van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2021-03-04
< ugrás a legfrissebb hírekhez

A kulturális alap könnyűzenei zsűrije magának és a haveroknak is kiosztott pár milliót

Megjelentek a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alá tartozó Könnyűzene Kollégiumának döntései az alkotói támogatásokról, amelyekkel a zenészeket új alkotások és projektek elkészítésében segítik. Legalábbis papíron, mert a kollégiumi tagok láthatóan előnyben részesítették a saját projektjeiket és szervezeteiket. Az Ismerős Arcok frontembere például csak nemrég lett tagja a kollégiumnak, de már megítélte a támogatást a saját zenekarának.

Az NKA honlapján olvasható eredményben látszik, hogy 2 millió forintot lehetett maximum megpályázni, amit aztán a kollégium tagjai bíráltak el. Ők a következők:

Póka Egon zenész, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetője,
Galambos Nándor, az Ismerős Arcok zenekar alapítója,
Kisszabó Gábor, az Első Emelet zenekar vezetője,
Spiegelhalter László, Vácrátót fideszes polgármestere, Spigiboy néven ismert DJ,
Tóth Szabolcs, a Sugarloaf zenekar gitárosa, illetve
Zsoldos Béla jazz-zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.


A pályázati eredményről szóló táblázatban csillaggal jelölték azokat a nyerteseket, ahol összeférhetetlenség van a zsűri egyik tagja és a pályázó között. A honlapon azt írják, hogy

egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt.

A több száz nyertes pályázat között hét olyannak ítéltek meg pénzt, amelyet külön jelöltek a tagok összeférhetetlensége miatt:

A StudioArt Egyesület négy pályázaton összesen 2,88 millió forint támogatást kapott. Mind a négyszer a StudioArt Ensemble zenekar nyert, méghozzá Szulák Andrea két koncertjére, Vastag Tamás Sinatra-estjére és a Studio11 Eveningas nevű klubkoncertsorozatra. (Egyébként Szulák Andreát nagyon kedvelheti az NKA, mert összesen öt nyertes pályázat is az ő nevéhez köthető.)
Tuboly László 1 millió forintot kapott egy Sugarloaf-koncertre Dunaharasztiban.
A Tűzkerék Alapítvány szintén 1 millió forintot kapott, hogy Eszergom-Kertvárosban tarthassanak Ismerős Arcok-koncertet.
A GrundRecords kiadó pedig 950 ezer forintot nyert az Éberálom című dupla album kiadására.


Egy 2016-os jelenléti ív szerint a zsűri egyik tagja, Zsoldos Béla pártoló tagja a StudioArt Egyesületnek, amely az egyik legtöbb támogatási pénzt kapta összesen a teljes pályázaton.A zsűri másik tagja Tóth Szabolcs, akinek ugyan nem a zenekara kapta az 1 millió forintot, de a pénzből az ő koncertjüket valósítják majd meg Dunaharasztiban. Az összeg azért is érdekes, mert a Sugarloaf zenekar a kilencvenes évek óta nem igazán része a magyar könnyűzenei vérkeringésnek, az elmúlt 10 évben összesen két albumot adtak ki, és gyakorlatilag láthatatlanok a magyar fesztiválpiacon. Az 1 millió forint úgy gyanúsan kiemelkedő összeg, hogy egy zenei piacon ennyire inaktív produkció gázsija pár százezer forint lehet csak, és – ahogy egy forrásunk fogalmazott – piaci alapú koncerteket már rég nem csinálnak.

Hozzá kell tenni, hogy bőven akad olyan előadó és zenekar, akik ténylegesen aktívak és keresettek a magyar zenei piacon, és a nyertes pályázók közé kerültek. Az viszont sokadik olvasás után sem derül ki, hogy mi lehetett az átfogó koncepció, amikor ugyanúgy egy-egy millió forintot kapott a fesztiválpiacon abszolút keresettnek számító Ivan and the Parazol vagy a Bohemian Betyars, mint mondjuk Bársony Bálint a „Hangutazók – Indulj el! című lemezének binaurális újrakiadására” vagy a Neo zenekar az új albumának hangfelvételére úgy, hogy az internet szerint a zenekar 10 éve nem hozott ki semmi új zenét, és csak elvétve lépnek fel, ha egyáltalán.

Ismerős arcok tűnnek fel a nyertesek között

Különösen érdekes Galambos Nándor esete. Galambos nemrég lett a Könnyűzene Kollégiumának a tagja, bár erről az NKA igyekezett hallgatni. Ebben közrejátszhat az is, hogy az Ismerős Arcok a NER-holdudvar egyik kedvenc zenekarává nőtte ki magát az elmúlt években, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszer – aki alá az NKA is tartozik – 2020 szeptemberében például 20 millió forintot adott saját hatáskörből (tehát pályáztatás nélkül) a zenekarnak, hogy klipeket készítsenek. Ráadásul az Ismerős Arcok nemrég – szintén Káslertől – megkapta a Máté Péter-díjat, amely az illetményalap háromszorosa, nyugdíj-hozzájárulással is jár, illetve ezután a díjazottat kiváló vagy érdemes művész díjra is fel lehet terjeszteni.

Ezt a díjat több NKA-tag is megkapta az elmúlt években, mint Dósa Richárd, azaz Ricsi Pí az Animals Cannibalsből, vagy Póka Egon, aki most kollégiumi tag. Hogy mennyire a tagság számít és az ismeretség számít, jól mutatja, hogy amíg az Animal Cannibalsből csak az a tag lett Máté Péter-díjas, aki az NKA-nak dolgozott, addig az Ismerős Arcok minden tagja megkapta a havi pénzbeli juttatással járó díjat.

Az Ismerős Arcokkal való kormányzati kivételezés egyébként jól illeszkedik a Fidesz kultúrharcába, amely egy ideje betört a kulturális támogatások elosztásába is. Olyannyira, hogy két éve Kásler egy szkinhedzenekar koncertjét támogatta állami pénzzel Erdélyben.

Az Ismerős Arcok most majdnem 2 millió forintot nyert két külön pályázatra, bár technikailag a pénzt nem a zenekar kapja direktben, hanem egyik esetben egy esztergomi koncertszervező, a másik esetben pedig a GrundRecords nevű kiadó. Utóbbi honlapján az Ismerős Arcok a kiemelt zenekarok között szerepel, és a kiadó csak ezen a pályázaton összesen hétszer nyert pénzt:

800 ezer forintot a Sakk Matt zenekar archív koncertfelvételének kiadására LP-n,
950 ezret az Omega Égi jel című lemezének újrakiadására dupla LP-n,
950 ezret Hobo Hé, magyar Joe! című albumának kiadására dupla LP-n,
550 ezret a Pokolgép Metálbomba című albumának újrakiadására LP-n,
950 ezret az Ismerős Arcok már említett dupla lemezére,
950 ezret az Omega Testamentum című lemezének kiadására dupla LP-n, illetve
800 ezret a P.Mobil És? című albumának kiadására LP-n bónuszfelvétellel.


Ahogy a felsorolásból látszik, a kiadó több mint 6 millió forint támogatást kapott arra, hogy többek között már korábban felvett lemezeket adjanak ki újra, illetve olyan zenekarok albumjaira, akik évtizedek óta a pályán vannak.Nem minden összeférhetetlenséggel volt gondjuk

Az is érdekes, hogy például Póka Egon közvetlen környezetéből is kerültek ki nyertesek. Egymillió forintot kapott például Tornóczky Ferenc id. Tornóczky Ferenc emlékének állított könnyűzenei hangfelvételek elkészítésére és az album terjesztésének elősegítésére. Az ifjabb és az idősebb Tornóczky is a Póka által vezetett Kőbányai Zenei Stúdió oktatója, a fiatalabbik tanszékvezető. Szintén egymillió forintot kapott Szakadáti Mátyás, hogy elkészítse a Mattset zenekar harmadik nagylemezét és az utómunkát.

Hiába jelezték több helyen az összeférhetetlenséget, itt ez elmaradt, pedig Szakadáti nem mellesleg Póka Egon veje.

A pályázatokat elbírálók közül szintén nem jelölték összeférhetetlenséggel a „Solaris együttes Colossus munkacímmel tervezett új zeneanyagának hangfelvételeire” adott 1 millió forintot, pedig a Wikipédia-oldala szerint Kisszabó Gábor 1995 óta a zenekar basszusgitárosa.

Két pályázattal nyert fél-fél millió forintot Szűcs Gábor is, vagyis Little G blueszenész, akinek életéről Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetője tervezett annak idején könyvet írni, illetve Szűcs részt vett a meglehetősen egyoldalúan lebonyolított klubtámogatási pénzek megítélésében is az NKA részéről. Little G két kislemez elkészítésére kapott 1 millió forintot. Nem ő az egyetlen, aki az említett klubtámogatásos ügyben részt vett, és most pénzt kapott az NKA-tól is. Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) Előadó-művészeti Főosztályának vezetője, Ragány Misa szintén egymillió forint közpénzt kapott A világ! című album hangfelvételének elkészítésére.

A kormánnyal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló Nagy Feró sem maradt ki a szórásból, a Beatrice 1 millió forintot kapott arra, hogy koncertezhessen, és további 800 ezret lemezmegjelenésre. Két nyertes pályázaton keresztül 1,6 millió forint jutott az Anna and the Barbies zenekarnak is (turnéra és dalfelvételre), amelynek menedzsere a Demeter Szilárdék által indított PIM-magazin egyik műsorvezetője volt az induláskor.Utolsó pénzosztás a távozás előtt

Egyáltalán nem véletlen, hogy ennyire furcsán alakult a pénzosztás, hiszen ebben az összetételben a kollégiumi tagok már nem fognak pályázati pénzekről dönteni. A mostani döntésekben részt vevő tagok közül egyedül Galambos Nándor marad a Könnyűzene Kollégiumának a tagja, a többieket februárban leváltják. Ez alapján nem nehéz arra következtetni, hogy a többiek amolyan utolsó lehetőségként még kiszórták a saját érdekeltségeiknek és ismerőseiknek a maradék pályázati pénzt, mielőtt át kell adniuk a helyüket másnak. Az említett kollégium tagokat az alábbi személyek váltják a jövőben:

Bíró Zsolt (DRED) zeneszerző, szövegíró, DJ, producer, a Dred&Doris együttes vezetője;
Maróthy Zoltán zenész, zenetanár, az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió szakmai igazgatóhelyettese (kinevezése 2021. február 15-től hatályos);
Gayer Ferenc Máté Péter-díjas jazz nagybőgőművész, a Budapest Ragtime Band zenekarvezetője, az MMA nem akadémikus tagja;
Brandenburg Máté zeneszerző, producer, az Anima Soni zenekar alapítója;
Muraközy Péter rendezvényszervező, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, a VOLT és a Strand fesztivál programigazgatója és a Balaton Sound társalapítója, a Veszprémi Expresszó és a Budapesti Akvárium Klub társtulajdonosa;
és marad a már említett Galambos Nándor Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző, az Ismerős Arcok alapító-vezetője.


Brandenburgot, Galambost és Muraközyt miniszeri hatáskörben nevezték ki. Muraközy szintén benne volt a klubtámogatásokat elbíráló bizottságban, és megszavazta többek között, hogy az az Akvárium Klub és Expresszó is támogatásban részesüljön, amelyeknek ő tulajdonosa vagy társtulajdonosa.Az NKA környékén egyébként új időszámítás kezdődhet, hiszen Lőrinczy Györgyöt a korábbi fideszes 3. kerületi polgármester, Bús Balázs váltja az NKA alelnöki posztján. A váltás azért lesz érdekes, mert ugyan Lőrinczy áprilisig az NKA kötelékében marad tanácsadóként, de a szervezetre belülről rálátó forrásaink szerint

éppen Lőrinczy volt az, aki a nagy szélsőjobboldali kultúrharcban igyekezett valamiféle egészséges egyensúlyt találni a Kásler- vagy éppen Szakács Árpád-féle mélymagyar, nemzeti rocker vonal és a ténylegesen támogatásra érdemes magyar zenészek között.

Nem véletlen, hogy az Ismerős Arcok vagy a Romantikus Erőszak szkinhedzenekar is egyenesen Káslertől kapott milliós támogatásokat az elmúlt években, nem pedig hivatalos kollégiumi pályázatokon keresztül.


telex
Ezt olvassa mindenki:
Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt - hihetetlen lista  
Deutsch Tamás angol tudásával reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból: That’s it.  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Elképesztő mit írt Orbán fotója alá egy magyar képviselő - leakarják mondatni
Egy képviselő azt kívánta, hogy Orbán Viktort ebolával oltsák be
Gyurcsány most keményen beleszállt Orbánba: miért hinnénk el Orbánéknak, hogy...
Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói
Csak így most megfordulni nem lehet a szűk utcában. A terület az alapítvány tulajdona. Lezá...
Orbán most már nem fogta vissza magát, durva levelet küldött a Néppártnak
Orbán Viktor levelet küldött Manfred Webernek, miután a Fidesz úgy döntött: a Fidesz európai...
A szlovák államfő az orosz vakcináról: Ez nem bátorság vagy diplomáciai siker, hanem lemondás a szabályokról
A szlovák államfő bírálja a Szputnyik V beszerzését, közben Prágában fontolgatják az oros...
Nem talált semmi gyanúsat a rendőrség Orbán apjának bányacégével kapcsolatban
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem indult nyomozás Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. ügyében, dacára annak, hogy az utóbbi években a Dire...
  
Ovis lúzer, rohadt narancs és lecsúszás az ereszcsatornán - az idei legdurvább politikai nap
Kemény szavakkal illették a Fideszt az ellenzéki politikusok azután, hogy kétéves felfüggesztési cécó után a kormánypárt ma kilépett az Európai Néppártból. - Szó nincs Európa er...
  
Elképesztő sport beruházás indul - A Mészáros család cége kapta a lehetőséget
Bruttó 2,3 milliárd forintos ajánlatával nyerte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által a telki edzőközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc és családja c...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

A kulturális alap könnyűzenei zsűrije magának és a haveroknak is kiosztott pár milliót

Megjelentek a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alá tartozó Könnyűzene Kollégiumának döntései az alkotói támogatásokról, amelyekkel a zenészeket új alkotások és projektek elkészítésében segítik. Legalábbis papíron, mert a kollégiumi tagok láthatóan előnyben részesítették a saját projektjeiket és szervezeteiket. Az Ismerős Arcok frontembere például csak nemrég lett tagja a kollégiumnak, de már megítélte a támogatást a saját zenekarának.

Az NKA honlapján olvasható eredményben látszik, hogy 2 millió forintot lehetett maximum megpályázni, amit aztán a kollégium tagjai bíráltak el. Ők a következők:

Póka Egon zenész, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetője,
Galambos Nándor, az Ismerős Arcok zenekar alapítója,
Kisszabó Gábor, az Első Emelet zenekar vezetője,
Spiegelhalter László, Vácrátót fideszes polgármestere, Spigiboy néven ismert DJ,
Tóth Szabolcs, a Sugarloaf zenekar gitárosa, illetve
Zsoldos Béla jazz-zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.


A pályázati eredményről szóló táblázatban csillaggal jelölték azokat a nyerteseket, ahol összeférhetetlenség van a zsűri egyik tagja és a pályázó között. A honlapon azt írják, hogy

egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt.

A több száz nyertes pályázat között hét olyannak ítéltek meg pénzt, amelyet külön jelöltek a tagok összeférhetetlensége miatt:

A StudioArt Egyesület négy pályázaton összesen 2,88 millió forint támogatást kapott. Mind a négyszer a StudioArt Ensemble zenekar nyert, méghozzá Szulák Andrea két koncertjére, Vastag Tamás Sinatra-estjére és a Studio11 Eveningas nevű klubkoncertsorozatra. (Egyébként Szulák Andreát nagyon kedvelheti az NKA, mert összesen öt nyertes pályázat is az ő nevéhez köthető.)
Tuboly László 1 millió forintot kapott egy Sugarloaf-koncertre Dunaharasztiban.
A Tűzkerék Alapítvány szintén 1 millió forintot kapott, hogy Eszergom-Kertvárosban tarthassanak Ismerős Arcok-koncertet.
A GrundRecords kiadó pedig 950 ezer forintot nyert az Éberálom című dupla album kiadására.


Egy 2016-os jelenléti ív szerint a zsűri egyik tagja, Zsoldos Béla pártoló tagja a StudioArt Egyesületnek, amely az egyik legtöbb támogatási pénzt kapta összesen a teljes pályázaton.A zsűri másik tagja Tóth Szabolcs, akinek ugyan nem a zenekara kapta az 1 millió forintot, de a pénzből az ő koncertjüket valósítják majd meg Dunaharasztiban. Az összeg azért is érdekes, mert a Sugarloaf zenekar a kilencvenes évek óta nem igazán része a magyar könnyűzenei vérkeringésnek, az elmúlt 10 évben összesen két albumot adtak ki, és gyakorlatilag láthatatlanok a magyar fesztiválpiacon. Az 1 millió forint úgy gyanúsan kiemelkedő összeg, hogy egy zenei piacon ennyire inaktív produkció gázsija pár százezer forint lehet csak, és – ahogy egy forrásunk fogalmazott – piaci alapú koncerteket már rég nem csinálnak.

Hozzá kell tenni, hogy bőven akad olyan előadó és zenekar, akik ténylegesen aktívak és keresettek a magyar zenei piacon, és a nyertes pályázók közé kerültek. Az viszont sokadik olvasás után sem derül ki, hogy mi lehetett az átfogó koncepció, amikor ugyanúgy egy-egy millió forintot kapott a fesztiválpiacon abszolút keresettnek számító Ivan and the Parazol vagy a Bohemian Betyars, mint mondjuk Bársony Bálint a „Hangutazók – Indulj el! című lemezének binaurális újrakiadására” vagy a Neo zenekar az új albumának hangfelvételére úgy, hogy az internet szerint a zenekar 10 éve nem hozott ki semmi új zenét, és csak elvétve lépnek fel, ha egyáltalán.

Ismerős arcok tűnnek fel a nyertesek között

Különösen érdekes Galambos Nándor esete. Galambos nemrég lett a Könnyűzene Kollégiumának a tagja, bár erről az NKA igyekezett hallgatni. Ebben közrejátszhat az is, hogy az Ismerős Arcok a NER-holdudvar egyik kedvenc zenekarává nőtte ki magát az elmúlt években, Kásler Miklós emberierőforrás-miniszer – aki alá az NKA is tartozik – 2020 szeptemberében például 20 millió forintot adott saját hatáskörből (tehát pályáztatás nélkül) a zenekarnak, hogy klipeket készítsenek. Ráadásul az Ismerős Arcok nemrég – szintén Káslertől – megkapta a Máté Péter-díjat, amely az illetményalap háromszorosa, nyugdíj-hozzájárulással is jár, illetve ezután a díjazottat kiváló vagy érdemes művész díjra is fel lehet terjeszteni.

Ezt a díjat több NKA-tag is megkapta az elmúlt években, mint Dósa Richárd, azaz Ricsi Pí az Animals Cannibalsből, vagy Póka Egon, aki most kollégiumi tag. Hogy mennyire a tagság számít és az ismeretség számít, jól mutatja, hogy amíg az Animal Cannibalsből csak az a tag lett Máté Péter-díjas, aki az NKA-nak dolgozott, addig az Ismerős Arcok minden tagja megkapta a havi pénzbeli juttatással járó díjat.

Az Ismerős Arcokkal való kormányzati kivételezés egyébként jól illeszkedik a Fidesz kultúrharcába, amely egy ideje betört a kulturális támogatások elosztásába is. Olyannyira, hogy két éve Kásler egy szkinhedzenekar koncertjét támogatta állami pénzzel Erdélyben.

Az Ismerős Arcok most majdnem 2 millió forintot nyert két külön pályázatra, bár technikailag a pénzt nem a zenekar kapja direktben, hanem egyik esetben egy esztergomi koncertszervező, a másik esetben pedig a GrundRecords nevű kiadó. Utóbbi honlapján az Ismerős Arcok a kiemelt zenekarok között szerepel, és a kiadó csak ezen a pályázaton összesen hétszer nyert pénzt:

800 ezer forintot a Sakk Matt zenekar archív koncertfelvételének kiadására LP-n,
950 ezret az Omega Égi jel című lemezének újrakiadására dupla LP-n,
950 ezret Hobo Hé, magyar Joe! című albumának kiadására dupla LP-n,
550 ezret a Pokolgép Metálbomba című albumának újrakiadására LP-n,
950 ezret az Ismerős Arcok már említett dupla lemezére,
950 ezret az Omega Testamentum című lemezének kiadására dupla LP-n, illetve
800 ezret a P.Mobil És? című albumának kiadására LP-n bónuszfelvétellel.


Ahogy a felsorolásból látszik, a kiadó több mint 6 millió forint támogatást kapott arra, hogy többek között már korábban felvett lemezeket adjanak ki újra, illetve olyan zenekarok albumjaira, akik évtizedek óta a pályán vannak.Nem minden összeférhetetlenséggel volt gondjuk

Az is érdekes, hogy például Póka Egon közvetlen környezetéből is kerültek ki nyertesek. Egymillió forintot kapott például Tornóczky Ferenc id. Tornóczky Ferenc emlékének állított könnyűzenei hangfelvételek elkészítésére és az album terjesztésének elősegítésére. Az ifjabb és az idősebb Tornóczky is a Póka által vezetett Kőbányai Zenei Stúdió oktatója, a fiatalabbik tanszékvezető. Szintén egymillió forintot kapott Szakadáti Mátyás, hogy elkészítse a Mattset zenekar harmadik nagylemezét és az utómunkát.

Hiába jelezték több helyen az összeférhetetlenséget, itt ez elmaradt, pedig Szakadáti nem mellesleg Póka Egon veje.

A pályázatokat elbírálók közül szintén nem jelölték összeférhetetlenséggel a „Solaris együttes Colossus munkacímmel tervezett új zeneanyagának hangfelvételeire” adott 1 millió forintot, pedig a Wikipédia-oldala szerint Kisszabó Gábor 1995 óta a zenekar basszusgitárosa.

Két pályázattal nyert fél-fél millió forintot Szűcs Gábor is, vagyis Little G blueszenész, akinek életéről Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetője tervezett annak idején könyvet írni, illetve Szűcs részt vett a meglehetősen egyoldalúan lebonyolított klubtámogatási pénzek megítélésében is az NKA részéről. Little G két kislemez elkészítésére kapott 1 millió forintot. Nem ő az egyetlen, aki az említett klubtámogatásos ügyben részt vett, és most pénzt kapott az NKA-tól is. Az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) Előadó-művészeti Főosztályának vezetője, Ragány Misa szintén egymillió forint közpénzt kapott A világ! című album hangfelvételének elkészítésére.

A kormánnyal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló Nagy Feró sem maradt ki a szórásból, a Beatrice 1 millió forintot kapott arra, hogy koncertezhessen, és további 800 ezret lemezmegjelenésre. Két nyertes pályázaton keresztül 1,6 millió forint jutott az Anna and the Barbies zenekarnak is (turnéra és dalfelvételre), amelynek menedzsere a Demeter Szilárdék által indított PIM-magazin egyik műsorvezetője volt az induláskor.Utolsó pénzosztás a távozás előtt

Egyáltalán nem véletlen, hogy ennyire furcsán alakult a pénzosztás, hiszen ebben az összetételben a kollégiumi tagok már nem fognak pályázati pénzekről dönteni. A mostani döntésekben részt vevő tagok közül egyedül Galambos Nándor marad a Könnyűzene Kollégiumának a tagja, a többieket februárban leváltják. Ez alapján nem nehéz arra következtetni, hogy a többiek amolyan utolsó lehetőségként még kiszórták a saját érdekeltségeiknek és ismerőseiknek a maradék pályázati pénzt, mielőtt át kell adniuk a helyüket másnak. Az említett kollégium tagokat az alábbi személyek váltják a jövőben:

Bíró Zsolt (DRED) zeneszerző, szövegíró, DJ, producer, a Dred&Doris együttes vezetője;
Maróthy Zoltán zenész, zenetanár, az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió szakmai igazgatóhelyettese (kinevezése 2021. február 15-től hatályos);
Gayer Ferenc Máté Péter-díjas jazz nagybőgőművész, a Budapest Ragtime Band zenekarvezetője, az MMA nem akadémikus tagja;
Brandenburg Máté zeneszerző, producer, az Anima Soni zenekar alapítója;
Muraközy Péter rendezvényszervező, Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, a VOLT és a Strand fesztivál programigazgatója és a Balaton Sound társalapítója, a Veszprémi Expresszó és a Budapesti Akvárium Klub társtulajdonosa;
és marad a már említett Galambos Nándor Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző, az Ismerős Arcok alapító-vezetője.


Brandenburgot, Galambost és Muraközyt miniszeri hatáskörben nevezték ki. Muraközy szintén benne volt a klubtámogatásokat elbíráló bizottságban, és megszavazta többek között, hogy az az Akvárium Klub és Expresszó is támogatásban részesüljön, amelyeknek ő tulajdonosa vagy társtulajdonosa.Az NKA környékén egyébként új időszámítás kezdődhet, hiszen Lőrinczy Györgyöt a korábbi fideszes 3. kerületi polgármester, Bús Balázs váltja az NKA alelnöki posztján. A váltás azért lesz érdekes, mert ugyan Lőrinczy áprilisig az NKA kötelékében marad tanácsadóként, de a szervezetre belülről rálátó forrásaink szerint

éppen Lőrinczy volt az, aki a nagy szélsőjobboldali kultúrharcban igyekezett valamiféle egészséges egyensúlyt találni a Kásler- vagy éppen Szakács Árpád-féle mélymagyar, nemzeti rocker vonal és a ténylegesen támogatásra érdemes magyar zenészek között.

Nem véletlen, hogy az Ismerős Arcok vagy a Romantikus Erőszak szkinhedzenekar is egyenesen Káslertől kapott milliós támogatásokat az elmúlt években, nem pedig hivatalos kollégiumi pályázatokon keresztül.


telex
Legolvasottabbak
Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt - hihetetlen lista
Deutsch Tamás angol tudásával reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból: That’s it.
Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói
Most érkezett
Kárpátalját adná Oroszországnak a vakcináért cserébe a szlovák miniszterelnök
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában - kiderült mi okozta, milliós a kár
Valami különös zajlik a képviselői irodaháznál, tűzoltók indultak az épületbe
Kövess minket!
     
Orbán most már nem fogta vissza magát, durva levelet küldött a Néppártnak
A szlovák államfő az orosz vakcináról: Ez nem bátorság vagy diplomáciai siker, hanem lemondás a szabályokról
Nem talált semmi gyanúsat a rendőrség Orbán apjának bányacégével kapcsolatban
Ovis lúzer, rohadt narancs és lecsúszás az ereszcsatornán - az idei legdurvább politikai nap
Elképesztő sport beruházás indul - A Mészáros család cége kapta a lehetőséget
Hihetetlen bejelentés: ők szívesen befogadnák a Fidesz EP-képviselőit
Kárpátalját adná Oroszországnak a vakcináért cserébe a szlovák miniszterelnök
Orbán: ez egyértelműen ellenséges lépés választóinkkal és a Fidesszel szemben
A kommunizmus által okozott szenvedésről beszélt Gulyás Gergely
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában - kiderült mi okozta, milliós a kár
Semlegesítették az Orbán-faktort
Kövér: nálunk nem a kormány irányítja az ügyészséget, van alkotmánybíróság, nem a pártok delegálják a bírákat, nálunk nincs államegyház
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU