Kemény videót tett közzé Szijjártó: a hideg kirázza az embert ha ez igaz...

Fokozódik a kettős nyomás.

Magyarország érdekeivel ellentétes minden olyan lépés, amely az ukrajnai háború meghosszabbítását eredményezi, ami egyebek mellett egy komoly kockázatokat jelentő élelmezési világválsággal is járhat — mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.

Szijjártó az európai uniós külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fegyveres konfliktust valamilyen módon meghosszabbító intézkedések az élelmezési válság súlyosbodását is okozzák a világ számos pontján.

Elmondta: Ukrajna és Oroszország adja a globális búzaexport 30 százalékát, míg a napraforgó kivitelében ez 80 százalék, az ukrán búzaexport pedig idén mintegy 25 millió tonnával csökken, miközben a szántóföldi termelés a felére esett vissza az országban.

“Körülbelül 400 millió ember néz szembe a világon élelmezési nehézségekkel a háború miatt”

— fogalmazott Szijjártó, aki szerint Magyarország is kiveszi részét a válság enyhítését célzó erőfeszítésekből, s eddig 368 ezer tonnányi gabonatranzitot biztosított.

“Minél később lesz vége a háborúnak, annál több embernek kell a világon élelmezési válsággal szembenéznie és annál nagyobb migrációs nyomással fogunk mi szembesülni Közép-Európában, illetve Magyarországon”

— riogatott.

A tárcavezető úgy látja, Magyarország a békében érdekelt, hogy meg lehessen előzni az értelmetlen emberáldozatokat és hazánk szabadulni tudjon azon kettős nyomás alól, amely

egyrészt a menekültek,

másrészt a migránsok számának folyamatos növekedéséből áll kelet és dél felől

— fejtette ki.

A külügyminiszter úgy látja,

Magyarország speciális helyzetben van, hiszen kettős nyomás alatt áll,

Ukrajna irányából 843 688 menekültet fogadott be, míg ezzel párhuzamosan a déli határon idén 118 786 illegális bevándorlót állított meg.

Elmondta: mindkettő európai uniós szabályokban körülírt feladat, amelynek hazánk a jövőben is eleget fog tenni. “Eddig ennek a két feladatnak a hiánytalan ellátására

1,6 milliárd eurót költöttünk.

Méltatlannak és igazságtalannak tartom azt, hogy ennek a két százalékát finanszírozta eddig Brüsszel”

— mondta, majd elismételte, hogy a jelenlegi helyzetre a béke az egyetlen megoldás.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a kormány továbbra sem támogatja az Európai Unió úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodását 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal, amiről röviden ugyancsak szó volt a hétfői találkozón.

“Most a legkevésbé arra van szükség, hogy újabb migránsokat hozzanak Európa nyakára”

— fejtette ki.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....