Nemzetközi botrány: egyértelműen Orbánt teszik felelőssé a riporterét ért közmédiás támadás miatt

Tegnap írtuk meg, hogy a közmédia teljesen kiakadt azon, hogy a Profil nevű osztrák hetilap munkatársa, Franziska Tschinderle kérdéseket merészelt küldeni a Fidesz EP-frakciójának a formálódó jobboldali szövetséggel kapcsolatban. Mint emlékezhetünk, a sajtó nem vehetett részt Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini múlt heti sajtótájékoztatóján, tehát máshogy eleve nem kérdezhetett. A közmédia híradója ezt a szédítő merészséget egy Kérdésekkel provokált az újságíró című lejárató anyaggal hálálta meg.

Az attak az újságíró figyelmét sem kerülte el, aki Twitteren írta meg követőinek az esetet. Közzétette a három kérdést, majd a végén azt írta:

„Ez nem rólunk szól. Ez a budapesti kollégákról és egész Magyarországról szól, akiknek ezzel kell szembesülniük nap mint nap. Ők szolidaritást érdemelnek.”

Az ügy nem állt meg itt, az osztrák külügyminisztérium is reagált az M1 lejárató anyagára, azt írták, hogy a média alapfeladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért elfogadhatatlan, amit az M1 tesz Franziska Tschinderlével.

Később a Profil főszerkesztője, Christian Rainer is tájékoztatta az olvasóikat a kialakult helyzetről, írja a Népszava. A főszerkesztő úgy véli, a történtek valójában cseppként mutatják a tengert, vagyis hogy egy autoriter rezsim nekiront a sajtószabadságnak és ezáltal a nyugat központi értékeinek. Pedig az újságíró csupán anyagot kívánt gyűjteni készülő cikkéhez, de a levelét nyilvánvalóan továbbították az MTVA-nak a megfelelő politikai utasítás kíséretében.

A helyzet megértetésére kiemelte, hogy Magyarországon a sajtó túlnyomó része Orbán Viktor befolyása alatt áll.

Ezek után ma este jelent meg a HVG interjúja Christian Rainerrel, amiben részletesebben is beszél az újságíróját ért támadásról. Elmondta, hogy mindig lesznek olyanok, akik korlátozni próbálják a sajtó munkáját, hasonló helyzetre azonban egyáltalán nem emlékszik az elmúlt évtizedből.

„A történtek nyilvánosságra hozatala azért is volt számunkra fontos, mert úgy érezzük, hogy az osztrák kormány, különösen Sebastian Kurz kancellár az elmúlt években nem tisztázta álláspontját Orbán Viktorral szemben”

- mondta. Majd arról beszélt, hogy Magyarországon már nincs sajtószabadság, és a környező országokban is megfigyelhető hasonló tendencia, hogy akadályozni próbálják a független médiát.

Rainer elárulta azt is, hogy mit kérdezne meg Orbán Viktortól egy interjúban:

„Valószínűleg azt kérdezném tőle, hogy – figyelembe véve a politikai múltját és a változásait – nem szégyelli-e magát azért, ahogyan ma bánik a demokrácia és a szabadság értékeivel.”





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....