Ebbe belebukhat Orbán? - kiszivárgott, hogy a kormány nyomására nevezték ki az orbánista Kúria-elnök feleségét

Így megy ez Orbániában.

Kiszivárogott bírósági dokumentumok bizonyítják, hogy annak ellenére nevezték ki Varga Zs. András Kúria-elnök feleségét a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy jelentősen kevesebb szavazatot kapott, mint a másik két ellenjelölt. A The Observer nevű lap információi szerint Kovács Helga Mariann a szavazatok kevesebb mint felét kapta meg.

A brit lap megjegyezte, hogy politikailag érzékeny ügyekkel is foglalkozhat július 16-ai kinevezése óta. Az általa vezetett bírói tanács foglalkozik többek között kártérítési, közérdekből indított, sajtó-helyreigazítási, öröklési, személyiségi jogi, illetve választási eljárási perekkel, de az eljárások elhúzódása kapcsán benyújtott kifogásokat, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyeket is ezen testület tárgyalja.

Az ügy nem épp a legjobb időzítéssel került a plénum elé, ugyanis az Európai Bizottság éppen az ehhez hasonló jogállamisági problémák miatt tartja vissza a Magyarországnak szánt uniós forrásokat. A felsorolt aggályok között éppen az igazságszolgáltatás függetlensége szerepel első helyen.

Egy, az Observernek nyilatkozó korábbi bíró arról nyilatkozott, hogy bár az ügyek többsége rendben zajlik a magyar bíróságokon, de a legfelsőbb szinteken a politikailag érzékeny témákat “hűséges bírói tanács hallgatja meg, akik a kormány számára kedvező ítéleteket hoznak”. A jelen cikk által tárgyalt Kovács Helga Mariann férjét, Varga Zs. Andrást is hasonló módon,

az Országos Bírói Tanács többségének véleményével ellentétben választották Kúria-elnökké.

Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője szerint évek óta külső és belső nyomásgyakorlás tapasztalható. A szóvivő ügyében 2021-ben kimondta az Európai Bíróság, hogy

a Kúria súlyosan megsértette az EU-s jogot, és ehhez a legfőbb ügyész előterjesztése szolgált alapul.

Vasvári azzal a kérdéssel fordult a testülethez, hogy összeegyeztethető-e a bírói függetlenséggel, ha a bírók munkakörülményeire, illetve előmenetelére nagy befolyással rendelkező bírósági elnököket önkényesen nevezheti ki egy, az Országgyűlés által választott, illetve csak általa számonkérhető személy.

(theguardian.hu/hvg.hu)





Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....