Botrány: Származása miatt nem engedték be a szórakozóhelyre az elismert roma ápolónőt

Orbánék ténykedése meghozta a gyümölcsét.

A Békés megyei ápolónőt és társát nem engedték be egy helyre sem a siófoki sétányon, egy biztonsági őr meg is mondta neki, hogy miért.

„Álltam ott, mint akit ököllel gyomron vágnak. Megszégyenítve éreztem magam”

– írta friss Facebook-bejegyzésben Sztojka Edina, az Aranypánt-díjas, azaz a hétköznapi roma hősöknek kijáró elismerést néhány évvel ezelőtt elnyerő diplomás ápolónő.

Az elmúlt hónapokban Edina két helyen dolgozott: egyrészt munkahelyén, a Békés Megyei Központi Kórház gyulai részlegének hospice osztályán, ahol már hosszú ideje munkatárs, és ahol a munka mellett szerzett ápolói diplomát; másrészt pedig az elmúlt hónapokban dinnyét árult, hogy a nyáron egy kis pihenést, vagy ahogy ő nevezi, ventillálást tudjon magának megengedni. Ez lett volna a napokban tett siófoki kirándulás is, ami aztán egészen másként sült el.

„Másodmagammal mentünk ki a sétányra, azért hogy lazítsunk, s hogy megigyunk néhány alkoholmentes koktélt. Aki ismer, tudja rólam, józan életet élek. Az első helyre, ahová be akartunk menni, azzal utasítottak vissza bennünket, hogy ott már minden hely foglalt, miközben teljesen nyilvánvaló volt:

rajtunk kívül boldog-boldogtalan bemehetett,

és oda ülhetett le, ahova akart.

Amikor rákérdeztem az elénk álló pincérhölgynél, hogy az az asztal is foglalt-e, amely mellett már nem ült senki, de tele volt üres poharakkal és üvegekkel, akkor ezt már meg sem hallotta. Ezért sarkon fordultunk és mentünk egy másik helyre. De ekkor még nem esett le a tantusz, hogy miről szól ez a történet”

– mesélte a Magyar Narancsnak Edina.

Egy közeli szórakozóhelyen egy jól megtermett, izmos biztonsági őr minden felhang nélkül, Edina szerint kicsit bocsánatkérőn közölte velük:

„Őszinte leszek, nem jöhettek be, mert

cigányok vagytok.

Sajnálom.”

A rövid beszélgetésből még kiderült, hogy korábban romák verekedtek a helyen, s hogy nem érdemes a sétányon található többi helyen sem igazán próbálkozniuk, mert a visszautasítás különböző formáival fognak majd találkozni.

„Ha ebből ott és akkor ügyet akartam volna csinálni, megtehettem volna. Ám akkora volt a mélyütés, hogy ezt nem tettem, de egyet aludtam a történtekre, és úgy gondolom, meg kell szólalni az ügyben, hogy ez a többi romával ne történhessen meg. Itt roppant primitív általánosításról és ki kell mondjam, rasszizmusról van szó” – mondta portálunknak Sztojka Edina, aki a történtek után egy rövid Facebook-bejegyzésben is írt erről, amelyet azóta eltávolított.

Sztojka Edina 2019-ben nem csak az Aranypánt-díjat nyerte el, hanem ugyanennek az évnek a végén a Békés Megyei Hírlap szavazásán az Év embere voksoláson végzett előkelő helyen a Viharsarokban. Elismerései és ebből fakadó helyi ismertsége után egy alapítványt hívott életre, amelynek segítségével a nehézsorsú roma fiatalokat és családjaikat támogatja.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....