Botrány: Mészáros Lőrinc is benne van a környezetromboló kínai akkumulátorbizniszben

A “nagyvállalkozó” is kiveszi a részét.

Egy hete jelentették be, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, amelynek keretében a kínai CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója épít mintegy 3 ezer milliárd forintért üzemet.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a CATL kínai akkugyártó debreceni akkumulátorgyárának kialakítását — derül ki abból a kormányrendeletből, amit csütörtök este tettek közzé a Magyar Közlönyben.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe fektet be Debrecenben; ez lesz a cég második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után.

A projekt a Déli Ipari Parkban valósul meg, mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, de az “infrastuktúra-fejlesztésbe” a kormány is jelentős összeget pumpál: ez

öt éven keresztül közel 88 milliárd forintot jelent, és már idén 6,8 milliárd forintot fordítanának erre a célra.

A kormányrendeletekből az is kiderül, hogy a 88 milliárd forintos költségvetési forrásból beruházásokat hajthat majd végre többek közt a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Titász Zrt. is., amely egészen pontosan

az elosztó hálózati fejlesztések megépítését végzi majd, 16, 68 milliárd forint értékben.

Korábban már kiderült, hogy egy ilyen akkumulátorgyár a szakértők szerint legalább annyi vizet fogyaszt, mint amennyit egy népesebb lakótelep, a város ivóvízbázisa pedig a jelenlegi állapotában nem bír el egy ekkora terhelést. Ugyanakkor Papp László polgármester azt állítja, csak hosszú évek alatt lesz kész a közel 9 ezer munkahelyet “teremtő” komplexum.

(magyarkozlony.hu / hvg.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....