Durvul a helyzet: A 480 forintos tankolás megszüntetéséről ír az Orbán-kormány volt helyettes államtitkára

Ez még hiányzott a százezres gázszámlák mellé.

Ha a Barátság kőolajvezeték leállítása után nem fog érkezni olaj az Adria olajvezetéken Magyarországra, akkor a kormánynak meg kell szüntetnie a 480 forintos benzinárat, mivel üzemanyag-import nélkül hatalmas hiány alakulhat ki — írta kedden Holoda Attila energiapiaci szakértő, aki a második Orbán-kormány idején a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára volt.

A Facebook-bejegyzésben Holoda röviden összegezte a helyzetet:

Augusztus 4-én leállt a Barátság vezeték déli ága, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz nyers kőolajjal. Az orosz szállítóvállalat, a Transznyeft a szankciók miatt nem tudta átutalni a Gazprombankon keresztül a tranzitdíjat az ukránoknak, ezért Ukrajna leállította a forgalmazást a csővezetéken.

A százhalombattai Dunai Finomítót egy már régóta esedékes karbantartás miatt részlegesen leállították, így a magyar finomító amúgy is csak a teljesítményének nagyjából 60 százalékát tudja nyújtani.

Az importőr üzemanyag nagykereskedők továbbra sem hajlandók az ársapkával rögzített 480 Ft/l áron behozni üzemanyagot az országba, hiszen az veszteséges lenne számukra.

Az áprilisi műszaki baleset miatt továbbra is áll az OMV schwechati finomítója.

Másfél hete a cseh UniPetrol egyik finomítójában következett be műszaki baleset, amely szintén a közép-európai üzemanyag ellátókapacitás szűkülését eredményezte.

Holoda értékelése szerint a turisztikai szezon, valamint a nyári mezőgazdasági munkák közepette a Molnak főhet a feje, hogy hogyan lesz képes biztosítani az üzemanyag-ellátást. Holoda szerint kérdéses, hogy hozzányúl-e a magyar kormány a stratégiai nyersolaj-készlethez.

Ez 90 napra elegendő, nagyjából 640 ezer tonna feldolgozásra váró, többnyire orosz nyers olajat jelent.

A szükséges mennyiség leszállítására alkalmas lenne a korábban nagy vitákat kiváltó Adria-vezeték, amely a tengeri szállítással érkező nyers kőolaj szállítását teszi lehetővé az Adria és Százhalombatta, valamint Pozsony között. Ehhez azonban az is kell, hogy érkezzen az adriai kikötőbe a tengeren kőolaj. A vezeték kapacitása névlegesen is évi 10 millió tonna, azaz elegendő szállítókapacitás volna, ha lenne mit szállítani rajta.

A szakértő szerint ha a helyzet nem rendeződik egyhamar, akkor

“a fenti lehetőségeken túl a magyar kormánynak újabb »választási kampányelemét« kell lenulláznia, mert

meg kell szüntetnie a benzin ársapkát, mivel üzemanyag import nélkül, hatalmas hiány alakulhat ki!

Ehhez viszont az kell, hogy a külföldi nagykereskedőknek megérje behozni Magyarországra az üzemanyagot”.

A szakértő szerint még enélkül is komoly fennakadásokra lehet számítani az üzemanyag-ellátásban. Az ilyenkor törvényszerű pánikfelvásárlások erre még rá is tehetnek, ami a korlátozott kiszolgálás (5-10-20-50 liter naponta) miatt már most is hatalmas vitát okoz egyes benzinkutakon.

“Márpedig, ha az emberek mozgásukban – saját hibájukon kívül -korlátozódnak, az össznépi felháborodást eredményezhet (mégis csak fontos dolog a szabadság, ugye?). Akár még egyes embereknek a tengerparti szabadságát is idő előtt megszakíthatja az országos káosz”

— írta Holoda Attila.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....