FRISS: Beperelték Magyarországot az Európai Emberi Jogi Bíróságon - elképesztő mi miatt

A döntés után radikális lépésekre kényszerül a kormány.

Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé portugál fiatalok a 33 országgal szemben indított pert — írja a hvg.hu.

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, többször fordul elő aszály, emberek milliói szenvednek az éghajlatváltozás miatt.

Ezt elégelte meg hat portugál fiatal, akik 2020 szeptemberében

több mint 30 országgal

szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) képviseli, 10 ügyvédből álló csapat segíti az ügyet, amit közönségi finanszírozásnak köszönhetően tudtak bíróságra vinni.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén — válaszolta a HVG megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

Ennyi államnak még soha nem kellett megvédenie magát egyetlen nemzetközi bíróság vagy testület előtt sem: az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország.

A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat, ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd,

hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.

A felperesek az ügy során azt szeretnék elérni, hogy az államok járuljanak hozzá a globális kibocsátások csökkentéséhez határaikon belül és azon túl.

(via hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....