Újabb, eddig eltitkolt részletek kerültek ki az OMSZ-vezetők kirúgásáról

Belsős körökből szivárognak az információk.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztása miatt Palkovics László kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét és egyik helyettesét. A hétfői döntést követően az OMSZ vezető tisztségviselői tiltakozó közleményt adtak ki, amelyben a kirúgott vezetők visszahelyezését, illetve vizsgálóbizottság felállítását követelik.

A Meteorológiai Szolgálat állami intézményként működik, amelynek dolgozói kormánytisztviselők. A vezetők kirúgását követően a kormányzat megtiltotta a sajtónyilatkozatok kiadását a hatóságnak az ügyben — számolt be róla a G7.

Az intézmény egyes dolgozói név nélkül nyilatkoztak a portálnak az augusztus 20-ai események kapcsán. Az egyik megszólaló elmondta,

már augusztus 19-én kirúgással fenyegetőzött a kormány,

amennyiben nem ad a hatóság percre pontos előrejelzés a 20-ai estéről.

“{A}mikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között” — nyilatkozta az egyik dolgozó.

Bár augusztus 19-én elkerülte a heves vihar a várost, a másnapi előrejelzés még akkor is nagy fokú bizonytalanságot mutatott annak kapcsán, eléri-e Budapestet a heves esőzés. Mindemellett

10-ből 8 modell heves esőzést jelzett előre,

és az azt követő napra a másik kettő is esőt jósolt.

A bizonytalanság miatt több forgatókönyv létezett a 20-ai estére, azonban minden modell szerint nagy esély volt arra, hogy jelentős viharzóna ér az ország középső részére. Az augusztus 20-ai, reggeli tisztavatást követően az operatív törzzsel azt közölte, hogy 75-80% eséllyel várható csapadék Budapesten.

A viharból végül semmi nem lett, azonban szombat délben az operatív törzsnek döntenie kellett. A 2006-os, halálos áldozatokkal járó viharból okulva végül elhalasztották a tűzijátékot.

A G7 értesülései szerint a tűzijáték tervezett időpontja előtt félóránként küldte az előrejelzéseket a kormányzatnak az OMSZ. A jelentős bizonytalanság miatt

az OMSZ azt kérte a kabinettől, hogy halasszák későbbre a tűzijáték megrendezésével kapcsolatos döntést.

Augusztus 20-án háromszor szondázott a Meteorológiai Szolgálat, az utolsó méréshez kapcsolódó adatok azonban délben még nem álltak rendelkezésre. Emiatt a másnapra elavult éjszakai mérések alapján kellett döntést hozni.

“A napközbeni adatok alapján készült előrejelzések mind azt mutatták, hogy nagyon csúnya idő lesz, ezekből annál jobbat nem lehetett volna kifőzni, az OMSZ teljesen a protokoll szerint járt el. Abból, amit tudtak, egy tök racionális döntés született, sőt, az operatív törzs is racionális döntést hozott a meglévő információk alapján a halasztásról.

És vajon ki merte volna azt mondani a 2006-os tragédia után, hogy, á, talán megússzuk, vállaljuk be a kockázatot?” — tette fel a költői kérdést az egyik meteorológus. Elmondása szerint a politika részéről a bűnbakkeresés jegyében zajlottak a kirúgások.

Az elbocsátott vezetőket a nyilatkozók nemzetközileg elismert, a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló, jobboldali értékrendű szakembereknek írták le. Szerintük a kirúgások ronthatják a meteorológiába vetett bizalmat, és erősítheti az összeesküvés-elméletek terjedését a szakmai előrejelzésekkel szemben.

(G7 nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....