Ütött az utolsó óra: egy lyukas garast sem kap a kormány az EU-tól, ha most nem győzik meg őket

Nincs több esély.

Hétfőn éjfélkor

lejár a magyar kormány határideje,

hogy az Európai Bizottság számára biztosítsa a hazánknak szánt uniós források korrupciómentes felhasználását. Abban az esetben, ha az EB most sem találja kielégítőnek az Orbán-kormány indoklását, komoly pénzügyi szankciókra számíthat Magyarország.

A kabinetnek egy hónapja volt eljuttatnia a válaszát Johannes Hahn költségvetési biztos július 22-én kelt levelére, amelyben az EB aggályait fejezte ki a magyar korrupciós kockázatok miatt. A biztos a levelében azt is megírta, milyen korrekciós lépéseket várnak a kormánytól.

A kormány hetek óta tárgyal a Bizottsággal az uniós források kapcsán. Belső források szerint a kabinetnél fel sem merült, hogy nem adnak választ a felvetésekre; a válaszadást követően közlemény kiadását is tervezik.

A tárgyalások nem véletlenül zajlanak hetek óta zárt ajtók mögött, ugyanis ha Orbánék nem adnak megnyugtató válaszokat, az Európai Bizottság kérheti a Tanácstól a hazánknak járó források egy részének megtagadását. A Szabad Európa forrásai szerint

jelentős mértékű összegről van szó.

Kiszivárgott források szerint a közbeszerzések, az auditok, az európai költségvetések végrehajtása, az elszámolási eljárás, a monitoring, a transzparencia, a csalások megelőzése és a nagymértékű korrupció szúrja az EB szemét. Amennyiben nem sikerül megegyeznie a feleknek, minden bizonnyal zárolni fogják a források döntő részét.

(hvg.hu nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....