Nem akármilyen nemzetiségű gyár épül Debrecenben háromezer milliárd forintból

Folytatódik a keleti nyitás.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben — nyilatkozta az állami médiának Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken.

A cégnek csak Németországban van még akkumulátorgyára Európában.

A gyár 221 hektáron terül majd el, kilencezer munkahelyet hoz létre, és európai autógyártóknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani. A CATL közlménye megemlíti, hogy az új üzem közel lesz vevői néhány autógyárához, a Mercedeshez, a BMW-hez, a Stellantishoz és a Volkswagenhez.

Azt ígérik, a gyártás során megújuló energiákból származó villamosenergiát fognak használni, és “fontolóra veszik” a napenergiára épülő fejlesztéseket.

A debreceni gyár kapacitása 100 gigawattóra lesz. Palkovics László májusi parlamenti meghallgatásán a Telex tudósítása szerint azt mondta: Magyarország eltökélt az akkumulátorgyártás fejlesztése mellett, de “mindennek ára van”. Úgy véli, egy ilyen kapacitású gyár energiaigénye 800 megawatt, és óránként 1000 köbméter vízigénye van.

“Kérdés, hogyan tudjuk ezeket a szinteket csökkenteni”

— mondta Palkovics.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....