van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
THE POST
HU
HOME POLITIKA FELKAVARÓ KÉKFÉNY KORONAVÍRUS YOUTUBE IMPRESSZUM 2021-03-04
< ugrás a legfrissebb hírekhez

Schobert Norbi után Dér Heni is jogi lépéseken gondolkodik a kommentelők miatt


Az internet egyik hozadéka, hogy azonnali visszajelzést adhatnak bizonyos témák kapcsán, illetve személyeknek az emberek. Az anonimitás lehetősége viszont idővel ahhoz is bátorságot adott, hogy indulatokkal fűtött megjegyzésekkel illessenek másokat a nyilvános felületeken. A közszereplők gyakorta kerülnek a gyalázkodók kereszttüzébe, ami bizony sok esetben őket is nagyon rosszul érinti.

Sokan úgy vélik, ha valaki közszereplő, akkor a negatív kommenteket is tűrnie kell. Ám jelentős különbség van a kritika, illetve a trágár, gyűlölködő megjegyzések között. Utóbbinak többnyire csak romboló szerepe van, és az a célja, hogy megbántsuk a másikat. Pedig ezek sokszor csak a hozzászóló irigységét vagy frusztrációját tükrözik. Érdemes ezeken felhúzni magunkat, avagy simán hagyjuk figyelmen kívül az ilyen megjegyzéseket?

Nem csak Schobert Norbit érik támadások

Ahogy korábban a Blikk is megírta, Schobert Norbert megelégelte, hogy gúnyt űznek belőle és a családjából a Facebookon. Létezik ugyanis a közösségi oldalon egy, „A nagy Norbiréka biznisz” nevű csoport, amelynek tagjai közül egyesek a fitneszguruból lett üzletember szeretteit, cégét és termékeit ócsárolva állandó bosszúságot okoznak neki. Schobert úgy döntött, magánnyomozókat fogad és ügyvédekkel is konzultált, hogy véget vessen az internetes hadjáratnak, ami amellett, hogy emberileg sokszor a családját is érzékenyen érinti, az üzleti tevékenységének is kárt okoz.

A témával a Fókusz stábja is foglalkozott: kiderült, hogy nem csak Norbiékat érik gyalázkodó támadások a neten. Aki ismert, az szinte már biztos találkozott olyan megjegyzéssel, ami a személyét, a külsejét, a testsúlyát, a párját vagy éppen az életstílusát kritizálta, sokszor nyomdafestéket nem tűrő stílusban. Többek közt Lotfi Begi is gyakran szembesül olyan kommentekkel, amiket egyszerűen nem tud hova tenni. A zenész-producer sokáig válaszolt is a hozzászólóinak. Most is elolvassa mindig, amit írnak neki, de ma már csak kivételes esetben reagál.

„Amivel igazán fel lehet engem idegesíteni, az az, hogy az emberek tényleg csípőből fikáznak. Tehát hogy gondolkodás nélkül. Bele se gondol abba, hogy akár adott esetben egy videoklipen vagy egy dalon mennyien dolgoztak. És mindenki okosabb mindenkinél és mindenki tudja a tutit, és csípőből tüzelnek” – magyarázza Lotfi Begi. „Ezek a dolgok azért eléggé fel szoktak bosszantani, de alapvetően már tényleg nem reagálok ezekre.”

Az anonimitás bátrabbá tesz

A pszichológus szerint a kommentelők közötti távolság és az anonimitás sokkal bátrabbá teheti az internethasználókat. Korényi Zsófi azt mondja, online sokkal gátlástalanabbá válunk, mint amilyenek szemtől szembe vagyunk, könnyebben megnyílunk, könnyebben adunk negatív reakciókat, mintha konfrontálódnunk kellene egy másik személlyel a való életben.

Ezzel nem is lehet vitatkozni persze. A kérdés már csak az, vajon lehet-e tenni egyáltalán az olyan kommentek ellen, amelyek túlmennek azon a határon, amit normális kritikának, kulturált kommunikációnak nevezhetünk. Amelynek semmi más célja nincs, mint hogy a saját frusztrációját valaki vagdalkozással vezesse le, nem törődve azzal, hogy ezáltal milyen károkat okoz. Kell-e egyáltalán foglalkozni az ilyen hozzászólókkal, netán kapcsolatba lépni velük, vagy többet ér, ha az ember egyszerűen átsiklik felettük?

A jelenség biztos, hogy nem magyar specifikus - és persze nem csak közszereplőket érint, személyeskedő kommentet bárki kaphat az általa közzétett fotó, írás, alkotás, illetve álláspont kapcsán idegentől is, vagy olyasvalakitől, akinek a saját frusztrációjából adódóan van baja a személyével. Vajon külföldön hogyan kezelik az ilyen szituációkat? Egyáltalán olvasgatják a kommenteket a celebek, alkotók, illetve közszereplők, vagy csak kitesznek egy posztot és már lépnek is tovább? Utóbbi biztos, hogy leredukálja a napi bosszankodást, de a gyalázkodásokat persze nem szünteti meg.

Dér Heni is jogi lépéseket fontolgat

Dér Henit is érték támadások. Az énekesnő az utóbbi időben egyre többször kap a gyűlölködő, negatív kommentet. Azt mondja, ezeket egyre nehezebb kezelni, s bár közszereplő, ő is ember és nála is van egy olyan határ, amit nem illik átlépni. Heni egyébként egyetért Norbival, szerinte is gátat kell szabni a kéretlen véleménynyilvánítóknak, ezért most ő is jogi lépéseket fontolgat.

– Tudom, hogy macerás, tudom, hogy nagyon sok energiába telik és nincs kedvem ezzel foglalkozni, de hogyha csírájában nem próbáljuk meg elfojtani és erre nem alakul ki egy bevett jogszabály, amivel ezt lehet kezelni... szóval lehet, hogy hosszútávon jót is tudunk ezzel cselekedni – magyarázta.

Az énekesnő közösségi oldalán is gyakran megjelennek olyanok, akik nemtetszésüket fejezik ki a külsejével vagy munkásságával kapcsolatban. Az ilyen jellegű kommentekre nem mindig reagál, nem száll vitába velük, mert azt gondolja, ez csak olaj lenne a tűzre, sokszor provokáció csak az egész.

„A baj nem a pocakoddal van, hanem a fejeddel” – ilyen és hasonló megjegyzések is olvashatók Heni oldalán. Az énekesnő úgy gondolja, azoknál az embereknél, akik önbizalomhiányosak, vagy nagyon alacsony az önbecsülésük, iszonyatosan veszélyesek az ilyen jellegű kommentek, mert még jobban el tudják mélyíteni adott esetben az emberben a frusztrációkat. De hát nyilván ezekkel nem foglalkozik az ember, mert nem attól lesz valaki szép, szimpatikus, hogy hogy néz ki. „Ha valakinek nem tetszik a fejem, akkor ne nézze, én erre mindig azt szoktam mondani, nem fogom lecserélni” – tette hozzá.

Henit azok a kommentek érintik legrosszabbul, amik neki, vagy a családjának kívánnak egészen kegyetlen dolgokat.

– Mostanság, mióta nyilván köztudott, hogy kismama vagyok és van egy pocaklakóm és tök boldogan várjuk a babát a párommal, azóta még erősebben kialakult ez a történet és tényleg következmények nélkül kapom minden második kommentben azt, hogy dögöljek meg én is és a babám is. Szerintem ennél durvábbat nem kaphat ember.


A közösségi média sajátossága a kommentcunami

Bokor Tamás médiakutató szerint nem az emberek lettek agresszívebbek az elmúlt évtizedekben, hanem a közösségi média sajátossága, hogy moderálás nélkül kifejezhetjük indulatainkat ország-világ előtt.

– A mai civilizáltnak mondott társadalmaink nagyon alacsony szinten mutatnak erőszakot, agressziót. Nagyon kevés az a helyzet, ahol nyíltan agresszívak lehetünk, ezt pótolja valamelyest a verbális agresszió. Az online felületek, különösen közösségi médiafórumok, platformok, kommentfolyamatok pedig kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezt félig-meddig névtelenül, de legalábbis utolérhetetlenül kiéljük – magyarázza Bokor Tamás. – A véleménynyilvánításunkkal keressük a kapcsolódási pontokat más felhasználókkal, tehát az, hogy mi kommunikációt kezdünk egy-egy témáról, a véleményünket kifejtjük, ez alkalmas arra, hogy másokkal kapcsolatba kerüljünk. Akár ütköztetjük ezt a véleményünket, akár egyetértésre találunk, az mindenképpen egy lélektani előny a felhasználó számára – mondta a médiakutató hozzátéve: sok olyan médiapszichológiai kutatás van, ami bizonyítja azt a nem túl meglepő tényt, hogyha anonim módon, névtelenül lehet kommentelni, az emberek sokkal inkább hajlamosak agresszív, verbális viselkedésre, mint azokban az esetekben, ahol névvel, címmel, egyéb adatokkal, lenyomozhatóan, hitelesítve vannak jelen.

Mielőtt kommentelünk, azért érdemes átgondolni, hogyan viselnénk mi, ha olyat kapnánk valakitől, amit épp leírni szándékozunk. Ha nem tudjuk a véleményünket kulturáltan megfogalmazni, akkor a legegyszerűbb megoldás talán az, ha továbbgörgetünk, és nem foglalkozunk azzal, aki nem szimpatikus nekünk.

blikk
Ezt olvassa mindenki:
Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt - hihetetlen lista  
Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói  
Kövess minket:
     
A hét hírei:
Elképesztő mit írt Orbán fotója alá egy magyar képviselő - leakarják mondatni
Egy képviselő azt kívánta, hogy Orbán Viktort ebolával oltsák be
Gyurcsány most keményen beleszállt Orbánba: miért hinnénk el Orbánéknak, hogy...
Deutsch Tamás angol tudásával reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból: That’s it.
Kemény szavakkal illették a Fideszt az ellenzéki politikusok azután, hogy kétéves felfüggesz...
Orbán most már nem fogta vissza magát, durva levelet küldött a Néppártnak
Orbán Viktor levelet küldött Manfred Webernek, miután a Fidesz úgy döntött: a Fidesz európai...
Ovis lúzer, rohadt narancs és lecsúszás az ereszcsatornán - az idei legdurvább politikai nap
Kemény szavakkal illették a Fideszt az ellenzéki politikusok azután, hogy kétéves felfüggesz...
A szlovák államfő az orosz vakcináról: Ez nem bátorság vagy diplomáciai siker, hanem lemondás a szabályokról
A szlovák államfő bírálja a Szputnyik V beszerzését, közben Prágában fontolgatják az orosz vakcina alkalmazását, írja az MTI. Zuzana Čaputová kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a ...
  
Elképesztő sport beruházás indul - A Mészáros család cége kapta a lehetőséget
Bruttó 2,3 milliárd forintos ajánlatával nyerte meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által a telki edzőközpont kivitelezésére kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc és családja c...
  
Nem talált semmi gyanúsat a rendőrség Orbán apjának bányacégével kapcsolatban
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem indult nyomozás Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. ügyében, dacára annak, hogy az utóbbi években a Dire...
  
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
thepost.hu / Magyarország / Budapest
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU  
THE POST

Schobert Norbi után Dér Heni is jogi lépéseken gondolkodik a kommentelők miatt


Az internet egyik hozadéka, hogy azonnali visszajelzést adhatnak bizonyos témák kapcsán, illetve személyeknek az emberek. Az anonimitás lehetősége viszont idővel ahhoz is bátorságot adott, hogy indulatokkal fűtött megjegyzésekkel illessenek másokat a nyilvános felületeken. A közszereplők gyakorta kerülnek a gyalázkodók kereszttüzébe, ami bizony sok esetben őket is nagyon rosszul érinti.

Sokan úgy vélik, ha valaki közszereplő, akkor a negatív kommenteket is tűrnie kell. Ám jelentős különbség van a kritika, illetve a trágár, gyűlölködő megjegyzések között. Utóbbinak többnyire csak romboló szerepe van, és az a célja, hogy megbántsuk a másikat. Pedig ezek sokszor csak a hozzászóló irigységét vagy frusztrációját tükrözik. Érdemes ezeken felhúzni magunkat, avagy simán hagyjuk figyelmen kívül az ilyen megjegyzéseket?

Nem csak Schobert Norbit érik támadások

Ahogy korábban a Blikk is megírta, Schobert Norbert megelégelte, hogy gúnyt űznek belőle és a családjából a Facebookon. Létezik ugyanis a közösségi oldalon egy, „A nagy Norbiréka biznisz” nevű csoport, amelynek tagjai közül egyesek a fitneszguruból lett üzletember szeretteit, cégét és termékeit ócsárolva állandó bosszúságot okoznak neki. Schobert úgy döntött, magánnyomozókat fogad és ügyvédekkel is konzultált, hogy véget vessen az internetes hadjáratnak, ami amellett, hogy emberileg sokszor a családját is érzékenyen érinti, az üzleti tevékenységének is kárt okoz.

A témával a Fókusz stábja is foglalkozott: kiderült, hogy nem csak Norbiékat érik gyalázkodó támadások a neten. Aki ismert, az szinte már biztos találkozott olyan megjegyzéssel, ami a személyét, a külsejét, a testsúlyát, a párját vagy éppen az életstílusát kritizálta, sokszor nyomdafestéket nem tűrő stílusban. Többek közt Lotfi Begi is gyakran szembesül olyan kommentekkel, amiket egyszerűen nem tud hova tenni. A zenész-producer sokáig válaszolt is a hozzászólóinak. Most is elolvassa mindig, amit írnak neki, de ma már csak kivételes esetben reagál.

„Amivel igazán fel lehet engem idegesíteni, az az, hogy az emberek tényleg csípőből fikáznak. Tehát hogy gondolkodás nélkül. Bele se gondol abba, hogy akár adott esetben egy videoklipen vagy egy dalon mennyien dolgoztak. És mindenki okosabb mindenkinél és mindenki tudja a tutit, és csípőből tüzelnek” – magyarázza Lotfi Begi. „Ezek a dolgok azért eléggé fel szoktak bosszantani, de alapvetően már tényleg nem reagálok ezekre.”

Az anonimitás bátrabbá tesz

A pszichológus szerint a kommentelők közötti távolság és az anonimitás sokkal bátrabbá teheti az internethasználókat. Korényi Zsófi azt mondja, online sokkal gátlástalanabbá válunk, mint amilyenek szemtől szembe vagyunk, könnyebben megnyílunk, könnyebben adunk negatív reakciókat, mintha konfrontálódnunk kellene egy másik személlyel a való életben.

Ezzel nem is lehet vitatkozni persze. A kérdés már csak az, vajon lehet-e tenni egyáltalán az olyan kommentek ellen, amelyek túlmennek azon a határon, amit normális kritikának, kulturált kommunikációnak nevezhetünk. Amelynek semmi más célja nincs, mint hogy a saját frusztrációját valaki vagdalkozással vezesse le, nem törődve azzal, hogy ezáltal milyen károkat okoz. Kell-e egyáltalán foglalkozni az ilyen hozzászólókkal, netán kapcsolatba lépni velük, vagy többet ér, ha az ember egyszerűen átsiklik felettük?

A jelenség biztos, hogy nem magyar specifikus - és persze nem csak közszereplőket érint, személyeskedő kommentet bárki kaphat az általa közzétett fotó, írás, alkotás, illetve álláspont kapcsán idegentől is, vagy olyasvalakitől, akinek a saját frusztrációjából adódóan van baja a személyével. Vajon külföldön hogyan kezelik az ilyen szituációkat? Egyáltalán olvasgatják a kommenteket a celebek, alkotók, illetve közszereplők, vagy csak kitesznek egy posztot és már lépnek is tovább? Utóbbi biztos, hogy leredukálja a napi bosszankodást, de a gyalázkodásokat persze nem szünteti meg.

Dér Heni is jogi lépéseket fontolgat

Dér Henit is érték támadások. Az énekesnő az utóbbi időben egyre többször kap a gyűlölködő, negatív kommentet. Azt mondja, ezeket egyre nehezebb kezelni, s bár közszereplő, ő is ember és nála is van egy olyan határ, amit nem illik átlépni. Heni egyébként egyetért Norbival, szerinte is gátat kell szabni a kéretlen véleménynyilvánítóknak, ezért most ő is jogi lépéseket fontolgat.

– Tudom, hogy macerás, tudom, hogy nagyon sok energiába telik és nincs kedvem ezzel foglalkozni, de hogyha csírájában nem próbáljuk meg elfojtani és erre nem alakul ki egy bevett jogszabály, amivel ezt lehet kezelni... szóval lehet, hogy hosszútávon jót is tudunk ezzel cselekedni – magyarázta.

Az énekesnő közösségi oldalán is gyakran megjelennek olyanok, akik nemtetszésüket fejezik ki a külsejével vagy munkásságával kapcsolatban. Az ilyen jellegű kommentekre nem mindig reagál, nem száll vitába velük, mert azt gondolja, ez csak olaj lenne a tűzre, sokszor provokáció csak az egész.

„A baj nem a pocakoddal van, hanem a fejeddel” – ilyen és hasonló megjegyzések is olvashatók Heni oldalán. Az énekesnő úgy gondolja, azoknál az embereknél, akik önbizalomhiányosak, vagy nagyon alacsony az önbecsülésük, iszonyatosan veszélyesek az ilyen jellegű kommentek, mert még jobban el tudják mélyíteni adott esetben az emberben a frusztrációkat. De hát nyilván ezekkel nem foglalkozik az ember, mert nem attól lesz valaki szép, szimpatikus, hogy hogy néz ki. „Ha valakinek nem tetszik a fejem, akkor ne nézze, én erre mindig azt szoktam mondani, nem fogom lecserélni” – tette hozzá.

Henit azok a kommentek érintik legrosszabbul, amik neki, vagy a családjának kívánnak egészen kegyetlen dolgokat.

– Mostanság, mióta nyilván köztudott, hogy kismama vagyok és van egy pocaklakóm és tök boldogan várjuk a babát a párommal, azóta még erősebben kialakult ez a történet és tényleg következmények nélkül kapom minden második kommentben azt, hogy dögöljek meg én is és a babám is. Szerintem ennél durvábbat nem kaphat ember.


A közösségi média sajátossága a kommentcunami

Bokor Tamás médiakutató szerint nem az emberek lettek agresszívebbek az elmúlt évtizedekben, hanem a közösségi média sajátossága, hogy moderálás nélkül kifejezhetjük indulatainkat ország-világ előtt.

– A mai civilizáltnak mondott társadalmaink nagyon alacsony szinten mutatnak erőszakot, agressziót. Nagyon kevés az a helyzet, ahol nyíltan agresszívak lehetünk, ezt pótolja valamelyest a verbális agresszió. Az online felületek, különösen közösségi médiafórumok, platformok, kommentfolyamatok pedig kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezt félig-meddig névtelenül, de legalábbis utolérhetetlenül kiéljük – magyarázza Bokor Tamás. – A véleménynyilvánításunkkal keressük a kapcsolódási pontokat más felhasználókkal, tehát az, hogy mi kommunikációt kezdünk egy-egy témáról, a véleményünket kifejtjük, ez alkalmas arra, hogy másokkal kapcsolatba kerüljünk. Akár ütköztetjük ezt a véleményünket, akár egyetértésre találunk, az mindenképpen egy lélektani előny a felhasználó számára – mondta a médiakutató hozzátéve: sok olyan médiapszichológiai kutatás van, ami bizonyítja azt a nem túl meglepő tényt, hogyha anonim módon, névtelenül lehet kommentelni, az emberek sokkal inkább hajlamosak agresszív, verbális viselkedésre, mint azokban az esetekben, ahol névvel, címmel, egyéb adatokkal, lenyomozhatóan, hitelesítve vannak jelen.

Mielőtt kommentelünk, azért érdemes átgondolni, hogyan viselnénk mi, ha olyat kapnánk valakitől, amit épp leírni szándékozunk. Ha nem tudjuk a véleményünket kulturáltan megfogalmazni, akkor a legegyszerűbb megoldás talán az, ha továbbgörgetünk, és nem foglalkozunk azzal, aki nem szimpatikus nekünk.

blikk
Legolvasottabbak
Müller Cecília Novák Katalin és Orbán Ráhel nyomába eredt - hihetetlen lista
Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói
Deutsch Tamás angol tudásával reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból: That’s it.
Most érkezett
Kárpátalját adná Oroszországnak a vakcináért cserébe a szlovák miniszterelnök
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában - kiderült mi okozta, milliós a kár
Valami különös zajlik a képviselői irodaháznál, tűzoltók indultak az épületbe
Kövess minket!
     
Orbán most már nem fogta vissza magát, durva levelet küldött a Néppártnak
Ovis lúzer, rohadt narancs és lecsúszás az ereszcsatornán - az idei legdurvább politikai nap
A szlovák államfő az orosz vakcináról: Ez nem bátorság vagy diplomáciai siker, hanem lemondás a szabályokról
Elképesztő sport beruházás indul - A Mészáros család cége kapta a lehetőséget
Nem talált semmi gyanúsat a rendőrség Orbán apjának bányacégével kapcsolatban
Hihetetlen bejelentés: ők szívesen befogadnák a Fidesz EP-képviselőit
Orbán: ez egyértelműen ellenséges lépés választóinkkal és a Fidesszel szemben
Kárpátalját adná Oroszországnak a vakcináért cserébe a szlovák miniszterelnök
A kommunizmus által okozott szenvedésről beszélt Gulyás Gergely
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában - kiderült mi okozta, milliós a kár
Semlegesítették az Orbán-faktort
Valami különös zajlik a képviselői irodaháznál, tűzoltók indultak az épületbe
van egy jó sztorid? - küldd el nekünk!
      HU