Óriási hírt jelentett be Szijjártó: együttműködést kötött Azerbajdzsánnal - nem is akármilyet

Nagy az öröm.

Facebook-oldalán jelentette be Szijjártó Péter, hogy megállapodott Azerbajdzsán energiaügyi miniszterével, hogy az országban megtermelt megújuló villamos energia egy részét hazánk is felhasználhatja. A magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy a lépés elősegíti a kormány karbonsemlegességi céljainak elérését.

Szijjártó Péter bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

“Az Ukrajnában éppen fél éve zajló háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában. A mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára.

Az egyik (s rövid-középtávon ha nem is az egyetlen, de a legfontosabb) partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is. A mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon.

Egy remek kezdeményezést ismertetett velem, így gyorsan megállapodásra is jutottunk: Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni.

Ma pedig abban egyeztünk meg, hogy

Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez,

mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni.

Ez a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig

még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez.

A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk és látván az érdekek egybeesését biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről.”







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....