Összeomlik a rendszer: Botrány: Részlegek bezárására készül az egyik legtekintélyesebb magyar

Online oktatásra térhet át a Természettudományi Kar.

Az energiakrízis, a növekvő rezsiárak és az állami támogatások csökkenése miatt takarékoskodásra kényszerülhet Magyarország legnagyobb egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), novembertől jövő év márciusáig a legnagyobb rezsikiadásokkal működő Természettudományi Kart (TTK) is bezárhatják, az oktatás online formában folytatódhat — értesült a Népszava.

A lap információi szerint a kar vezetése a napokban már kérte is az oktatókat, vizsgálják meg, hogy az egész éves, jelenlétet igénylő gyakorlati órákat, labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a szeptemberi-októberi időszakra. A végleges döntések a jövő héten születhetnek meg az ügyben.

A TTK egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, a dékán viszont “bele van kényszerítve”, hogy takarékoskodni kell a rezsiköltségeken. Bár a TTK nem az egyetem legnagyobb kara, itt zajlik a legtöbb laborigényes kutatás is, a kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek csaknem a felét teszi ki – amiben nagy szerepe van a korszerűtlen fűtéstechnikának is. Az ELTE az elmúlt tíz évben többször kért támogatást az államtól a fűtési rendszer korszerűsítésére, de pénzt egyszer sem kapott. Ha a TTK-t valóban bezárják fél évre,

a kutatási projektek jövője kérdésessé válhat.

Az ELTE kommunikációs osztályán nem cáfolták a lap állításait, csak annyit írtak, leghamarabb hétfőn tudnak pontos válaszokat adni. Keresték továbbá a felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot is, de eddig nem reagáltak a kérdésekre.

Pálfia Zsolt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, annyit meg tudott erősíteni, az ELTE-n valóban “hetek óta lebegtetik”, hogy valahogyan takarékoskodni kell majd, de konkrét döntésekről még nem tud.

“Az biztos, hogy az egyetem számára nem lesz könnyű a következő időszak, várhatóak olyan intézkedések, mint például

az online oktatásra történő átállás”

— mondta a szervezet alelnöke.

A TTK teljes bezárását nem tartja kivitelezhetőnek, különösen a kutatási projektek miatt, de mint fogalmazott, a mostani helyzetben “bármi” előfordulhat.

Nem ez az első alkalom, hogy az ország vezető egyeteme nehéz helyzetbe kerül. 2019-ben gazdasági okokból 250 millió forintos megtakarítást kellett végrehajtania a TTK-nak és a Bölcsészettudományi Karnak is, amit létszámleépítéssel voltak kénytelenek elérni. 2020-ban a koronavírus-járvány okozott nehézségeket, a kormány 155 milliárd forintot csoportosított át az egyetemek és főiskolák dologi kiadási keretéből a Járvány elleni Védekezés Központi Tartalékába, az ELTE kancellárja korábban fel is hívta az egyetem dolgozóinak a figyelmét, hogy

“megváltoznak a gazdálkodási lehetőségek”.

Az FDSZ alelnöke szerint különösen azok az intézmények voltak – és lesznek – nehéz helyzetben, amelyeket nem adtak át vagyonkezelő alapítványok kezébe. A 22 “modellváltó”, alapítványi egyetemnek ugyanis jelentős állami vagyont adott át a kormány, valamint törvényben rögzítette a következő öt évre szóló állami támogatás összegeit, összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forintot, amiből a nem alapítványi intézmények – mint az ELTE – kimaradtak. A napokban százmilliárdos költségvetési átcsoportosításokról is döntött a kormány, amelyből 12,5 milliárd forintot szintén az alapítványi egyetemek támogatására költenek.

(nepszava.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....