Botrányos államosítás: Kényszerítik Palkovicsék a vízközműcégeket, hogy “önként” adják át 43 milliárdos vagyonukat

Nem hatnak az észérvek.

Tolna megye központjában Szekszárdon még nem döntöttek, de a kisebb települések önkormányzatai már meghozták a döntést, sorban mondanak le a több mint

43 milliárdos vagyonnal

rendelkező, közös tulajdonú vízközműcégről, hogy átadják azokat az államnak.

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. több mint 50 Tolna megyei településen szolgáltatja a vizet a lakosságnak, és ők felelnek a szennyvíz elvezetéséért is.

A cégnek az önkormányzatok voltak a tulajdonosai, egészen mostanáig.

A tulajdonosok próbálták elkerülni a tavaly

2,7 milliárd forintos

rekordbevétel mellett 121 ezer forintos nyereséget produkáló E.R.Ö.V. államosítását, érveik azonban lepattantak az állami döntéshozókról.

A kényszerhelyzetben meghozott „önkéntes” átadás után a cég az állami Nemzeti Vízművek Zrt. fennhatósága alá kerül majd, másik harminc hasonlóan súlyos pénzügyi helyzetben lévő önkormányzati vízszolgáltatóval együtt.

Azt azonban még nem tudni, hogyan fog pontosan megvalósulni az átadás.

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok szerint az E.R.Ö.V. menedzsmentje július közepén, azaz röviddel a gáz és az áram rezsicsökkentett árának végét jelentő kormányzati bejelentések után Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordult segítségért.

A cégvezetés azzal érvelt, hogy az E.R.Ö.V. a kormány rezsicsökkentési politikájával 2013 óta fenntartott hatósági vízdíjak ellenére soha sem volt veszteséges, kötelezettségeit mindig teljesítette, de az elektromos áram díjának „horrorisztikus emelkedése” miatt most tényleg szüksége lenne az állam támogatására,

egész pontosan 880 millió forintra.

A cég emlékeztette a minisztert, hogy míg ők éveken át nyereségesen tudtak működni, más állami tulajdonú vízközműcégek milliárdokat kaptak az államtól működésük támogatására.

Az érvek nem hatották meg Palkovicsot, a tolnai vízközműcégnek a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) válaszolt. A levélben

nem volt szó pénzügyi támogatásról,

csupán azt írták le részletesen, hogyan adhatják át a céget és a vagyonát.

Hivatalosan integrációs eljárásnak hívják ezt az elmúlt években elindított kormányzati programot, amellyel lehetővé tették a rezsicsökkentés miatt megroppant vízközműcégek állami átvételét.

Sok érintett egyébként attól tart, hogy a kormány csak az integrációs folyamat, vagyis az államosítás lezárultáig hagyja érintetlenül a vízdíjat, később azonban itt is

eltörli a hatósági árakat.

A magasabb vízdíj újra rentábilissá teheti a vízközműcégek működését, de az már az új tulajdonosok számára jelent majd könnyebbséget.

(via 24.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....