki felszámolta Magyarországon a valódi demokráciát és a jogállamot, két lábbal tapossa a sajtószabadságot és az emberi jogokat.

Biden keresve sem találhatott volna alkalmasabb személyt, mint David Pressman, aki egy rémálom Orbánnak. Pressman nem fog megijedni az ócsárlástól, profi diplomata, tapasztalt szakember, rendkívül felkészült, szuperintelligens zseni, aki már a kongresszusi meghallgatásán nyíltan beszélt arról, hogy Orbánnak az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonya aggasztó, az emberi jogok durva megsértését pedig amerikai nagykövetként szóvá kell tenni, és szóvá is fogja tenni. Orbán egy nagyon felkészült, tisztán látó, nagyon okos és borzasztóan kemény ellenfelet kap Budapesten.

Mindennek tetejébe David Pressman az LGBTQ+ közösség tagja, hovatartozását nyíltan vállalja, és a melegjogok képzett, avatott és elkötelezett védelmezője. Kiválasztása ebből a szempontból is Biden üzenete Orbánnak, és válasza az Orbán-rezsim homofób törvényeire és kampányára. David Pressman a liberális demokratikus Amerikában is nyíltan védelmezte a melegjogokat, részt vett kormányzati programokban, törvények előkészítésében, a téma egyik nemzetközi szakértője. Neki sem Orbán, sem Szijjártó nem tudja előadni, hogy a homofóbia az családvédelem.

David Pressman ereje teljében levő, 45 éves jogász és diplomata, aki előbb a Brown egyetemen végzett, majd a New York University-n (NYU) szerzett magna cum laude jogi diplomát. Madeleine Albright volt külügyminiszter mellett emberi jogi tanácsadóként dolgozott, majd Barack Obama elnöksége alatt különleges politikai nagykövetként képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ-ben. Már a Clinton kormányzatban is sajtótitkárként dolgozott. A ruandai népirtás után a ruandai Legfelsőbb Bíróságon dolgozott az igazságszolgáltatás helyreállítása érdekében.

David Pressman az amerikai belbiztonsági miniszter asszisztenseként is dolgozott, ahol a globális büntető igazságszolgáltatási kérdésekre vonatkozó szakpolitikák kidolgozásáért volt felelős. Nem most jött le a falvédőről. Obama elnöksége alatt a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának háborús bűnökkel és atrocitásokkal foglalkozó igazgatójaként is dolgozott, ahol koordinálta a kormány erőfeszítéseit a tömeges atrocitások, népirtás és háborús bűnök megelőzése érdekében. Pressman pontosan tudja, mi a fajvédelem, a “fajkeveredés”, és mi vezet népirtáshoz.

Ő vezette az Egyesült Államok tárgyalásait a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető számos veszélyről, különös tekintettel az Európát, Oroszországot, Kelet-Ázsiát és a csendes-óceáni térséget, valamint Afrikát érintő kérdésekben. Abszolút naprakész világpoltikai kérdésekben. Pontosan tudja, Magyarország az illiberális Orbán-rendszer vezetésével milyen szerepe játszik a világban, s mit jelent NATO-tagként, valamint az Európai Unió tagjaként Orbán oroszbarátsága és az oroszoktól való függősége.


David Pressman közel áll George Clooney-hoz, akinek ügyvédje is volt. George Clooney-val, Brad Pitt-el, Matt Damonnal, Don Cheadle-lel és Jerry Weintraubbal társalapítója volt a Not On Our Watch Projectnek, amely egy nemzetközi humanitárius segélyszervezet, amely a világban levő emberi jogsértések, népirtások és atrocitások ellen lép fel. Pressman nyíltan a Demokrata Párthoz kötődik, fontos szerepet játszott a Trump elleni első impeachment előkészítésében, Trump gyűlölt ellensége. Ebből fakadóan Orbánnak sem barátja.





David Pressman olyan, hogy ha nem lenne, ki kellene találni, mert tökéletes válasz az Orbán-rezsimre. Magyarország demokratikus érzelmű polgárai egy évtizeden át gyötrődtek és őrlődtek, mert legnagyobb reménységük, az Egyesült Államok használhatatlan, elvek nélküli, megalkuvó és alkalmazkodó nagyköveteket küldött Budapestre, most viszont fellélegezhetnek. Tizenkét év után most először olyan amerikai nagykövetet kapnak, amire mindig is vágytak. Pressman politikailag korrekt lesz, de elvszerű és következetes demokrata, akire lehet számítani.

Fogadják őt a demokrácia, a liberális jogállam és az emberi jogok hívei nagy szeretettel. Egy igazi demokrata, intelligens jogvédő, humanista érkezik Budapesre. Fehérek közé egy igazi amerikai.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....