ORbán meglépte: máris szóltak egy iskolának, hogy készüljenek fel a fatüzelésre

Értesítették az igazgatót.

Fel kell mérniük a tankerületeknek, át lehet-e állni fatüzelésre az iskolákban, de az általunk megkérdezett igazgatók többsége csak a hírekből értesült erről.

A 444 megkereste az oktatásért felelős Belügyminisztériumot, hogy pontosan hogyan tervezik felmérni az átállás lehetőségeit, és mi lesz az iskolák feladata, de csak annyit írtak a lapnak, hogy továbbították a kérdést a Klebelsberg Központnak.

Eddig egyetlen intézményről tudni, ahol már

értesítették az igazgatót, hogy át kell állniuk fatüzelésre.

Eddig gáztartállyal fűtötték az épület egy részét, kezdésként ennek a töltöttségi szintjét kellett beküldenie a hivatalnak. Ezen kívül pelletkályhát használnak, vagyis részben eddig is fával, pontosabban fűrészporból, faforgácsból készült, préselt faanyaggal fűtöttek.

Vélhetően ilyen esetekre gondolhatott a Klebelsberg Központ, amikor azt írta az RTL-nek, hogy

számos iskolát gond nélkül át lehet állítani fatüzelésre.

A szaktárca korábban azt írta a tankerületi vezetőknek, hogy:

“Haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre való átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével. Nagyon fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek ellenőrzött, működőképes kéménnyel”.

A Klubrádió által közölt szövegből kiderül, hogy

a tankerületeknek ki kell tölteniük egy “szigorúan bizalmas” táblázatot is, ami nem került nyilvánosságra.

A szegedi önkormányzat által működtetett szeged.hu számításai szerint

legalább 10 millió, de akár 13-15 millió forintba is kerülhet fával kifűteni egy iskolát a téli hónapokban.

A 444 cikke egy ötezer négyzetméteres épületet vett alapul, ami Szegeden átlagosnak számít. Ebben az esetben három hónap alatt legalább 120 tonna fára lenne szükség, de a nagy belmagasság és a rossz nyílászárók miatt akár ennél is többre.

A szeged.hu 8-9 ezer forintos mázsánkénti árral számolt, így jött ki az alsó hangon tízmilliós költség, de a növekvő kereslet miatt ez még emelkedhet is. Kérdés, hogy a tűzifa exporttilalmával sikerül-e elkerülni a hiányt, és ha igen, hol tárolják majd az iskolák a rengeteg tüzelőt.

Mindezt tetézi, hogy vegyestüzelésű kazánból is hiány van, különösen nagy teljesítményűekből, mert bizonyos alkatrészeket nagyon nehéz beszerezni. Egy kazánforgalmazó cég vezetője a szeged.hu-nak azt mondta, legkorábban nyolc hónap múlva, vagyis márciusra tudna kazánt behozni, ha most érkezne a rendelés. Az erősebb kazánok 5-10 millió forintba kerülnek, ami szintén emelkedhet még.

Ha lenne is kazán, a beépítés, a kémények kialakítása további költségeket jelentene.

(444.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....