Nem akárki kongatta meg a vészharangot: Nem lát olyan forgatókönyvet, amelynek Európa nyertese lenne

A reményben bízik a miniszter.

Gulyás Gergely a nagykanizsai önkormányzat augusztus 20-ai megemlékezésén beszélt arról, hogy Szent István viharos, nehéz és ellentmondásos korban államot alapított és országot épített, amely – mint mondta – kiállta az idők próbáját.

Az emlékezés a szövetség megerősítése őseinkkel; ha felismerjük, hogy örökösök vagyunk, van mit folytatnunk, fel tudjuk fedezni ennek az évezrednek a tapasztalatait, és különösen azt, amit a jövőbe átvinnünk érdemes — mondta a kancelláriaminiszter .

Törvénykönyve történeti alkotmányunk alapja, az általa felállított vármegyerendszer nevében is folytonosan – 70 esztendőtől eltekintve – mindig a kor szellemének megfelelően szolgálta a helyi közösségeket — mondta.

“Szent Istvánnak hatalmas szerepe volt az egyházmegyék megszervezésében, a templomok megépítésében, a kereszténység felvételében, amelyből egyszerre fejlődött ki a magyar és ennek köszönhetően európai kultúránk. Neki köszönhetjük, hogy Magyarország részt vett a keresztény Európa létrehozásában, amelynek egy évezrede részese,

»még akkor is, ha annak pajzsaként sokszor tűnt úgy, hogy messze került tőle és elpusztul az idegenek csapásai alatt«”

— fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta: Szent István életművéből és politikai hagyatékából ezer esztendeje élünk mindannyian, “akiknek a magyar állam otthont, házat, hazát jelent. Amikor közösen emlékezünk az ország születésére, akkor Szent István öröksége azt jelenti, hogy ma is összetartozunk, mindenkinek otthona ez az ország, aki szüleitől kapta vagy akár maga választotta hazáját”.

“Az elmúlt évezredben a magyar állam elég erős volt ahhoz, hogy túlélje a tatár, a török és a szovjet országdúlást, azokat a századokat, amikor Magyarország sorsáról nem Magyarországon döntöttek, túlélte Trianont,

ezért “»jó okunk van azt remélni, hogy a jelen nehézségei által állított akadályokat is sikerrel leküzdjük«”

— mondta.

Értékelése szerint “egy másik ország államiságát fenyegető háború a szomszédunkban, évtizedek óta nem látott pénzromlás a világban mindenütt, elszabadult energiaárak, gyökeresen átalakuló világpolitikai viszonyok, amelyekről annyit biztosan mondhatunk, hogy

nem látunk olyan forgatókönyvet, amelynek Európa nyertese lenne”.

“Szent István öröksége utat mutat, mert az általa alkotott építmény »túlélt, védelmezett, teret biztosított«, még akkor is, ha az épület feletti rendelkezési jogot el akarják vitatni a benne élőktől, ha időnként egy része kigyullad és újra kell építeni, ha megcsonkították, vagy ha időnként társbérletre kényszerítették a lakóit, akiket a vendégszeretetük ellenére újabban »jogcím nélküli lakáshasználók befogadására akarnak kényszeríteni«”

— mondta Gulyás Gergely.

(MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....