Köszönjük Viktor! - Az erdélyi magyarok fizethetnek meg az őrült beszédéért

A román sajtó elkezdett foglalkozni a “nagylelkű” magyarországi támogatásokkal.

Lesz egy “tisztázó beszélgetés” a kormánykoalícióban Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseiről, jelentette be Nicolae Ciuca román miniszterelnök egy sajtótájékoztatón kedd este, arra a kérdésre reagálva, hogy mit gondol Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes állásfoglalásairól ebben a kérdésben.

A magyar kormányfő tusnádfürdői beszéde elhangzása, július 23-a óta lázban tartja a román politikát és sajtót, uralja a hírtelevíziók vitaműsorait, ami nem véletlen. Ugyanis Magyarország miniszterelnöke a szomszédos ország területét használta rasszista fajelméleti fejtegetéseihez, Európa és Nyugat ellenes, Putyin háborúját mosdató érveléséhez. Mindebben pedig közreműködött a román kormány egyik pártja, az RMDSZ több magasrangú tisztségviselője, köztük a miniszterelnök-helyettes és mindhárom RMDSZ-es miniszter.

Ugyan a koalíciós pártelnökök és maga a kormányfő is külön-külön bírálták Orbán beszédét valamint Kelemen Hunor állásfoglalását,

a tusványosi szabadegyetem óta még nem került sor koalíciós egyeztetésre.

A koalíciós partnerek eddig nem kérték az RMDSZ távozását a kormányból, Klaus Johannis államfő is, “csak” arra szólította fel a magyar érdekképviseletet, hogy tisztázza az álláspontját a magyar kormányfő szerinte fajelméletre épülő kijelentéseiről, de kisebb pártok és több román véleményvezér egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy

az RMDSZ-nek távoznia kell a kormányból, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek pedig becsületbeli kötelessége lenne a lemondás.

Kelemen nemcsak azzal vívta ki a román média nemtetszését, hogy személyesen is részt vett a tusnádfürdői szabadegyetemen, ahol Varga Judit igazságügyi miniszterrel közös fellépésében a magyar kormány EU-ellenes sztereotípiáit hangoztatta, továbbá Orbán mosdatásában is tevékenyen szerepet vállalt.

A Népszava arról számolt be, hogy először a maszol.ro kolozsvári portálnak – amely az RMDSZ házilapja, egyik alapítványának a tulajdona – azt mondta, jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri jelenteni, hogy “Orbánban egy cseppnyi rasszizmus nincsen”. Hozzátette: a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan.

“Ha a szövegkörnyezetből kiragadunk egy mondatot, akkor bárkinél szinte bármit be lehet bizonyítani, én Platónnál is találok olyan mondatokat, hogy ha kiveszem a kontextusból, egyetlenegy ugrással bebizonyítom, hogy milyen rasszista vagy fasiszta volt ez a Platón”

— fogalmazott Kelemen, (aki azóta sem mutatta be azokat a bizonyos platóni mondatokat).

Az Agerpres nemzeti hírügynökségnek úgy reagált: értelmetlen azt magyarázni, ki miért tapsol egy rendezvényen és természetesnek nevezte, hogy “egy tusványosihoz hasonló eseményen

akkor is tapsolsz, ha egyetértettél, akkor is, ha nem”.

Kelemen álláspontja szerint nincs ok koalíciós válságra, továbbá közölte, Orbán tusnádi beszédétől sem hajlandó elhatárolódni az RMDSZ, amit pártként következmények nélkül megtehet, viszont a román kormány tagjaként már nem.

A román mértékadó média mindeddig sohasem követelte az RMDSZ távoltartását a kormányzattól, sőt, támogatta azt, a magyarországi támogatásokat sem piszkálgatta, de

Orbán tusványosi szereplése óta mindez megváltozott.

Úgy látják, a 2020. decemberi választások óta az újra kormányra kerülő magyar érdekképviselet ugyanis már nem az egykori EU-párti szemléletet, a progresszivitást, hanem

az Orbán-kormány zavaros eszméit képviseli a román kormányban.

Meghökkentést váltott ki az is, hogy a bukaresti kormánykoalíciós tárgyalások befejezése után Kelemen azonnal Budapestre repült Orbánnal egyeztetni. Majd miután RMDSZ képviselők beterjesztették a parlamentbe a lekoppintott magyar “gyermekvédelmi törvény” román változatát, a román demokratikus média, a helyiek, a Szabad Európa és a Deutche Welle és a Radio France International román szerkesztőségei egyaránt elkezdtek arról cikkezni, hogy

az RMDSZ “orbanizálja” Romániát.

Ugyan évek óta köztudott, de csak most figyeltek fel arra is, hogy RMDSZ vezetők által fémjelzett alapítványok kapnak kiugróan magas budapesti támogatást.

A g4media portál szerdán arról számolt be, hogy a Kelemen szülőfalujában, Csíkkarcfalván létrehozott hokiakadémiát működtető Mens Sana alapítvány elnöke Tánczos Barna miniszter, akinek alapítványa 925 millió forintot kapott arra, hogy intervenció kardiológiai központot hozzanak létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

Hogy mi lesz a koalíciós egyeztetés eredménye, azt egyelőre nem tudni. Annyi azonban talán megjósolható, hogy az RMDSZ nem fog elhatárolódni Orbántól, akkor sem, ha ez kormányzati pozícióiba kerül. Márpedig a magyar kormány támogatása bármennyire magas, az erdélyi magyar közösségek mindennapjait meghatározó fejlesztésekhez kevés. Az RMDSZ pedig már nem az a minden román párt által körbeudvarolt potenciális partner, mert uniós imidzse is romlik Orbán miatt.

(nepszava.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....