Az eddigi legdurvább üzenet jött Orbánnak külföldről: A magyar kormányt talán nem zavarná, hogy...

Feszült a helyzet.

“Azt az érvelést, hogy Ukrajnának nem kellene fegyverekkel segíteni, mert az csak elnyújtja a konfliktust, nagyon hamisnak tartom” — jelentette ki Martin Klus a szlovák külügyminisztérium államtitkára a Napunk szlovákiai magyar portálnak.

Az interjúban az államtitkár élesen bírálta a magyar kormánynak az Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatos álláspontját, miszerint Budapest elutasítja, hogy fegyverrel segítse Kijevet.

“Ez a gondolat teljes mértékben párhuzamban van a Kreml propagandájával”

— fogalmazott a katonai segítségnyújtás elutasításával kapcsolatban.

Szintén megdöbbentőnek tartja, hogy – mint fogalmaz -, azt olvassa a magyar politikai vezetőktől, Ukrajnának, az oroszokkal való kiegyezés érdekében, le kellene mondania területe egy részéről.

“Többen ezen vezetők közül még mindig vallják Trianon igazságtalanságát, s milyen nehezen békélnek meg azzal, hogy szétesett a történelmi Magyarország”

— tette hozzá Klus.

Az államtitkár a katonai segítség elutasítását, vagy Ukrajna területi integritásának feladását olyan veszélynek tartja, amely Közép-Európát is fenyegetné, hiszen szerinte ez ebben a régióban “dominó-effektust indíthat el”. Klus abban bízik, hogy azok a politikai szereplők, akik ilyen kijelentéseket tesznek, ezt valójában nem gondolják komolyan.

Kijelentette: Szlovákia számára nem fogadható el a konfliktus semmilyen más lezárása, minthogy az oroszok kivonulnak a megszállt területekről. “Tehát, hogy az utolsó orosz megszálló is elhagyja az ukrán területet, beleértve Donbaszt, Luhanszkot és a Krímet” — mondta, és elítélte, hogy a szlovák politikai elit egy része is magáévá tette az oroszok narratíváit. Robert Fico, a jelenleg ellenzékben lévő Smer vezetője például Orbán Viktort méltatta, mert szerinte “túljárt” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eszén.

A szlovák államtitkár arról is beszélt, a Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot magában foglaló Visegrádi Együttműködés (V4), most lényegesen kevésbé politikai szervezet, és sokkal inkább egy olyan szövetség, mely a puha diplomácia különböző típusaival próbálkozik. Szerinte a V4-nek elkerülhetetlenül át kell mennie egy transzformáción. Úgy látja, az informális államszövetségnek fel kell adnia, a politikai dimenzióját és ehelyett a polgárok, vagy a szomszédos országok lakosságának életével kell foglalkozna.

“S ha Orbán Viktor miniszterelnök úgy gondolja, hogy Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország valamilyen módon fedezi majd őt az EU-val való aktuális csörtéiben, az egy meglehetősen idealista elképzelés. Nekünk is viszonylag egyértelmű álláspontunk van a jogállamiság vagy a szólásszabadság és az újságírók védelme kérdésében.

Nem titkoljuk, hogy bizonyos kérdésekben egyszerűen nem értünk egyet a V4-ben”

— jelentette ki Klus.

Mikuláš Dzurinda korábbi szlovák miniszterelnökkel a szlovákiai magyar lap a nyáron készített egy interjút. Dzurinda amellett, hogy nem zárta ki, visszatér a szlovák politikai életbe, kijelentette, szerinte

Orbán Viktor részéről “svindli”, amikor a magyar államfő a V4-et igyekezte a németek és a franciák alternatívájaként megfogalmazni.

Az államtitkárral készült beszélgetésben szó volt még, arról is, hogy a magyar kormány, a szlovák külügy tiltakozása miatt, visszatáncolt attól, hogy jelentős mennyiségű termőföldet vásároljon Szlovákiában.

(napunk.dennikn.sk / szabadeuropa.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....