Müller Cecília úgy tudja, újabb járvány törhet ki Magyarországon az ősszel

Óvatosságra int mindenkit.

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt kéri, az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről

– derül ki a Népszavához eljutott körlevélből.

Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent: míg 2016-ban 699 eset volt, 2020-ra már csak 28. Tavaly összesen 75 fertőzöttet regisztráltak.

Az idei év első hét hónapjában viszont 346 megbetegedés történt. A járványügyi hivatal szerint a fertőzés terjedésében szerepet játszhat egy

új vírustörzs megjelenése

is Magyarországon. A mostani járvány főként Budapestet érinti, az összes eset több mint a felét a fővárosból jelentették.

“A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe.”

– mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

Kifejtette, hogy a fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, illetve a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés leggyakoribb oka, de a vírus terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

A szakember azt is elmondta: ez egy lassú vírus, hosszú, 15-30 nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik.

Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban

tovább emelkedhet

a betegek száma.

Ócsai Lajos arra is figyelmeztetett, hogy ez a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, amennyiben a fertőzés rossz szociális körülmények között élőket is érint. A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, illetve a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának.

Ócsai Lajos megjegyezte azt is, hogy a fertőzés védőoltással is megelőzhető. A Hepatitis A kivédésére a patikákban kétféle vakcina is kapható. A készítményt csak receptre lehet kiváltani és kettő oltásra van szükség a védelemhez. Támogatás nem jár az oltások árához.

Ha a járványügy regisztrálja a beteget, akkor az ő környezetét a tisztiorvosi szolgálatnak térítésmentesen be kell oltania.

Aki pedig olyan országba utazna nyaralni, ahol nem biztosítottak a kellő higiénés körülmények, azoknak eleve ajánlott beoltatni magukat.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....