Történelmi esemény: Feljelentették és beidézik Orbán Viktort a tusványosi beszédében tett rasszista kijelentései miatt

Az ügyben már csak egy kérdés van.

Orbán Viktor július 23-án elmondott tusványosi “beszéde” továbbra is kitartóan kavarja fel az állóvizet. Ennek egyik következmény most az, hogy “rasszista és idegengyűlölő kijelentések” gyanújával egy bukaresti parlamenti képviselő, Alexandru Muraru feljelentést is tett a magyar kormányfő ellen Romániában — derül ki a Transtelex cikkééből.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke azt írta,

Orbán Viktor beszéde “olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a XX. században”.

Bár a magyar kormányfőt a nemzetközi jog szerint megilleti a diplomáciai immunitás, Alexandru Muraru arra hivatkozik, hogy Orbán vendégszereplése a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban nem tartozik a hatálya alá, mert nem hivatalos, hanem csak magánlátogatáson tartózkodott Romániában.

A feljelentésnek egyelőre az a következménye, hogy

Orbán Viktort beidézi a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD),

amelynek vezetője Asztalos Csaba a Transtelex kérdésére azt mondta, a CNCD történetében példa nélkül áll egy másik ország miniszterelnökének ilyen beidézése. Szerinte egyébként Orbán Viktort megilleti a diplomáciai immunitás, függetlenül attól, hogy magán vagy hivatalos látogatáson vesznek részt. Ez azért van így, mert ők egy másik ország szuverenitásának a képviselői.

“Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök »magánlátogatásán« a román állam biztosította számára a védelmet”

— emlékeztetett.

Asztalos Csaba elmondta, a CNCD először a nagykövetségen keresztül elküldi az idézést Orbán Viktornak és meghallgatja a feleket. Ezután összeül a CNCD bizottsága, és ha nem születik egyhangú döntés arról, hogy Orbán Viktort védi-e a diplomáciai immunitás, akkor többségi szavazattal döntenek a kérdésről. Ha kimondják, hogy a magyar kormányfő diplomáciai immunitást élvez, az eljárásnak vége, ellenkező esetben viszont véleményt fognak nyilvánítani és ítélni a tusványosi beszéd kifogásolt részeiről is. A CNCD döntése bírósági úton támadható lesz.

A magyar kormányfőnek egyébként sikerült hatalmas nemzetközi felháborodást keltenie a tusványosi beszédével, amelyben “kevert fajú világról” értekezett, továbbá arról is ejtett szót, hogy a Kárpát-medencében “egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

(transtelex.ro / nepszava.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....